Τετάρτη, 5 Οκτωβρίου, 2022

ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ – Εν μέσω διαξιφισμών οι νέες αναπροσαρμογές

Σύμφωνα με τη Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων, η επιβάρυνση που θα κληθούν να επωμιστούν οι πολίτες θα είναι οριακή, σε σχέση με τα ανταποδοτικά τέλη που καταβάλλουν σήμερα – Για την επιβολή μίας φοροεισπρακτικής λογικής απέναντι σε πολίτες και επιχειρήσεις, κάνει λόγο η αντιπολίτευση

 

Η απόκλιση που υπήρξε στο εμβαδόν των ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων από την περυσινή εκτίμηση που βασίστηκε στα στατιστικά στοιχεία της ΚΕΔΕ και η υστέρηση εσόδων που έφεραν τα περιοριστικά μέτρα για την πανδημία Covid-19 με την αύξηση των απλήρωτων λογαριασμών ρεύματος στους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και οι αυξήσεις που έχουν επέλθει στο ηλεκτρικό ρεύμα και τα καύσιμα, οδηγούν σε πολύ μικρή αναπροσαρμογή των ανταποδοτικών τελών για το 2022, μετά από δύο συνεχόμενες μειώσεις που είχαν γίνει τα δύο προηγούμενα χρόνια.

Η αύξηση που επέρχεται φτάνει στα δύο λεπτά ανά τετραγωνικό μέτρο για τις κατοικίες, ενώ μικρές αναπροσαρμογές γίνονται και στους επαγγελματικούς χώρους.

Όπως τόνισε, κατά τη διάρκεια του Δημοτικού Συμβουλίου της Τετάρτης, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Φώτης Βάββας «ήταν μία δύσκολη απόφαση καθώς όλοι γνωρίζουμε τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που βιώνουν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις. Είναι μία οριζόντια αύξηση που έρχεται για το 2022, όταν το 2021 ήμασταν ο μοναδικός δήμος της χώρας που είχε προχωρήσει σε τόσο γενναίες μειώσεις σε όλους τους συντελεστές ανταποδοτικών τελών».

Ο κ. Βάββας τόνισε ότι τα τέλη δεν αποκλίνουν από την οικονομική πραγματικότητα του Δήμου και απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης επισήμανε πως «πέρυσι η μείωση των δεκαπέντε λεπτών (0,15€) στα νοικοκυριά και οι αντίστοιχες μειώσεις στους επαγγελματικούς χώρους που κυμάνθηκαν από τριάντα λεπτά (0,30€) έως και ένα ευρώ και πενήντα οκτώ λεπτά (1,58€) χαρακτηριζόταν πενταροδεκάρες, ενώ φέτος η αύξηση των δύο λεπτών (0,02€) χαρακτηρίζεται πολύ μεγάλη. Είναι πασιφανές, ότι και τα δύο δεν μπορεί να ισχύουν».

Μετά από διεξοδική συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, τα ανταποδοτικά τέλη για το νέο έτος εγκρίθηκαν από το σώμα.

Η αντιπολίτευση

Παράλληλα, όπως η αντιπολίτευση, προχθές έκανε λόγο για την επιβολή μίας φοροεισπρακτικής λογικής από τη δημοτική αρχή, απέναντι σε πολίτες περισσότερο, αλλά και σε επιχειρήσεις, εν μέσω μάλιστα ενός πρωτοφανούς κύματος ακρίβειας που σαρώνει την ελληνική οικονομία και όχι μόνο.

Επισημαίνει ακόμη τον μεγάλο κίνδυνο της νέας αναπροσαρμογής των τελών, με την υποσημείωση, πως η δημοτική αρχή, θα υποχρεωθεί να προχωρήσει σε αυτήν, στην πορεία του νέου έτους, λόγω της αδυναμίας κάλυψης του ελλείμματος που εμφανίζει στα ταμεία της, που όπως παραδέχθηκε και ο κ. Βάββας υπολογίζεται περίπου στο 1 εκ. ευρώ στο τέλος του έτους.

Στη συνεδρίαση, ο Θωμάς Μπέγκας, απέδωσε την απόφαση της δημοτικής αρχής για αυξήσεις, στους λανθασμένους χειρισμούς της στο θέμα της αντικατάστασης του οδοφωτισμού (led) και στην ανάθεση της αποκομιδής σε ιδιώτη, με εξωφρενικό ποσό.

Πιο συγκεκριμένα, υπογράμμισε ότι αν η σημερινή δημοτική αρχή δεν είχε προχωρήσει στην ακύρωση του διαγωνισμού για την αντικατάσταση των λαμπτήρων με νέους τεχνολογίας led που είχε βρει έτοιμη, σήμερα ο δήμος θα είχε ήδη οικονομικό όφελος που θα μπορούσε να μεταφραστεί σε μειώσεις στα δημοτικά τέλη, ενώ σημείωσε ότι η εξωφρενική τιμή της ανάθεσης της αποκομιδής σε ιδιώτη είναι μια από τις κυριότερες αιτίες αύξησης των δημοτικών τελών.

Κλείνοντας, κι αφού υπογράμμισε ότι η παράταξή του θα καταψηφίσει τα ανταποδοτικά τέλη, ζήτησε από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο να υπάρξει ειδική πρόβλεψη για αθλητικούς και πολιτιστικούς συλλόγους οι οποίοι δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται με τους ίδιους όρους όπως τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις, καθότι δεν ρυπαίνουν το ίδιο.

Συγκεκριμένη πρόταση για τη διαχείριση των τελών κατέθεσε η παράταξη «Ιωάννινα 2023», με εισηγητή τον δημ. σύμβουλο Σπ. Γκίζα.

«Δεν ενδιαφέρεστε αν θα έχουν τη δυνατότητα, ειδικά σήμερα, οι συνδημότες να εξοφλήσουν τις προκύπτουσες πρόσθετες υποχρεώσεις. Προβαίνετε στις χρεώσεις για να κλείσετε αριθμητικά το θέμα, ως ένας απρόσωπος εισπρακτικός μηχανισμός.

Ο δήμος μας πρέπει να έχει χαρακτήρα ενός κοινωνικά ευαίσθητου και οικονομικά υποστηρικτικού θεσμικού οργανισμού, και να έχει συζητήσει με φορείς όπως οι επαγγελματίες, οι τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες, τα άτομα με αναπηρία, οι άνεργοι σχετικά με του τί είδους υποστήριξη θα ήθελαν», ανέφερε η κα Καλογιάννη.

Η πρόταση που κατέθεσε η παράταξη με εισηγητή τον κ. Γκίζα προβλέπει να χρηματοδοτηθεί η υπηρεσία Καθαριότητας με το ποσόν του 1.200.000 € περίπου από το αποθεματικό που προέρχεται από τα ανταποδοτικά έσοδα, όπως έγινε και στις περιπτώσεις του ΟΚΠΑΠΑ και το Πνευματικό Κέντρο. Με την πρόταση αυτή, θα επέλθει μείωση 0,20 και 0,30 ευρώ ανά τ.μ αντίστοιχα για τις κατοικίες και τα καταστήματα εντός της πόλεως.

Οι «Πολίτες για την Ανατροπή» με εισηγητή τον Βλ. Παπαχρήστο ανέδειξαν και την πολιτική διάσταση που υπάρχει στο ζήτημα του καθορισμού των ανταποδοτικών τελών, υπενθυμίζοντας παρελθούσες δεσμεύσεις της δημ. αρχής που δεν υλοποιήθηκαν ποτέ.

Η Όλυ Τσουμάνη προέβλεψε, ότι τα ανταποδοτικά τέλη θα αυξηθούν κι άλλο στη διάρκεια του νέου έτους, ενώ ο Χρ. Πατσούρας επέκρινε τη δημοτική αρχή, ότι στην ουσία υλοποιεί την πολιτική της κυβέρνησης και προτιμά να παίζει με τις λέξεις, αποφεύγοντας όμως την ουσία.

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ