Παρασκευή, 12 Αυγούστου, 2022

ΑΞΟΝΑΣ ΙΩΑΝΝΙΝΑ – ΚΑΚΑΒΙΑ – Οριστικά τρίιχνος και στο νέο ΕΣΠΑ με 240 εκ. ευρώ

Στο Τομεακό Πρόγραμμα του υπουργείου Υποδομών εντάσσεται η κατασκευή του αυτοκινητόδρομου που τελικά θα είναι κλειστός και θα περιλαμβάνει 13 ανισόπεδους κόμβους – Οριστικά από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Ηπείρου η κατασκευή του άξονα σύνδεσης της Ιόνιας Οδού με την Πρέβεζα

 

 

Ρεπορτάζ: Βασίλης Λούπας

 

Μια σημαντική είδηση για το μέλλον του οδικού άξονα Ιωάννινα – Κακαβιά, έδωσε το απόγευμα της Πέμπτης, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης.

Ο κ. Καχριμάνης τόσο μέσω ανάρτησής του στα social media, όσο και με δήλωσή του στον «Α», έκανε γνωστό πως ο υφυπουργός Υποδομών Γ. Καραγιάννης, του επιβεβαίωσε την οριστική απόφαση του υπουργείου για ένταξη της κατασκευής του οδικού άξονα Ιωάννινα – Κακαβιά στο νέο ΕΣΠΑ και στο Τομεακό Πρόγραμμα του υπουργείου Υποδομών, με προϋπολογισμό 240 εκ. ευρώ.

Παράλληλα, όπως ενημερώθηκε επίσημα ο κ. Καχριμάνης, ο νέος οδικός άξονας θα είναι οριστικά τρίιχνος κλειστός αυτοκινητόδρομος και θα περιλαμβάνει 13 ανισόπεδους κόμβους.

«Θέλω να ευχαριστήσω την ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και ιδιαίτερα τον υπουργό κ. Καραμανλή, τον υφυπουργό Γιώργο Καραγιάννη, την Γεν. Γραμματέα κα Γεράρδη, για την οριστική απόφαση για τον δρόμο Γιάννενα – Κακαβιά ότι θα είναι κλειστός αυτοκινητόδρομος τρίιχνος με ανισόπεδους όλους τους κόμβους και προϋπολογισμό 240.000.000 ευρώ που εντάσσεται στο Τομεακό ΕΣΠΑ 21-27 του υπουργείου Υποδομών», ανέφερε ο κ. Καχριμάνης.

Παράλληλα ο Περιφερειάρχης έκανε γνωστό πως το τμήμα του δρόμου από τον Κόμβο Καμπής μέχρι την Παράκαμψη Νικόπολης, θα το αναλάβει οριστικά η Περιφέρεια Ηπείρου, με τις ίδιες προδιαγραφές ως κλειστός αυτοκινητόδρομος και σχετικούς παράδρομους.

Ο τρίιχνος αυτοκινητόδρομος

Υπενθυμίζουμε πως παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη είχε παρουσιαστεί στα Γιάννενα το σχέδιο κατασκευής του τρίχνου οδικού άξονα από τα Ιωάννινα μέχρι την Κακαβιά, με τον κλειστό αυτοκινητόδρομο να περιλαμβάνει, σύμφωνα με χάρτη που παρουσιάστηκε τότε, 13 ανισόπεδους κόμβους,

Συγκεκριμένα, οι 6 είναι μέχρι το Καλπάκι και οι 7 μέχρι την Κακαβιά.

Οι 6 πρώτοι κόμβοι είναι οι εξής:

Κοσμηρά-Ασβεστοχώρι

Γραμμενοχώρια

Πασσαρώνος

Ζίτσας

Καρυές

Καλπάκι

Οι επιπλέον 7 μέχρι την Κακαβιά είναι οι:

Α/Κ Δολιανών

Α/Κ Ραβενίων

Α.Κ Βήσσανης

Α/Κ Δελβινακίου

Α/Κ Ζάβροχου

Α/Κ Κτισμάτων

Α/Κ Κακαβιάς.

Παράλληλα, να υπενθυμίσουμε πως σε παλιότερη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, ο κ. Καχριμάνης είχε εκτιμήσει πως μέχρι τέλος του χρόνου θα μπορέσει να δημοπρατηθεί το έργο του οδικού άξονα Ιωάννινα – Κακαβιά.

«Χάρη στη δική μας δουλειά, το έργο θα μπορέσει να δημοπρατηθεί μέχρι τέλους του χρόνου όπως έχει ανακοινωθεί από τον Πρωθυπουργό. Άρα όσοι λένε ότι η μελέτη «πήγαινε και έρχονταν» από το Υπουργείο στην Περιφέρεια και μιλάνε για «φιάσκο» καλά θα είναι να μη βιάζονται. Και ειδικά εκείνοι που ήταν άφωνοι για το έργο αυτό τα προηγούμενα χρόνια», είχε αναφέρει ο κ. Καχριμάνης.

Επίσης, στην ίδια συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, ο κ. Καχριμάνης, είχε αναφερθεί και στην οδική σύνδεση Ιόνιας Οδού – Πρέβεζας.

«Το Γιάννενα- Κακαβιά θα ενταχθεί στο ΕΣΠΑ του Υπουργείου, ενώ το τμήμα Γέφυρα Καμπής – Πρέβεζα και το τμήμα Μεσοπόταμος – Πάργα στο ΕΣΠΑ Περιφέρειας Ηπείρου», είχε αναφέρει.

 

 

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ