Τρίτη, 21 Μαρτίου, 2023

ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ – Μπαίνει και πάλι σε «τροχιά» ανάπτυξης

Από τα μέσα Ιουλίου και σε πιλοτική αρχικά φάση, η αεροπορική σύνδεση των Ιωαννίνων με το Ηράκλειο της Κρήτης – Ένα μήνα νωρίτερα θα έχουν ξεκινήσει οι αεροπορικές πτήσεις των εταιρειών από τις σκανδιναβικές χώρες

 

 

 

Σε… «τροχιά» ανάπτυξης αναμένεται να μπει και πάλι το αεροδρόμιο των Ιωαννίνων, το οποίο πριν την πανδημία παρουσίαζε μήνα με τον μήνα σημαντική αύξηση στην επιβατική κίνηση, μια αύξηση που λόγω των μέτρων για τον κορωνοϊό, μετατράπηκε σε… καθίζηση.

Πλέον όμως, και μετά τη σταδιακή άρση των μέτρων, το άνοιγμα του τουρισμού και την απελευθέρωση των μετακινήσεων, φαίνεται πως το αεροδρόμιο της πόλης, μπορεί να παρουσιάζει και πάλι «σημάδια ζωής» και να επανέλθει η επιβατική κίνηση, τουλάχιστον σε ικανοποιητικούς ρυθμούς.

Ειδικότερα και σύμφωνα με χθεσινό ρεπορτάζ του Ioannina TV και τουριστικά πακέτα, αλλά και την πιθανή επιβατική κίνηση, που μπορεί να υπάρξει, θα εξυπηρετεί η αεροπορική σύνδεση των Ιωαννίνων με το Ηράκλειο της Κρήτης, που θα ξεκινήσει στις 16 Ιουλίου, σε πιλοτική αρχικά φάση, για ένα διάστημα δύο μηνών, μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Τις προηγούμενες ημέρες βρέθηκαν στην πόλη των Ιωαννίνων και είχαν συναντήσεις και επαφές με στελέχη και φορείς της τοπικής κοινωνίας, στελέχη της Vigo Travel, που ανέλαβε την πρωτοβουλία της απευθείας εκτέλεσης πτήσεων και σύνδεσης της Ηπείρου με την Κρήτη. Συναντήσεις έγιναν διαδοχικά με στελέχη της περιφέρειας Ηπείρου, του δήμου Ιωαννιτών, της Ένωσης Ξενοδόχων, με τα στελέχη του αερολιμένα Ιωαννίνων και με συνεργάτες του τουριστικού γραφείου στα Ιωάννινα και στην Ήπειρο, στο επίπεδο των τουριστικών γραφείων.

Η αεροπορική σύνδεση της Ηπείρου με την Κρήτη είχε ακουστεί και παλαιότερα, πριν από μία δεκαετία σχεδόν, τότε όμως γινόταν λόγος για πτήσεις από τα Ιωάννινα προς το αεροδρόμιο της Σητείας, κάτι που δεν προχώρησε ποτέ στην πράξη.

Οι Σκανδιναβικές χώρες

Παράλληλα και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Ioannina TV, oι αεροπορικές πτήσεις των εταιρειών από τις σκανδιναβικές χώρες προς το αεροδρόμιο των Ιωαννίνων, μεταφέροντας επισκέπτες για τα ηπειρωτικά παράλια κατά κύριο λόγο αλλά και για την Αλβανία, δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει, αφού δίνονται συνεχώς νέες παρατάσεις στην προθεσμία έναρξής τους, λόγω των επιδημιολογικών δεδομένων.

Ωστόσο φαίνεται, πως αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά, η πρώτη εταιρεία που θα φτάσει στα Ιωάννινα το φετινό καλοκαίρι, θα είναι η Apollo, με έναρξη στις 15 Ιουνίου και θα ακολουθήσουν οι άλλες εταιρείες με βάση τους, αεροδρόμια των σκανδιναβικών χωρών.

Σημαντική παρέμβαση

Τέλος, μία μεγάλη παρέμβαση και δυνατότητα που αποκτά και παρέχει στο εξής το αεροδρόμιο Ιωαννίνων είναι αυτή της διάθεσης καυσίμων για τα ελαφρά αεροσκάφη. Το αεροδρόμιο των Ιωαννίνων από το 2018 και κυρίως το 2019, αποτέλεσε έναν από τους βασικούς σταθμούς εκατοντάδων μικρών αεροσκαφών στο ταξίδι τους από το εξωτερικό, αλλά και από το εσωτερικό της χώρας, είτε για συγκοινωνιακούς είτε για τουριστικούς – ψυχαγωγικούς σκοπούς.

Όπως αναφέρθηκε στο χθεσινό ρεπορτάζ του Ioannina TV, η βασική παράμετρος που καθορίζει την προσέγγιση αεροδρομίων της χώρας από τέτοιου τύπου αεροσκάφη, είναι τα τέλη χρήσης των αεροδρομίων, με αυτό των Ιωαννίνων να διαθέτει ακόμη και σήμερα, παραμένοντας υπό πλήρη κρατικό έλεγχο από τις ελκυστικότερες τιμές. Υπήρχε ωστόσο μία διαχρονική έλλειψη, αυτή, της δυνατότητας ανεφοδιασμού των σκαφών με το συγκεκριμένο τύπο καυσίμου, κάτι που αντιμετωπίζεται πλέον και από τις 15 Ιουνίου, το αεροδρόμιο θα έχει τη δυνατότητα αυτή, με τη συνεργασία και τη διάθεση του συγκεκριμένου τύπου καυσίμου από την εταιρεία BP.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ