5.553 κρούσματα σε δέκα ημέρες στα Ιωάννινα!

489 νέες μολύνσεις την Παρασκευή στην ηπειρωτική πρωτεύουσα – Ελαφρώς αυξημένες οι εισαγωγές ασθενών σε απλές κλίνες και όχι στις ΜΕΘ

 

Εφιαλτικό θα μπορούσε να χαρακτηριστεί με μία και μόνη λέξη, το τελευταίο 10ήμερο για την περιοχή των Ιωαννίνων, σχετικά με τους αριθμούς των ημερήσιων κρουσμάτων που καταγράφει ο ΕΟΔΥ, οι οποίοι αποτυπώνουν την ραγδαία εξάπλωση της παραλλαγής «Όμικρον» και στην περιοχή, με κύριο χαρακτηριστικό της, την υψηλή ταχύτητα και ευκολία μεταδοτικότητάς της. Από τις 28 Δεκεμβρίου, όταν και έγινε το πρώτο ρεκόρ νέων μολύνσεων στα Ιωάννινα μέχρι και χθες καταγράφηκαν μόνο στην ΠΕ Ιωαννίνων 5.553 νέα κρούσματα, με το ημερήσιο ρεκόρ να είναι αυτό της Τρίτης 4 Ιανουαρίου με 857 νέες μολύνσεις. Στην Ήπειρο χθες καταγράφηκαν συνολικά 988 νέες μολύνσεις εκ των οποίων, 489 στα Ιωάννινα, 178 στην Άρτα, 134 στη Θεσπρωτία και 187 στην Πρέβεζα.

Συνολικά στη χώρα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες 29.334 νέα κρούσματα, 632 είναι οι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ, ενώ καταγράφηκαν και 78 νέοι θάνατοι.

Αντίστοιχα, στους εμβολιασμούς καταγράφεται μία σημαντική κίνηση και ένας ικανοποιητικός ρυθμός στις αναμνηστικές, τρίτες δόσεις περισσότερο, ενώ ο ρυθμός για την πρώτη δόση παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. Από την αρχή της εβδομάδας, από τη Δευτέρα 3 Ιανουαρίου μέχρι και τα Θεοφάνια, στην ΠΕ Ιωαννίνων έγιναν μόλις 417 εμβολιασμοί πρώτης δόσης, το ένα τέταρτο των οποίων όμως αφορούσε παιδιά ηλικίας 5-11 ετών, ενώ την ίδια περίοδο, έγιναν 3.694 εμβολιασμοί τρίτης δόσης.

Συγκρατημένη αισιοδοξία

Συγκρατημένα αισιόδοξοι, αλλά στην πράξη αδύναμοι να προδικάσουν την αρχή του τέλους της πανδημίας, εμφανίζονται οι επιστήμονες, περιμένοντας και κρίνοντας καθημερινά από την πορεία της πανδημίας. Η ανησυχία εξακολουθεί να παραμένει και σε επίπεδο χώρας και τοπικά για την ραγδαία εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον που έχει ως αποτέλεσμα χιλιάδες νέες μολύνσεις καθημερινά, με το αισιόδοξο ωστόσο χαρακτηριστικό να είναι ότι μέχρι στιγμής ο αριθμός αυτός δεν μεταφράζεται και σε αντίστοιχες νοσηλείες ειδικά στις ΜΕΘ.

Η όποια αύξηση αναφέρεται στις νοσηλείες σε απλές κλίνες, κάτι που αποτυπώνεται τις τελευταίες ημέρες και στα δύο νοσοκομεία των Ιωαννίνων.

Στην εφημερία της Τετάρτης στο ΠΓΝΙ έγιναν 17 νέες εισαγωγές και χθες το μεσημέρι νοσηλεύονταν στις ΜΕΛ 40 ασθενείς, ενώ 12 ήταν οι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ covid.

Αντίστοιχα στο νοσοκομείο Χατζηκώστα και στην εφημερία της Πέμπτης έγιναν λιγότερες εισαγωγές με 20 ασθενείς να νοσηλεύονται σε απλές κλίνες και 4 διασωληνωμένοι.

Όπως ανέφερε ωστόσο η Σταυρούλα Τσιάρα, πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ιωαννίνων και υπεύθυνη του εμβολιαστικού κέντρου του ΠΓΝΙ είναι κρίσιμο ζήτημα να κατανοήσουν οι πολίτες ότι όποιος έχει το παραμικρό σύμπτωμα θα πρέπει να θεωρεί τον εαυτό του ως θετικό στον ιό και να λαμβάνει τα μέτρα προστασίας.

«Ο ιός μας έχει εκπλήξει από την εμφάνισή του και ακόμη και κορυφαίοι επιστήμονες είναι αδύναμοι να προδικάσουν το τέλος της πανδημίας. Ελπίζουμε όμως ότι ο συνδυασμός της φυσικής νόσησης και των εμβολιασμών θα δημιουργήσει έναν απαραίτητο φραγμό στην επέκταση της μεταδοτικότητας του ιού και ότι αυτό θα γίνει σύντομα.

Το ενθαρρυντικό στην περιοχή μας είναι ότι ταυτόχρονα με την έξαρση των κρουσμάτων  αυξήθηκε το ενδιαφέρον για την τρίτη αναμνηστική δόση αλλά και για τον εμβολιασμό των παιδιών 5-11 ετών», σημείωσε η κα Τσιάρα.

Το προσεχές άνοιγμα των σχολείων και των Πανεπιστημίων από τη Δευτέρα δημιουργεί μία επιπρόσθετη ανησυχία για νέα έξαρση των κρουσμάτων, ωστόσο η κα Τσιάρα τόνισε πως μαθητές και εκπαιδευτική κοινότητα όπως και οι φοιτητές στα Πανεπιστήμια επέδειξαν ώριμη συμπεριφορά στο πρόσφατο παρελθόν και το ίδιο θα γίνει και τώρα.