Παρασκευή, 2 Δεκεμβρίου, 2022

Από την Ήπειρο το πιλοτικό πρόγραμμα πιστοποίησης μουσείων

Σημαντικά ζητήματα πολιτισμού συζητήθηκαν σε σύσκεψη που έγινε στο Δημαρχείο Ιωαννίνων, παρουσία της Λ. Μενδώνη

 

Όλα τα θέματα του πολιτισμού και των πολιτιστικών υποδομών στην περιοχή αποτέλεσαν το αντικείμενο της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο, παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ, η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων Βαρβάρα Παπαδοπούλου, οι αντιδήμαρχοι Ελένη Ακονίδου και Χριστίνα Κωτσαντή, ο ειδικός σύμβουλος Χρήστος Παπαδόπουλος και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Είχε προηγηθεί η επίσκεψη στο Κάστρο όπου εξετάστηκε η πορεία των έργων και οι ενέργειες που πρέπει να ακολουθήσουν για την περαιτέρω ανάδειξη και αξιοποίησή του. Ο Δήμαρχος ευχαρίστησε την Υπουργό για την συνεχή και εποικοδομητική συνεργασία που υπάρχει.

«Συζητήσαμε με την Υπουργό τα προβλήματα των πολιτιστικών δομών και τις προοπτικές τους. Εξετάσαμε την δυνατότητα σύσφιξης των σχέσεών τους με το Υπουργείο Πολιτισμού έτσι ώστε να αναβαθμιστεί ακόμη περισσότερο το πολιτιστικό προιόν» ανέφερε στις δηλώσεις του ο Δήμαρχος μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης.

Η Υπουργός από την πλευρά της ανέφερε ότι η συζήτηση επικεντρώθηκε στους τρόπους ενίσχυσης της συνεργασίας του Δήμου Ιωαννιτών με το Υπουργείο, ιδιαίτερα σε θέματα όπως η Φιλαρμονική, η Πινακοθήκη και σε δράσεις χειροτεχνίας.

«Εξετάσαμε πως θα γίνει η κατάλληλη προετοιμασία ώστε να συμμετάσχει ο Δήμος στα προγράμματα που θ’ ανοίξει το Υπουργείο για τις δράσεις αυτές», σημείωσε η Υπουργός.

Ανακοίνωσε ακόμη ότι το Υπουργείο θα ξεκινήσει από την Ήπειρο το πρόγραμμα πιστοποίησης και αναγνώρισης μουσειακών υποδομών. Στο πλαίσιο αυτού θα πρέπει να πιστοποιηθούν τα μουσεία που ανήκουν στο κράτος και παράλληλα θα γίνει αναγνώριση μουσείων και πινακοθηκών που ανήκουν σε Δήμους ή άλλους φορείς.

Στο ίδιο πλαίσιο το υπουργείο Πολιτισμού σχεδιάζει την αναγνώριση Πινακοθηκών και δημοτικών μουσείων

ΕΣΠΑ και Ταμείο Ανάκαμψης

Νωρίτερα, στη συνάντηση που έγινε στο διοικητήριο της περιφέρειας συζητήθηκε η πορεία υλοποίησης των ενταγμένων έργων στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο, ο σχεδιασμός για την επόμενη και για τα έργα που θα ενταχθούν στο Ταμείο Ανάκαμψης, με ιδιαίτερη βαρύτητα στις προτάσεις για έργα αστικών αναπλάσεων και Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων.

Την ικανοποίησή τους για τη συνεργασία και τις ανακοινώσεις που έγιναν από την κα Μενδώνη εξέφρασαν τόσο ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλ. Καχριμάνης, όσο και ο βουλευτής Ιωαννίνων της Ν.Δ Στ. Καλογιάννης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ