Πέμπτη, 23 Μαρτίου, 2023

Παρουσιάστηκε το βιβλίο του Βασίλη Ζώνιου

Έχει τίτλο «Παπαρούνες του χειμώνα» και αναφέρεται στην απελευθέρωση των Ιωαννίνων από τον τουρκικό ζυγό

Στην απελευθέρωση των Ιωαννίνων από τον τουρκικό ζυγό αναφέρεται το βιβλίο του Βασίλη Ζώνιου με τίτλο «Παπαρούνες του χειμώνα», που παρουσιάστηκε το βράδυ της Δευτέρας στον Πολυχώρο «Δημ. Χατζής».
Όπως αναφέρεται και στο εισαγωγικό του σημείωμα το βιβλίο αποδίδει με μυθιστορηματικό τρόπο την κορυφαία στιγμή για τους Ηπειρώτες που είναι η Απελευθέρωση των Ιωαννίνων, διατρέχοντας όμως τη διαδρομή από τις προετοιμασίες στα χρόνια της σκλαβιάς, με χρήση πλήθους μυθιστορηματικών στοιχείων.
«Η καθημερινή ζωή στα Γιάννινα της σκλαβιάς, οι Οθωμανοί που προσπαθούν να συγκρατήσουν μια αυτοκρατορία που καταρρέει, οι Αρβανίτες που προσπαθούν να χτίσουν ένα νέο κράτος, οι Έλληνες που ζητούν να ελευθερώσουν αλύτρωτες πατρίδες, οι ευεργέτες και οι έμποροι, οι απλοί άνθρωποι του μόχθου, έρωτες ορθόδοξοι και ανορθόδοξοι, συγκροτούν έναν εκρηκτικό καμβά πάνω στον οποίον αποτυπώνεται ανάγλυφα μια σημαντική ιστορική στιγμή για όλες τις εθνότητες των Βαλκανίων», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο εισαγωγικό σημείωμα του βιβλίου.
Για το βιβλίο μίλησαν ο συγγραφέας, αλλά και ο Γεώργιος Καψάλης, Ομότιμος Καθηγητής και πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Στο μουσικό μέρος εκδήλωσης συμμετείχαν από το Μουσικό Εργαστήρι Ενορίας Περίβλεπτου, οι: Σοφία Μάκου-Καραμάνου, Δημήτριος Ζώνιος, Ευαγγελία-Μαρία Τσίλη, Παναγιώτης Βασιλείου και Αικατερίνη Καραμάνου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ