Ο άδικος χαμός του Ερμή «γέννησε» το μηχανισμό έρευνας και διάσωσης

Ο Πρωθυπουργός παρουσίασε το νέο μηχανισμό που θα στηριχθεί σε μισθώσεις ιδιωτικών ελικοπτέρων και στην επιβολή ειδικού τέλους 1 ευρώ για κάθε επισκέπτη της χώρας- Στην Ήπειρο, θα λειτουργήσει η μία από τις πρώτες τρεις βάσεις ελικοπτέρων διάσωσης

 

Τις αποφάσεις για το πλαίσιο λειτουργίας του νέου μηχανισμού διάσωσης και διακομιδής ανθρώπων που έχουν τραυματιστεί ή νοσούν και πρέπει να διακομιστούν από δυσπρόσιτες περιοχές στο νοσοκομείο, το ταχύτερο δυνατό, παρουσίασε ο Πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης, με ανάρτησή του στην ομάδα των φίλων του Ερμή Θεοχαρόπουλου, που έχασε τη ζωή του πριν μερικούς μήνες στα Τζουμέρκα.
Στην ανάρτησή του ο Πρωθυπουργός αφού αναφέρει, ότι προ ημερών πραγματοποιήθηκε συνάντηση στην Προεδρία της Κυβέρνησης με τον πατέρα του Ερμή, Γιάννη Θεοχαρόπουλο και εκπροσώπους του συνδέσμου οδηγών βουνού που ενημερώθηκαν από τα επιτελικά στελέχη για το μοντέλο που έχει επιλεγεί, κάνει γνωστό, πως αυτό στο οποίο καταλήγει η Κυβέρνηση είναι η δημιουργία ενός μηχανισμού, που θα είναι αφοσιωμένος μόνο στη διάσωση και διακομιδή.
Με το μοντέλο αυτό αναφέρει ο κ. Μητσοτάκης, η Πολιτική Προστασία και το ΕΚΑΒ θα αποκτήσουν έναν πιο αξιόπιστο μηχανισμό έγκαιρης εναέριας απόκρισης σε δύσκολα περιστατικά, αλλά και η Πολεμική Αεροπορία θα μπορεί απερίσπαστη να εκτελεί τα δικά της πολύ σημαντικά καθήκοντα.
«Μπορούμε να δημιουργήσουμε σταδιακά μια νέα καθολική υπηρεσία εναέριας έρευνας και διάσωσης με κλιμακωτά σενάρια ανάπτυξης από 3 έως 9 βάσεις ελικοπτέρων στην ηπειρωτική Ελλάδα και την Κρήτη, κοντά σε ορεινούς όγκους και νοσοκομεία, με κατάλληλα εξοπλισμένα και στελεχωμένα εναέρια μέσα που θα συνδέονται με το 112 και θα διατίθενται αποκλειστικά για την έρευνα και διάσωση σε δυσπρόσιτες περιοχές. Η υπηρεσία θα παρέχεται από ιδιωτικά εναέρια μέσα που θα μισθωθούν από ασφαλιστικές εταιρίες για αυτόν τον σκοπό οι οποίες και θα αναλάβουν στο πλαίσιο συγκεκριμένων συμβατικών υποχρεώσεων να προσφέρουν έγκαιρη διακομιδή εντός εύλογου – εκ των προτέρων προδιαγεγραμμένου – χρόνου», σημειώνει ο Πρωθυπουργός, που προσθέτει πως «οι αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων εκτιμούν ότι αν ξεκινήσουμε αυτή την προσπάθεια με 4 έως 6 βάσεις θα μπορούμε να έχουμε έναν ικανοποιητικό χρόνο απόκρισης στα αιτήματα για βοήθεια της τάξης των 25 έως 45 λεπτών της ώρας».
Δύσκολα για το καλοκαίρι
Ωστόσο, η μάχη που δόθηκε για την ταχύτερη δυνατή δημιουργία του μοντέλου αυτού, ώστε να είναι διαθέσιμο εντός του καλοκαιριού, είναι εξαιρετικά δύσκολο να κερδηθεί, αν και θα καταβληθεί και αυτή η προσπάθεια, τουλάχιστον να τεθούν οι βάσεις εντός της μείζονος τουριστικής περιόδου για τη χώρα.
«Πρέπει να θεσπίσουμε το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο που σήμερα δεν υπάρχει, να δημιουργηθούν τα κατάλληλα ασφαλιστικά προϊόντα από την ασφαλιστική αγορά και να μισθωθούν τα εναέρια μέσα. Πρόκειται για διαδικασίες που απαιτούν χρόνο, αλλά κάποιες μπορούν να τρέξουν και παράλληλα. Ιδανικά θα θέλαμε και θα κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε ώστε οι πρώτες βάσεις να δημιουργηθούν εντός της φετινής τουριστικής περιόδου», αναφέρει ο κ. Μητσοτάκης.
Το κόστος θα επιβαρύνει τους τουρίστες
Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ωστόσο είναι η παράμετρος της κάλυψης του κόστους που εκτιμάται σε ετήσια βάση σε ένα ύψος 20 -35 εκ. ευρώ ετησίως, ανάλογα με τον αριθμό των βάσεων που τελικά θα δημιουργηθούν και πόσα ελικόπτερα διάσωσης θα είναι διαθέσιμα, με το αντίστοιχο προσωπικό. Το κόστος αυτό, θα καλυφθεί από μία σημειακή επιβάρυνση της τάξης του ενός ευρώ ανά επισκέπτη.
«Μιας και η ανάγκη αυτή δεν είχε προβλεφθεί στον φετινό κρατικό προϋπολογισμό -που ήδη επιβαρύνεται με σημαντικά πρόσθετα κόστη για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης – η χρηματοδότηση αυτής της νέας υπηρεσίας θα προέλθει από το τουριστικό εισόδημα της χώρας μας με ένα έκτακτο τέλος της τάξης του 1 ευρώ ανά επισκέπτη. Έτσι θα μπορέσουμε να προσφέρουμε σε όλους τους Έλληνες αλλά και τους τουρίστες μας έναν αξιόπιστο μηχανισμό έγκαιρης διάσωσης όταν επισκέπτονται τα βουνά μας ή άλλες δυσπρόσιτες περιοχές.
Είναι αυτονόητο τέλος ότι ο νέος αυτός μηχανισμός θα πάρει το όνομα του Ερμή. Είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε για να δικαιώσουμε και να κρατήσουμε ζωντανή τη μνήμη αυτού του νέου ανθρώπου που έφυγε τόσο γρήγορα από κοντά μας», καταλήγει στην ανάρτησή του ο Πρωθυπουργός.