Ανυπεράσπιστοι στις επιδρομές των αγριόχοιρων

Συνεχής η δράση των συνεργείων δίωξης από την Ε’ ΚΟΗ στην περιοχή, αλλά δεν επαρκεί  – Οι παραγωγοί καλαμποκιού κάνουν λόγο για απώλειες άνω του 30% πολύ πριν τη συγκομιδή

 

 

 

Το 30% της παραγόμενης ποσότητας είναι το ελάχιστο ποσοστό της συνολικής καλλιέργειας καλαμποκιού που καταστρέφουν οι αγριόχοιροι πριν την περίοδο της συγκομιδής, προκαλώντας πονοκέφαλο στους καλλιεργητές.

Στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων η καταστροφή συνεχίζεται με αμείωτη ένταση σε διάφορα σημεία, τόσο στο ανατολικό, όσο και στο δυτικό τμήμα αυτού, με τους καλλιεργητές καλαμποκιού να δηλώνουν αδύναμοι και απροστάτευτοι μπροστά στις επιδρομές των αγριόχοιρων, όπως εξήγησε και ο Παναγιώτης Βάσιος, καλλιεργητής στον κάμπο της Καστρίτσας, που έκανε λόγο για μία μάστιγα που χρόνο με το χρόνο μεγαλώνει, χωρίς να λαμβάνονται επαρκή μέτρα αντιμετώπισης και φυσικά, χωρίς να προβλέπεται κάποια αποζημίωση για τις ζημιές αυτές.

Όπως εξήγησε, και ο ίδιος αλλά και άλλοι συνάδελφοί του, έχουν σκεφτεί να αλλάξουν καλλιέργειες αν και δεν υπάρχουν τόσες εναλλακτικές, αφού μόνο κριθάρι και τριφύλλι μπορεί να υποστηρίξει ο κάμπος των Ιωαννίνων, και αν ούτε αυτό είναι εφικτό, η επόμενη λύση είναι, όπως εξήγησε, να παρατήσουν τα χωράφια τους.

Ο κ. Βάσιος το πρωί της Κυριακής βρέθηκε και αυτός στη συνάντηση και τη δράση του συνεργείου δίωξης αγριόχοιρων από τις καλλιέργειες, που έδρασε στην περιοχή της Καστρίτσας, θηρεύοντας αγριόχοιρους, σε μία προσπάθεια που υλοποιείται από πέρυσι, έχει αποφέρει κάποια αποτελέσματα, πλην όμως είναι σαφές, ότι τα αποτελέσματα αυτά δε μπορούν να είναι μόνιμα.

«Είναι κάτι, μία βοήθεια, αλλά σίγουρα δε μπορούμε να πούμε, ότι εξαλείφεται το πρόβλημα, απλώς ελπίζουμε να απομακρυνθούν έστω για κάποιο διάστημα. Υπάρχουν και άλλες εναλλακτικές που μας προτείνουν, όμως είναι οικονομικά ασύμφορες, λόγω του τρόπου με τον οποίο είναι διαρθρωμένες οι καλλιέργειες στην περιοχή. Εγώ έχω διάσπαρτα χωράφια στον κάμπο, σε τριάντα διαφορετικά σημεία. Αν επιλέξω να βάλω, όπως προτείνουν, ηλεκτροφόρες περιφράξεις, αφενός δε μπορώ να το κάνω για οικονομικούς λόγους και αφετέρου θα πρέπει να είμαι καθημερινά στα χωράφια να κόβω τα χόρτα περιμετρικά αυτών, γιατί με το που έρθει σε επαφή το χορτάρι με το σύρμα, «πέφτει» αυτομάτως το ρεύμα. Είναι πράγματα που δε γίνονται», ανέφερε ο κ. Βάσιος.

Συνεργασία με την Ε’ ΚΟΗ

Στο συνεργείο δίωξης που συγκροτήθηκε από την Ε’ ΚΟΗ σε συνεργασία με το Δασαρχείο Ιωαννίνων και την Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή, συμμετείχαν εθελοντές κυνηγοί, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για τη βοήθεια στους καλλιεργητές, όπως ανέφερε ο Θαν. Σιώλος, Ταμίας του ΔΣ της Ε’ ΚΟΗ. Ο κ. Σιώλος τόνισε πως τα συνεργεία δίωξης έχουν ήδη έντονη δράση από το τέλος Ιουλίου και έπειτα, αλλά είναι πάρα πολλές οι εκκλήσεις που δέχονται για παρέμβαση, που πρακτικώς είναι αδύνατο να ανταποκριθούν σε όλες. Ωστόσο στάθηκε στην άριστη συνεργασία με τις συναρμόδιες υπηρεσίες του Δασαρχείου Ιωαννίνων, με τους Κυνηγετικούς Συλλόγους, αλλά και με το υπ. Περιβάλλοντος και προσωπικά με τον υφυπουργό, αρμόδιο για τη θήρα, Γεώρ. Αμυρά.

Καθοριστικής σημασίας για την λειτουργία των συνεργείων δίωξης είναι και η παρουσία της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής, με τον Θηροφύλακα της Ε’ ΚΟΗ Δημ. Κασελούρη, να αναφέρεται στην κοινή πρωτοβουλία και δράση με σκοπό την μείωση των περιστατικών καταστροφής των καλλιεργειών από τους αγριόχοιρους.