ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ – «Ασπίδα» με δασοκομάντος και εναέρια μέσα

Βαρύτητα στην πρόληψη δίνει η Πυροσβεστική Υπηρεσία που παράλληλα εφιστά την προσοχή και στους πολίτες – Ενίσχυση των τοπικών δυνάμεων με τα μέλη της Ειδικής Μονάδας Διάσωσης που θα τεθούν σύντομα στη διάθεση της δασοπυρόσβεσης

Στην αμέλεια των πολιτών οφείλεται, κατά κύριο λόγο, το τελευταίο δεκαήμερο η εκδήλωση περίπου 400 πυρκαγιών σε αγροτικές και δασικές εκτάσεις της χώρας, πριν καν δηλαδή ξεκινήσει και επίσημα η αντιπυρική περίοδος, γεγονός που θέτει σε εγρήγορση τις πυροσβεστικές δυνάμεις.
Ωστόσο, μέχρι στιγμής, στην Ήπειρο πέρα από κάποια μεμονωμένα και σποραδικά συμβάντα δεν υπήρξε ο αριθμός που καταγράφεται σε άλλες περιοχές, ίσως και λόγω των καιρικών συνθηκών, αφού με εξαίρεση ένα διάστημα ανομβρίας τον Μάρτιο που ακολουθήθηκε από ισχυρό παγετό, το υπόλοιπο διάστημα υπήρξαν έντονες βροχοπτώσεις.
Χθες ο υντονιστής επιχειρήσεων Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας, Δημ. Κοντογιάννης, μίλησε στο Ioannina TV και επισήμανε πως θα πρέπει όλοι οι πολίτες να είναι προσεκτικοί και κυρίως εκείνοι που επιλέγουν την τρέχουσα χρονική περίοδο να κάνουν τέτοιου είδους εργασίες, να τηρούν τα μέτρα πρόληψης και τις προϋποθέσεις που ισχύουν για την αποτροπή τέτοιων φαινομένων.
Η δυνατότητα καύσης κλαδεμάτων ή υπολειμμάτων από παρόμοιες δενδροκομικές εργασίες, υπάρχει μέχρι το τέλος Απριλίου και οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι: Υποχρεούνται να ενημερώνονται από την Πυροσβεστική Υπηρεσία την προηγούμενη ημέρα της καύσης (μετά τις 12:00 το μεσημέρι), για τις αναμενόμενες καιρικές συνθήκες που θα επικρατούν την ημέρα της καύσης, προκειμένου να μάθει σχετικά με τη δυνατότητα διενέργειας της καύσης. Δημιουργείται ψιλή ζώνη με άροση ή προωθητήρα πλάτους τουλάχιστον 10 μέτρων γύρω από την υπό καύση περιοχή, όταν αυτή απέχει λιγότερο από 300 μέτρα από δάση ή δασικές εκτάσεις και στις λοιπές περιπτώσεις ζώνη τουλάχιστον 3 μέτρων. Η υπό καύση έκταση τεμαχίζεται με άροση ή άλλο τρόπο, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται ο έλεγχος της, όταν η περιοχή απέχει λιγότερο από τριακόσια 300 μέτρα από δάση ή δασικές εκτάσεις. Τηρείται απόσταση της εστίας φωτιάς τουλάχιστον 3 μέτρων από κτιριακές ή άλλες εγκαταστάσεις ή όρια ξένης ιδιοκτησίας. Εξασφαλίζεται επαρκής ποσότητα νερού, τουλάχιστον διακοσίων 200 λίτρων νερού ή άλλων μέσων, για την αποτελεσματική καταστολή της φωτιάς, εάν αυτό καταστεί δυνατό. Επακολουθεί σβήσιμο της φωτιάς, κάλυψη των υπολειμμάτων της καύσης με αδρανή υλικά και ενδελεχής έλεγχος για διαπίστωση πλήρους κατάσβεσης, ενώ όπου είναι δυνατό να ενσωματώνεται η στάχτη εντός δύο ημερών από την καύση. Σε περίπτωση μη τήρησης των μέτρων θα επιβάλλονται τα προβλεπόμενα διοικητικά πρόστιμα τα οποία κυμαίνονται από 200 ευρώ – 5.000 ευρώ.

Ενίσχυση δυνάμεων

Παράλληλα και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Ioannina TV, η προετοιμασία των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών για τη νέα αντιπυρική περίοδο εξελίσσεται ικανοποιητικά όπως ανέφερε ο κ. Κοντογιάννης, λέγοντας παράλληλα, ότι δεν αναμένονται ουσιαστικές μεταβολές στον αριθμό του προσωπικού, ενώ οι δυνάμεις θα ενισχυθούν και με τα μέλη της Ειδικής Μονάδας Διάσωσης (δασοκομάντος) που θα τεθούν στη διάθεση της δασοπυρόσβεσης σύντομα.
«Ο στόχος είναι δύσκολος τη φετινή χρονιά, γιατί τα καταφέραμε εξαιρετικά πέρυσι και ο πήχης μπήκε ψηλά. Στο διαθέσιμο προσωπικό, θα είμαστε στα ίδια επίπεδα, ενώ στα μεταφορικά μέσα δεν έχουμε κανένα πρόβλημα και σχεδόν στο σύνολό τους, τα οχήματα είναι διαθέσιμα και ενεργά. Ο στόλος στην περιφέρεια Ιονίων Νήσων, ενισχύθηκε με οκτώ νέα οχήματα, από ευρωπαϊκό πρόγραμμα και είμαστε γενικά, σε πολύ καλό επίπεδο», ανέφερε ο κ. Κοντογιάννης.
Αναφορικά με τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης, ο κ. Κοντογιάννης ανέφερε, ότι η περιοχή χρειάζεται την ανάπτυξη αντίστοιχων εναέριων μέσων, με αυτά του περασμένου καλοκαιριού, δηλαδή δύο αεροσκάφη PZL, με βάση το Άκτιο και δύο ελικόπτερα Mi-8, το ένα με βάση το Άκτιο και το άλλο με βάση τα Ιωάννινα.
«Στην Ήπειρο υπάρχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα, εφόσον έχουμε διαθέσιμα αυτά τα μέσα, που είναι η δυνατότητα τροφοδοσίας με νερό από λίμνες και ομβροδεξαμενές, που μηδενίζουν το χρόνο ανάμεσα από δύο βολές από ελικόπτερο», ανέφερε.

Αντιμετώπιση των ελλείψεων

Τέλος και σε ότι αφορά το Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων και τις απαιτήσεις από τους δήμους και τις Δασικές Υπηρεσίες, ο κ. Κοντογιάννης αναφέρθηκε στο δασύλλιο των Ιωαννίνων, επιμένοντας, ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με πλήρη επάρκεια, οι ελλείψεις που έχουν υποδειχθεί από την υπηρεσία, ωστόσο στάθηκε ιδιαίτερα στα πολλά αστικά συμβάντα πυρκαγιών, που απασχόλησαν το χειμώνα την υπηρεσία.
«Για το δασύλλιο της πόλης και επειδή είχαν παρατηρηθεί κάποια προβλήματα και παλαιότερα για τα οποία είναι σε εξέλιξη η προανάκριση, δε θα ήθελα να πω κάτι περισσότερο, όμως έχουμε ζητήσει συγκεκριμένα πράγματα από τις συναρμόδιες και εμπλεκόμενες υπηρεσίες κα τους φορείς και με την 24ωρη φύλαξη που έχουμε θα τα καταφέρουμε και φέτος», τόνισε χαρακτηριστικά.