Τρίτη, 28 Μαρτίου, 2023

ΑΓΟΡΑ – Αναθερμαίνεται το ενδιαφέρον των καταναλωτών

Οι εικόνες με «ουρές» καταναλωτών έξω από καταστήματα που καταγράφηκαν τη Δευτέρα, επαναλήφθηκαν και χθες Τρίτη, σαφές σημάδι της διάθεσης που έχουν οι καταναλωτές να κάνουν τις αγορές τους

 

Αναθερμαίνεται σταδιακά το ενδιαφέρον των πολιτών που επιθυμούν να μεταβούν στα καταστήματα που άνοιξαν έπειτα από σχεδόν 2,5 μήνες, καθώς μετά την «επιφυλακτική» πρεμιέρα, σήμερα παρατηρείται μεγαλύτερη κίνηση.

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, ανέφερε πως ο πρώτος απολογισμός για το λιανεμπόριο θα γίνει την Παρασκευή, ενώ ερωτηθείς για την πρώτη ημέρα λειτουργίας της αγοράς τόνισε πως «ήταν πολύ καλή. Ο τζίρος στα καταστήματα ήταν αρκετά υψηλός και δεν υπήρξαν εικόνες πολύ μεγάλου συνωστισμού. Με χαροποίησε το γεγονός ότι όλοι φορούσαν μάσκα και τηρούσαν τα μέτρα».

Την ίδια στιγμή μηνύματα αισιοδοξίας λαμβάνουν από τη Δευτέρα και οι έμποροι της πόλης των Ιωαννίνων, αφού ούτε οι ίδιοι περίμεναν ότι η ανταπόκριση των πολιτών στις πρώτες ημέρες λειτουργίας της αγοράς θα ήταν σε τέτοιο επίπεδο.

Οι εικόνες με «ουρές» καταναλωτών έξω από καταστήματα που καταγράφηκαν τη Δευτέρα, επαναλήφθηκαν και την Τρίτη, σαφές σημάδι της διάθεσης που έχουν οι καταναλωτές να κάνουν τις αγορές τους, ίσως όχι μόνο ως κάλυψη κάποιας ανάγκης, αλλά και ως ψυχοθεραπεία. Αξιοσημείωτη, η αυστηρή τήρηση των μέτρων από το σύνολο των καταστημάτων τόσο από τα μικρά εμπορικά, όσο και από τα μεγάλα καταστήματα, όπως φυσικά και από τους ίδιους τους καταναλωτές.

Η εικόνα που διαμορφώθηκε από το πρώτο διήμερο της επαναλειτουργίας της αγοράς σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων, Δημήτρη Δημητρίου είναι απόλυτα ικανοποιητική, αναμενόμενο πάντως για κάποιους, γιατί 80 ημέρες με κλειστά καταστήματα είναι κάτι που δεν έχει ξαναγίνει στη χώρα.

«Επομένως, είχαμε να κάνουμε με μία κοινωνική απαίτηση να ξανανοίξουν τα καταστήματα και να λειτουργήσει η αγορά, με αυστηρή τήρηση των κανόνων και των μέτρων για να μην οδηγηθούμε φυσικά σε νέο lockdown, που θα είναι ό,τι χειρότερο για την οικονομία. Ευχόμαστε βέβαια να ακολουθήσει και η σταδιακή επαναλειτουργία και άλλων επαγγελμάτων, όπως είναι η εστίαση, όπως είναι τα Ωδεία και άλλα», ανέφερε ο κ. Δημητρίου, απευθύνοντας έκκληση παράλληλα στους Γιαννιώτες να στηρίξουν την τοπική αγορά.

Αναφορικά με τη στήριξη των επιχειρήσεων από την Πολιτεία, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου ανέφερε, ότι προφανώς και η κυβέρνηση βρίσκεται σε αδιέξοδο, αντιλαμβανόμενη πλέον, ότι υπάρχει και ένα σαφές όριο στην επιδοματική πολιτική. Αυτό γίνεται περισσότερο ευκρινές με την Επιστρεπτέα 5 και τους όρους που ισχύουν για την οριστική ένταξη στο πρόγραμμα.

«Μόλις τη Δευτέρα ανακοινώθηκαν τα επίσημα στοιχεία για τον ξενοδοχειακό κλάδο, που το 2020 είχε πτώση του τζίρου κατά 83% από το 2019. Αυτή η πτώση δεν καλύπτεται με επιδόματα, αλλά μόνο με την αγορά και την οικονομία ανοιχτή. Όλη η Ευρώπη λειτουργεί με όρους και με κανόνες και το ίδιο πρέπει να κάνουμε κι εμείς», κατέληξε ο κ. Δημητρίου.

Ανοιχτά την Κυριακή τα σούπερ μάρκετ

Καταστήματα, κομμωτήρια και εμπορικά κέντρα έχουν ήδη ανοίξει τις πύλες τους από τη Δευτέρα. Τις καθημερινές, το προαιρετικό ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων είναι από τις 7 το πρωί έως και τις 8 το βράδυ, λόγω του ότι παραμένει σε ισχύ η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 5 τα ξημερώματα.

Η μετακίνηση για τα καταστήματα και τις αγορές σε μαγαζιά και εμπορικά κέντρα γίνεται είτε με αποστολή δωρεάν SMS στο 13033  είτε με το σχετικό έντυπο, στο οποίο αναγράφεται ο κωδικός 2.

Ο καταναλωτής έχει περιθώριο δύο ωρών για να πραγματοποιήσει κάθε εμπορική του συναλλαγή, με αφετηρία την ώρα αποστολής και έγκρισης του μηνύματος μετακίνησής του, εκτός από τα κομμωτήρια.

Προαιρετικά θα λειτουργήσουν τα εμπορικά καταστήματα, μεταξύ των οποίων και τα σούπερ μάρκετ, την Κυριακή, 24 Ιανουαρίου. Ειδικότερα, η λειτουργία των καταστημάτων – σούπερ μάρκετ αυτή την Κυριακή είναι προαιρετική με προτεινόμενο ωράριο λειτουργίας από τις 11 το πρωί έως και τις 7 ή 8 το βράδυ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ