Δευτέρα, 5 Ιουνίου, 2023

ΑΓΟΡΑ – Άνοιξε με μέτρα, εκπτώσεις και παρουσία της ΕΛ.ΑΣ.

Παρά το τσουχτερό κρύο, οι καταναλωτές βγήκαν από νωρίς το πρωί της Δευτέρας στους εμπορικούς δρόμους των Ιωαννίνων, τηρώντας τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας – Μ. Ελισάφ: «Αναγκαία η στήριξη της τοπικής αγοράς»

 

Με εξαίρεση τις «κόκκινες» περιοχές της χώρας, ξεκίνησαν τη λειτουργία τους χθες τα εμπορικά καταστήματα υποδεχόμενα τους πελάτες τους, όπως συνέβη και στην αγορά των Ιωαννίνων.

Άλλωστε, η επαναλειτουργία της αγοράς αποτελεί στοίχημα τόσο για την κυβέρνηση, καθώς η τήρηση των μέτρων και η επιδημιολογική επιβάρυνση που συνεπάγεται το άνοιγμα των εμπορικών επιχειρήσεων θα κρίνουν τα επόμενα βήματα στη χαλάρωση των περιορισμών, όσο και για τα καταστήματα που καλούνται να σώσουν τον τζίρο τους κάνοντας γενναίες εκπτώσεις και να ξεστοκάρουν εμπορεύματα τα οποία έμειναν αδιάθετα το προηγούμενο διάστημα.

Υπενθυμίζεται ότι η μετακίνηση για τις δραστηριότητες που επαναλειτουργούν από χθες (εξαιρουμένης της επίσκεψης σε κομμωτήρια, υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής, αποτρίχωσης, θεραπείας με υπεριώδεις και υπέρυθρες ακτίνες, μανικιούρ, πεντικιούρ και περιποίηση νυχιών κ.λπ.), έχει χρονική ισχύ δύο ωρών, με χρονικό σημείο έναρξης την ώρα που αναγράφεται στη βεβαίωση κίνησης ή την ώρα χορήγησής της μέσω μηνύματος.

Τα Γιάννενα και τα… μέτρα

Στα Γιάννενα, παρά το τσουχτερό κρύο, οι καταναλωτές βγήκαν από νωρίς το πρωί της Δευτέρας στους εμπορικούς δρόμους έχοντας στείλει το απαραίτητο sms και τηρώντας τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, προκειμένου να κάνουν τις αγορές τους.

Ουρές σχηματίστηκαν μόνο έξω από μεγάλες εμπορικές αλυσίδες και αυτό γιατί πολλοί καταναλωτές είχαν παραγγείλει τις προηγούμενες ημέρες με την μέθοδο click away και τα δέματά τους είχαν μείνει «εγκλωβισμένα» όταν έκλεισαν τα καταστήματα μετά τις γιορτές.  Σύμφωνα με τα μέτρα οι καταναλωτές κατά την επίσκεψή τους στο κατάστημα και κατά την αναμονή τους στο ταμείο θα πρέπει να τηρούν την απόσταση των 2 μέτρων. Υποχρεωτική παραμένει η χρήση μάσκας ενώ θα πρέπει να μετακινούνται στέλνοντας το απαραίτητο sms στο 13033 και μετακίνηση 2 όπου ο πελάτης θα φτάνει στο κατάστημα της επιλογής του για να κάνει τα απαραίτητα ψώνια χωρίς ραντεβού αλλά έχοντας διαθέσιμο χρόνο μόνο δύο ώρες.

Επανεκκίνηση είχαμε χθες στα Γιάννενα και για τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής. Με την ανακοίνωση της έναρξης λειτουργίας πολλοί ήταν όσοι έσπευσαν να κλείσουν το ραντεβού τους για να κουρευτούν ή να περιποιηθούν τα άκρα τους.

Ωστόσο, και ο συγκεκριμένος κλάδος έχει δεχτεί ένα μεγάλο πλήγμα καθώς παρέμειναν κλειστά τα καταστήματα για μεγάλο χρονικό διάστημα και σε πολλές περιπτώσεις αυτό συνοδεύτηκε όχι μόνο από απώλεια εισοδημάτων αλλά και από «άνθιση» μαύρης εργασίας.

Ο Δήμος Ιωαννιτών

«Ο Νομός μας, ειδικά όμως η πόλη των Ιωαννίνων, μετά από πολλές θυσίες και μεγάλη προσπάθεια έχουν πετύχει μία πολύ καλή επιδημιολογική εικόνα. Την εικόνα αυτή πρέπει να την διαφυλάξουμε. Είναι υποχρέωση όλων μας».

Αυτό τόνισε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ με αφορμή την εξέλιξη της πανδημίας και παράλληλα υπογράμμισε την ανάγκη στήριξης της τοπικής αγοράς η οποία ξεκίνησε κανονικά την λειτουργία της.

«Από τις αρχές Οκτωβρίου η περιοχή μας βρέθηκε σε πολύ δύσκολη κατάσταση. Σε τέτοιες καταστάσεις αυτό που προέχει είναι η υγεία. Πέρασαν σχεδόν τρεις μήνες, εξαιρετικά δύσκολοι. Σήμερα κάνουμε ένα μεγάλο βήμα επιστροφής στην καθημερινότητα. Ένα βήμα που πρέπει να πετύχει ώστε να ακολουθήσουν τα επόμενα», σημείωσε.

«Η λειτουργία της αγοράς είναι αυτή που δίνει που ζωή στην πόλη. Είναι ώρα ως καταναλωτές να στηρίξουμε την τοπική αγορά και μαζί να προστατεύσουμε την δημόσια υγεία», τόνισε ο κ. Ελισάφ.

Ο Δήμος Ιωαννιτών, είναι ο μοναδικός της χώρας που έχει στηρίξει την επιχειρηματικότητα με δύο δέσμες μέτρων αναγνωρίζοντας τις δύσκολες καταστάσεις που προκλήθηκαν από την πανδημία. Ο Δήμος έχοντας πλήρη εικόνα για τις συνέπειες που προκλήθηκαν θεωρεί ότι η στήριξη από το κεντρικό κράτος θα πρέπει να είναι συνεχής και τους επόμενους μήνες ώστε να περιοριστούν οι συνέπειες. Αυτό έχει διαβιβαστεί σε όλα τα αρμόδια υπουργεία.

«Η τοπική αγορά μας χρειάζεται. Τώρα μπορούμε να αποδείξουμε έμπρακτα την στήριξή μας. Πρέπει να το κάνουμε με τήρηση όλων των απαιτούμενων μέτρων. Με προσοχή και αποφεύγοντας οτιδήποτε θα μπορούσε να προκαλέσει υγειονομικά προβλήματα. Στηρίζουμε την αγορά, στηρίζουμε τους μικρομεσαίους, προσέχουμε για να μην αφήσουμε περιθώρια στον ιό που δυστυχώς εξακολουθεί να υπάρχει», κατέληξε ο Δήμαρχος.

Το Επιμελητήριο Ιωαννίνων

Δήλωση για την επανεκκίνηση της αγοράς έκανε χθες και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων, Δημήτρης Δημητρίου.

Ο κ. Δημητρίου αρχικά σημειώνει πως χθες ξεκίνησε μια διαφορετική κανονικότητα για την επιχειρηματικότητα.

Και στη συνέχεια αναφέρει και τα εξής: «Έστω και έτσι για αρχή, θα ικανοποιήσει  και  τις επιχειρήσεις που δεν είχαν τρόπους πώλησης των προϊόντων τους μέσω των σύγχρονων τεχνολογιών. Είναι ευθύνη όλων μας να τηρήσουμε τα μέτρα για να μην χρειαστεί εκ νέου να λειτουργήσει  η αγορά  με τη μέθοδο  «ακορντεόν» αλλά να μεταβούμε όλοι μαζί στο επόμενο στάδιο, αυτού της πλήρους αποκατάστασης λειτουργίας της αγοράς. Ωστόσο σήμερα, χιλιάδες επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές με τον κλάδο κυρίως της εστίασης να αγγίζει πλέον τα όρια της επιβίωσης της και να δημιουργεί ταυτόχρονα αρνητικά οικονομικά αποτελέσματα σε πολλούς κλάδους της οικονομίας λόγω της διασύνδεσης μαζί της.

Ας φροντίσουμε με την σημερινή κανονικότητα να λειτουργήσουμε με υπευθυνότητα, επιχειρήσεις και πελάτες για να δούμε σύντομα και αυτούς να ανοίγουν τα καταστήματα τους και όλοι μαζί να δημιουργήσουμε συνθήκες ανάπτυξης. Εύχομαι η ΠΕ Ιωαννίνων αλλά και η Ήπειρος να διατηρήσει τα χαμηλά ποσοστά κρουσμάτων όπως όλο το τελευταίο  διάστημα  και η αποκατάσταση της κανονικότητας να ξεκινήσει από εμάς. Ας ικανοποιήσουμε τις ανάγκες μας και ας στηρίξουμε την τοπική επιχειρηματικότητα, ας επιλέξουμε τα τοπικά προϊόντα ,τις υπηρεσίες των δικών μας ανθρώπων, τα δικά μας καταστήματα για τις αγορές μας, «Αυτοί» είναι η πόλη μας, αυτοί είναι οι άνθρωποι της».

Έκκληση για αυστηρή τήρηση των δυο ωρών

Υπενθυμίζεται ότι η μετακίνηση για τις δραστηριότητες που επαναλειτουργούν από σήμερα (εξαιρουμένης της επίσκεψης σε κομμωτήρια, υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής, αποτρίχωσης, θεραπείας με υπεριώδεις και υπέρυθρες ακτίνες, μανικιούρ, πεντικιούρ και περιποίηση νυχιών κ.λπ.), έχει χρονική ισχύ δύο ωρών, με χρονικό σημείο έναρξης την ώρα που αναγράφεται στη βεβαίωση κίνησης ή την ώρα χορήγησής της μέσω μηνύματος.

Για να εξασφαλιστεί η «ασφαλής» επαναλειτουργία της αγοράς, ισχυρή θα είναι η παρουσία της ελληνικής αστυνομίας σε όλους τους εμπορικούς δρόμους, σύμφωνα με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.  Όπως εξήγησε, η ΕΛΑΣ θα επιτηρεί την αγορά προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Στο τραπέζι η μετακίνηση εκτός νομού

Παράλληλα, για τα επόμενα βήματα που εξετάζει η κυβέρνηση μίλησε σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης αποκαλύπτοντας πως εφόσον το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα εξετάζεται να αρθεί το μέτρο της απαγόρευσης μετακίνησης εκτός νομού, με στόχο το άμεσο άνοιγμα των χιονοδρομικών κέντρων.

Ο υπουργός Ανάπτυξης γνωστοποίησε ότι την επόμενη Παρασκευή στη συνεδρίαση της επιτροπής θα τεθεί και το θέμα της λειτουργίας των χιονοδρομικών κέντρων.

«Έχει συζητηθεί στην επιτροπή η μετακίνηση από νομό σε νομό. Ένα από τα πλάνα που έχουμε είναι, αν το επιτρέψει και η επιδημία, είναι να ανοίξουν τα χιονοδρομικά κέντρα, γιατί είναι μια εποχική δραστηριότητα και δεν μπορούν να υπάρξουν χωρίς μετακίνηση» διευκρίνισε.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαθανάση, την επόμενη Παρασκευή η επιτροπή των ειδικών θα εξετάσει και άλλες περιπτώσεις, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα δοθεί και το πράσινο φως για το άνοιγμα τους, όπως είναι τα πρακτορεία του ΟΠΑΠ, οι σχολές οδηγών, το ψάρεμα και το κυνήγι.  Αντίθετα ήταν κατηγορηματικός ότι αυτή τη στιγμή δεν γίνεται συζήτηση για το άνοιγμα της εστίασης.

 

 

 

Επιμέλεια: Βασίλης Λούπας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ