Ανοικτοί ορίζοντες για την βιοποικιλότητα της Ηπείρου

Πολλές δυνατότητες για την κατάκτηση της γνώσης και την εκπαίδευση μικρών και μεγάλων,  γύρω από τη βιοποικιλότητα της περιοχής μας, δίνει το Περιβαλλοντικό Εκπαιδευτικό Κέντρο Άγριας Πανίδας της Ε’ ΚΟΗ στους Λιγκιάδες, το οποίο επισκέφθηκε ο Γ. Αμυράς

 

Την ευκαιρία να επισκεφθεί για πρώτη φορά το Περιβαλλοντικό Εκπαιδευτικό Κέντρο Άγριας Πανίδας της Ε’ ΚΟΗ στους Λιγκιάδες, είχε το απόγευμα της Πέμπτης, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Αμυράς, ο οποίος και διαπίστωσε τις δυνατότητες που παρέχει το Κέντρο για την κατάκτηση της γνώσης και την εκπαίδευση μικρών και μεγάλων, γύρω από τη βιοποικιλότητα της Ηπείρου.

Το Περιβαλλοντικό Εκπαιδευτικό Κέντρο συμπληρώνει σε λίγο μία δεκαετία από την ίδρυση και έναρξη της λειτουργίας του, έχοντας υποδεχθεί στους χώρους του χιλιάδες μαθητές όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, αλλά και πολίτες που έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τη βιοποικιλότητα της Ηπείρου, αλλά και να απολαύσουν τη μοναδική θέα του λεκανοπεδίου από ψηλά.

Η λειτουργία του Κέντρου καλύπτει ωστόσο και αυτός είναι ο κύριος σκοπός του, και ένα σημαντικό κενό στην παροχή γνώσης και εκπαίδευσης των μαθητών γύρω από το περιβάλλον και τη βιοποικιλότητα της Ηπείρου, με την δυνατότητα της συμμετοχής σε διαδραστικά παιχνίδια και εφαρμογές, τις οποίες είχε την ευκαιρία να δοκιμάσει ο κ. Αμυράς.

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος της Ε’ ΚΟΗ Νίκος Παπαγρηγορίου αναφέρθηκε στη λειτουργία του Κέντρου, στο οποίο οι επισκέψεις και οι ξεναγήσεις γίνονται δωρεάν από το προσωπικό της Ομοσπονδίας, καθημερινές και Σαββατοκύριακα, αρκεί να έχει προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία με τα γραφεία της Ε’ ΚΟΗ, ενώ ζήτησε τη συνδρομή του υφυπουργού, για την επέκταση αφενός του Κέντρου, ώστε να καλύψει το σύνολο των ειδών της χλωρίδας και της πανίδας που απαντώνται στην Ήπειρο, αλλά και την αναγνώρισή του ως ένα Μουσείο Φυσικής Ιστορίας.

Ο ρόλος της κυνηγετικής οικογένειας

Παράλληλα, όμως ο κ. Αμυράς στάθηκε στη συνεργασία που είχε όλα τα χρόνια με την κυνηγετική οικογένεια στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του στο υπουργείο, σημειώνοντας πως η κυνηγετική οικογένεια είναι ένας σημαντικός κρίκος στην αλυσίδα προστασίας της βιοποικιλότητας και διατήρησης της αειφορίας.

«Είμαι πραγματικά εντυπωσιασμένος από αυτό που είδα εδώ στους Λιγκιάδες.

Η Ε’ ΚΟΗ είναι πολύ μπροστά και αξίζουν συγχαρητήρια στους ανθρώπους της, γιατί προσπαθούν να διαμορφώσουν συνειδήσεις με άξονα την αειφορία. Καλώ τους κατοίκους της πόλης και τους επισκέπτες της, να προγραμματίσουν μία επίσκεψη στο Κέντρο της Ε’ ΚΟΗ και να μάθουν τη βιοποικιλότητα της Ηπείρου, αλλά και να απολαύσουν αυτή τη μοναδική θέα της πόλης, της λίμνης μας και του λεκανοπεδίου από ψηλά. Κοινός μας εχθρός με τους κυνηγούς, είναι οι λαθροθήρες και γι’ αυτό προχωρήσαμε σε μία σειρά από νομοθετικές και θεσμικές παρεμβάσεις, όπως η θεσμοθέτηση πλέον διοικητικών προστίμων για τους λαθροθήρες», ανέφερε ο κ. Αμυράς.

Για τις ΕΠΜ

Από την άλλη, και σύμφωνα με ρεπορτάζ του Ioannina TV και με την περίοδο της δημόσιας διαβούλευσης για τις ΕΠΜ των περιοχών Natura, να ολοκληρώνεται στις 30 Απριλίου, ο κ. Αμυράς ρωτήθηκε εάν η κυνηγετική οικογένεια, μπορεί να αισθάνεται ήσυχη σε σχέση με τη διατύπωση και υποβολή προτάσεων και παρατηρήσεων, που έκανε για τη διόρθωση, την προσθήκη ή και την κατάργηση προβλέψεων στις μελέτες.

Ο κ. Αμυράς είπε πως στις 28 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί μία μεγάλη σύσκεψη στα Γιάννενα, με τη συμμετοχή των μελετητών και των γενικών διευθυντών του ΥΠΕΝ, όπου θα συζητηθούν οι παρατηρήσεις για να βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση.

«Το έχω ξαναπεί, ότι δεν πρόκειται να αιφνιδιάσουμε κανέναν με τις ΕΠΜ. Οι συναντήσεις και οι συζητήσεις αυτές θα γίνουν και με τους κυνηγούς και με τις πτηνοτροφικές επιχειρήσεις και με άλλους εμπλεκόμενους. Κοινός μας σκοπός είναι να προστατεύσουμε το φυσικό περιβάλλον και να αποδεσμεύσουμε την ανθρωπογενή δραστηριότητα, ώστε αυτή να ασκείται με συγκεκριμένους κανόνες», ανέφερε ο κ. Αμυράς.

Στην επίσκεψη του κ. Αμυρά, παρέστη σύσσωμο το Δ.Σ της Ε’ ΚΟΗ, το προσωπικό και οι επιστημονικοί συνεργάτες της Ομοσπονδίας, καθώς επίσης και το προσωπικό της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής.