Κυριακή, 11 Απριλίου, 2021

Αγανακτισμένοι οι κάτοικοι των Καρδαμιτσίων

Εξαιτίας της μετατροπής δημοτικής έκτασης ως χώρος εναπόθεσης αδρανών υλικών

 

Ένα μείζον ζήτημα έχει προκύψει, σύμφωνα με χθεσινό ρεπορτάζ του Ioannina TV, για την ευρύτερη περιοχή των Καρδαμιτσίων, όπου μια δημοτική έκταση πολλών στρεμμάτων, εντός του οικιστικού ιστού, έχει μετατραπεί και λειτουργεί ως χώρος εναπόθεσης αδρανών υλικών, που χρησιμοποιούνται για τις εργασίες που εκτελούνται στην περιοχή για το δίκτυο αποχέτευσης, αλλά και ως χώρος ανεξέλεγκτης εναπόθεσης άλλων αδρανών και μπάζων, που έχουν προκύψει από άλλες εργασίες στην ίδια περιοχή την τελευταία πενταετία.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Ioannina TV, στο σημείο, που εφάπτεται με την οδό Μαν. Αναγνοστάκη και το κτίριο της Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «Μέριμνα», οι όγκοι των αδρανών υλικών έχουν αλλάξει τη φυσιογνωμία του τοπίου που θυμίζει εργοτάξιο στην καλύτερη εκδοχή του και λατομείο σε πλήρη λειτουργία στη χειρότερη.

Αυτήν, την χειρότερη εκδοχή και πραγματικότητα βιώνουν καθημερινά την τελευταία πενταετία οι κάτοικοι της περιοχής, που έχουν διαμαρτυρηθεί προς το δήμο Ιωαννιτών και επί της προηγούμενης δημοτικής αρχής και της σημερινής, για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, η οποία εγκυμονεί  πέραν της αισθητικής υποβάθμισης, τεράστιους κινδύνους υγείας και ασφάλειας.

Η κα Καλλιόπη Ζαβογιάννη, μετέφερε την αγωνία και αγανάκτηση πλέον των κατοίκων της περιοχής, που βλέπουν μία κατάσταση όχι μόνο να έχει παγιωθεί, αλλά να γίνεται διαρκώς χειρότερη, αφού στην περιοχή βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες για το αποχετευτικό και ο χώρος χρησιμοποιείται για την εναπόθεση των αδρανών υλικών.

Εκείνο που ζητά από τον δήμο Ιωαννιτών, είναι απαντήσεις και δεσμεύσεις επί συγκεκριμένων ερωτημάτων, όπως εάν είναι νόμιμη η εναπόθεση του όγκου των μπάζων και αδρανών υλικών πλην εκείνων, που χρησιμοποιούνται αυτήν την περίοδο, αλλά επιπλέον και πότε θα αποκατασταθεί ο χώρος.

«Είχαμε τις διαβεβαιώσεις, ότι όταν ολοκληρωνόταν τα έργα ασφαλτόστρωσης, ο χώρος θα αποκαθίστατο, όμως αυτό δεν έγινε. Ξεκίνησε το έργο της αποχέτευσης και είδαμε να χρησιμοποιείται εκ νέου ο χώρος, με «βουνά» από αδρανή υλικά, να καταλαμβάνουν το σημείο. Υπάρχει τεράστιο ζήτημα πέραν της αισθητικής για την υγεία των κατοίκων της περιοχής από τη σκόνη και τις λάσπες, αλλά και για την ασφάλεια των κατοίκων. Στο χώρο αυτό δεν υπάρχει καμία ειδική σήμανση και κάθε απόγευμα παίζουν δεκάδες παιδιά, με κίνδυνο να καταπλακωθούν από αυτά. Φορτηγά πηγαινοέρχονται ασταμάτητα όλη την ημέρα φορτώνοντας και απορρίπτοντας υλικά στον ίδιο χώρο. Ας μας απαντήσει κάποιος αρμόδιος από τον δήμο Ιωαννιτών εάν έχει δοθεί άδεια για τη χρήση του συγκεκριμένου χώρου για τον σκοπό αυτό και εάν ναι, πότε προβλέπεται η αποκατάσταση και με ποιον τρόπο.

Η υπομονή μας έχει εξαντληθεί και η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο», ανέφερε μεταξύ άλλων η κα Ζαβογιάννη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ