Σε αναμονή βρίσκονται η ΑΔΕΔΥ και χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι στη χώρα, καθώς αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την πρότυπη δίκη που διεξήχθη στις 6 Ιουνίου, μετά την προσφυγή της ΑΔΕΔΥ για την επαναθεσμοθέτηση του 13ου και του 14ου μισθού στο δημόσιο.
Σε δηλώσεις του την Τρίτη, ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος Ιωαννίνων της ΑΔΕΔΥ, Χρήστος Γρίβας, εξήγησε πως η πρώτη «νίκη» της ΑΔΕΔΥ ήταν ακριβώς ότι συζητήθηκε η προσφυγή απορρίπτοντας και το αίτημα της απέναντι πλευράς του ελληνικού δημοσίου δηλαδή που ζήτησε να μην γίνει η δίκη καθώς το ΣτΕ είναι αναρμόδιο για δημοσιονομικά ζητήματα.
Όμως το δικαστήριο απέρριψε τον εν λόγω ισχυρισμό όπως ανέφερε ο κ. Γρίβας και η δίκη έγινε κανονικά, αφού το δικαστήριο αποδέχθηκε ως βάσιμο το αίτημα της εκδίκασης με το αιτιολογικό μεταξύ άλλων πως υπάρχει εθνική υποχρέωση και ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο της Οδηγίας της Ε.Ε για την ανάγκη εξίσωσης των κατώτατων μισθών μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα αντίστοιχα.
«Η εξίσωση αυτή σημαίνει πως ο μισθός του νεοδιόριστου στο δημόσιου υπαλλήλου σε σχέση με τον κατώτατο μισθό ενός ιδιωτικού υπαλλήλου υπολείπεται κατά 1.600 ευρώ σε ετήσια βάση. Δώσαμε τη μάχη απέναντι στην Κυβέρνηση που δεν ήθελε καν να συζητηθεί το θέμα και αυτό συνιστά μία πρώτη μεγάλη νίκη», ανέφερε ο κ. Γρίβας που σημείωσε πάντως πως ακόμη και θετική να είναι η απόφαση του ΣτΕ, η οριστική απόφαση για το αν θα επαναθεσμοθετηθεί ή όχι ο 13ος και ο 14ος μισθός είναι πολιτική και αφορά την Κυβέρνηση.
«Να σημειώσουμε όμως, ότι αυτό που έχουμε πετύχει επιπλέον, είναι η κοινωνική αποδοχή, ότι δε μιλάμε για ένα παράλογο αίτημα, αλλά για ένα αίτημα απόλυτα δίκαιο. Πλέον στο ελληνικό δημόσιο δε μιλάμε για μάχες επιβίωσης, αλλά για την ίδια τη διαβίωση. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που νεοδιόριστοι επιτυχόντες του ΑΣΕΠ που τοποθετούνται σε περιοχές μακριά από τα σπίτια τους, αρνούνται να αποδεχθούν τη θέση, γιατί γνωρίζουν εκ των προτέρων πως δε θα τα βγάλουν πέρα», σημείωσε ο κ. Γρίβας.
Τέλος, η ΑΔΕΔΥ επιχειρεί να ισχυροποιήσει το οπλοστάσιό της ενόψει της συζήτησης στη Βουλή, για τη Συνταγματική Αναθεώρηση και την κατάργηση του άρθρου 103 του Συντάγματος με στόχο της Κυβέρνησης της άρση της μονιμότητας. Ήδη πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με τους προέδρους του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ κ.κ Ανδρουλάκη και Φάμελλο αντίστοιχα που διεμήνυσαν πως στέκονται αρνητικά στην πρόθεση – πρόταση της Κυβέρνησης για άρση της μονιμότητας.