Κυριακή, 11 Απριλίου, 2021

Αντίστροφη μέτρηση για το Open Mall

Υπεγράφη η σύμβαση για να μετατραπεί το ιστορικό κέντρο των Ιωαννίνων σε ένα Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου – Εντός του Μαΐου οι πρώτες εργασίες, στο 1,2 εκ. ευρώ ο προϋπολογισμός του έργου

 

Διάπλατα άνοιξε πλέον ο δρόμος για ένα πολύ σημαντικό και αναπτυξιακό έργο για την πόλη των Ιωαννίνων, καθώς χθες ο Δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ και ο εκπρόσωπος της αναδόχου εταιρείας «Τριπυλος ΑΤΕΒΕ» υπέγραψαν τη σύμβαση για την έναρξη υλοποίησης του Open Mall.

Μετά και τη χθεσινή υπογραφή της σύμβασης, εντός του Μαΐου αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες στο ιστορικό κέντρο των Ιωαννίνων το οποίο θα μετατραπεί σε Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου.

Η συγκεκριμένη παρέμβαση αποτελεί το μεγαλύτερο υποέργο της πράξης για το Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου που έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» και χρηματοδοτείται με κονδύλια του ΕΣΠΑ. Ο προϋπολογισμός της ανέρχεται στο 1,2 εκατομμύρια ευρώ.

Η περιοχή όπου θα υλοποιηθεί το έργο είναι το ιστορικό – εμπορικό κέντρο της πόλης που οριοθετείται από τις οδούς Αραβαντινού, Παπάζογλου, Λόρδου Βύρωνος, Ανεξαρτησίας, Κάνιγγος, Τσιριγώτη, Καπλάνη, Παλαιολόγου, Κωλέττη, Κατσαντώνη, Χατζηκώστα (Άγιος Νικόλαος) και Ευαγγελίδη.

Τα βασικά τεχνικά χαρακτηριστικά είναι:

– Αναβάθμιση της οδού Ανεξαρτησίας
– Ανάπλαση της πλατείας Αγίου Νικολάου με δημιουργία πλακόστρωτων επιφανειών και διαμόρφωση μικρών κήπων.
– Ανάπλαση στον περιβάλλοντα χώρο του Αρχοντικού Πυρσινέλλα.
– Προμήθεια και εγκατάσταση αστικού εξοπλισμού.
– Φύτευση
– Αναβάθμιση δικτύου φωτισμού
– Εγκατάσταση συστήματος τηλεδιαχείρισης οδοφωτισμού.
Παράλληλα ο Δήμος έχει ξεκινήσει την διαδικασία για δύο ακόμη υποέργα που αφορούν στην υπογειοποίηση των κάδων και στην προμήθεια εξοπλισμού συστημάτων έξυπνης πόλης.

Πέρα από τον Δήμο στο συγκεκριμένο έργο εμπλέκεται και το Επιμελητήριο Ιωαννίνων. Το Επιμελητήριο θα υλοποιήσει τις δράσεις που αφορούν στην ανάδειξη της ταυτότητας της εμπορικής περιοχής, στην αναβάθμιση των προσόψεων των καταστημάτων, στην δημιουργία πλατφόρμας για την προώθηση των επιχειρήσεων και στη διοργάνωση δρώμενων με φορείς της πόλης για την ανάδειξη της περιοχής.

«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να υπογράφουμε την σύμβαση για ένα πολύ σημαντικό έργο στο ιστορικό κέντρο της πόλης, σε μία εμβληματική περιοχή των Ιωαννίνων. Πιστεύουμε ότι θα συμβάλλει καταλυτικά για την αλλαγή της εικόνας αυτής της περιοχής και πως θα αποτελέσει την αρχή για να ανακτήσει την χαμένη της αίγλη» ανέφερε χθες στις δηλώσεις του ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Μωυσής Ελισάφ.

Η πρόταση για το Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου είχε υποβληθεί από την προηγούμενη δημοτική αρχή. Η διαδικασία της δημοπράτησης ολοκληρώθηκε από την σημερινή δημοτική αρχή.

«Βρισκόμαστε πλέον στο τέλος… Στο τέλος μιας επίπονης διαδικασίας που σημαίνει την αρχή για την εκτέλεση του έργου. Εντός του Μαίου θα γίνει η εγκατάσταση του εργολάβου και πιστεύουμε πως σε ένα χρόνο από την έναρξη η εικόνα στην περιοχή θα έχει αλλάξει», τόνισε σε δήλωσή του ο αντιδήμαρχος Γιώργος Αρλέτος.

Παράλληλα η Δημοτική Αρχή είναι σε συνεχή συνεργασία με τον Σύλλογο του Ιστορικού Κέντρου προκειμένου να αντιμετωπιστούν ζητήματα που σχετίζονται με το αποχετευτικό.

 

Επιμέλεια: Βασίλης Λούπας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ