ΑΠΟΣΤΑΞΗ ΤΣΙΠΟΥΡΟΥ – Η γραφειοκρατία «αγκάθι» για τους αποσταγματοποιούς

Με πολλά εμπόδια ξεκίνησε η νέα αποστακτική περίοδος, για όσους θέλουν να προχωρήσουν τη διαδικασία της διήμερης απόσταξης

 

Σε μια εξαιρετικά δύσκολη διαδικασία εξελίσσεται, από την έναρξη της αποστακτικής περιόδου, η διήμερη απόσταξη, καθώς, παρά τις όποιες υποσχέσεις, δεν αντιμετωπίστηκαν τα πολλά γραφειοκρατικά προβλήματα.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Ioannina TV, η γραφειοκρατική διαδικασία έγινε δυσκολότερη, ενώ φέτος αυξήθηκε σημαντικά και η φορολογία, που φτάνει τα 0,37 ευρώ το λίτρο άνυδρης αιθυλικής αλκοόλης.

Η νέα αποστακτική περίοδος ξεκίνησε τη Δευτέρα 17 Οκτωβρίου και ολοκληρώνεται στις 16 Δεκεμβρίου με το ενδιαφέρον να είναι έντονο, όπως αποτυπώθηκε άλλωστε και στην προ ημερών ενημερωτική συνάντηση που διοργάνωσε ο νεοσύστατος Σύλλογος Αμβυκούχων και Αμπελοκαλλιεργητών Ηπείρου στην Ελεούσα.

Σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος της 7ης Ένωσης Τελωνειακών Υπαλλήλων. Πέτρος Λυκίδης, αναφέρθηκε στη διαδικασία που θα πρέπει να γνωρίζουν και να τηρούν οι ενδιαφερόμενοι να προχωρήσουν στην απόσταξη, επιμένοντας στην ορθή τήρηση και υποβολή των διαδικαστικών στοιχείων, για να αποφευχθούν περιπτώσεις παράβασής τους, όπως κάποιες που βεβαιώθηκαν πέρυσι, οι οποίες συνοδεύτηκαν κιόλας από την επιβολή προστίμων.

Ο κ. Λυκίδης παραδέχθηκε πως η διαδικασία φέτος είναι πιο πολύπλοκη, όμως οι υπάλληλοι στο Τελωνείο είναι στη διάθεση των ενδιαφερόμενων για να τους εξυπηρετήσουν και να προχωρήσουν στη διαδικασία της διήμερης απόσταξης.

Τι έχει αλλάξει

Σύμφωνα με τον κ. Λυκίδη, οι βασικές αλλαγές συμπυκνώνονται στα εξής:

Από φέτος δε χρειάζεται να πηγαίνει κάποιος στην Περιφέρεια, για να πάρει τη βεβαίωση, αλλά όσοι διαθέτουν αμπέλι μεγαλύτερο του ενός στρέμματος θα πρέπει να εκτυπώνουν την οριστικοποιημένη δήλωση συγκομιδής και να την προσκομίζουν στην υπηρεσία. Αν το αμπέλι είναι μικρότερο από ένα στρέμμα θα πρέπει να προσκομιστεί βεβαίωση από τον οικείο Δήμο, ενώ αν διαθέτει κληματαριές, μπορεί να υποβάλλει υπεύθυνη δήλωση στο Τελωνείο αρκεί να γνωρίζει το ακριβές γεωγραφικό στίγμα τους.

Εξαιρετικά σημαντικό είναι να γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι, ότι οι άμβυκες δε μετακινούνται από το σημείο όπου δηλώνεται αρχικά, επομένως για όσες άδειες εκδοθούν στον ίδιο άμβυκα, η απόσταξη θα γίνεται στο ίδιο σημείο.

Ο φόρος έχει οριστεί στα 370 ευρώ ανά 100 λίτρα άνυδρης αιθυλικής αλκοόλης, κάτι που σημαίνει, ότι για ένα λίτρο, ο φόρος θα φτάνει τα 3,70 ευρώ.

Η μέγιστη ποσότητα παραγωγής 120 κιλών για προσωπική – οικογενειακή χρήση και κατανάλωση, μετατρέπεται σε δυνατότητα παραγωγής μέχρι 51 κιλά άνυδρης αιθυλικής αλκοόλης. Η μέγιστη ποσότητα στέμφυλων που μπορεί να χρησιμοποιήσει κάποιος είναι 5.500 κιλά, ενώ η αντίστοιχη για οινοποιήσιμο σταφύλι είναι 5.000 κιλά.

Τέλος, η νομοθεσία επιτρέπει τη χρήση και άλλου καύσιμου (υγραέριο) για την διαδικασία της απόσταξης και όχι μόνο το ξύλο.

Για τη νοθεία

Παράλληλα, κατά την περσινή αποστακτική περίοδο οι ελεγκτικοί μηχανισμοί διαπίστωσαν και βεβαίωσαν παραβάσεις οι οποίες όμως αφορούσαν στη συντριπτική τους πλειονότητα, γραφειοκρατικές ελλείψεις και προβλήματα και όχι λαθρεμπόριο.

Επίσης, ο κ. Λυκίδης ανέφερε, ότι από τους ελέγχους που έγιναν στο Γενικό Χημείο του Κράτους δεν εντοπίστηκε νοθευμένο τσίπουρο, που είναι επικίνδυνο για την κατανάλωση, αλλά αραιωμένο τσίπουρο, με νερό.

Ο Σύλλογος Αμβυκούχων

Με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Αμβυκούχων και Αμπελοκαλλιεργητών Ηπείρου αναφέρεται στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Ελεούσα κάνοντας λόγο για μία επιτυχημένη αποτίμηση τόσο στο επίπεδο της ενημέρωσης, όσο και στο επίπεδο ανάδειξης προβλημάτων.

«Οι ανάγκες και τα προβλήματα των Αμβυκούχων & Αμπελοκαλλιεργητών Ηπείρου, επιφορτίζουν με μεγάλη ευθύνη τα μέλη του Συλλόγου μας, τα οποία πιστεύουν και επιθυμούν την συνεργασία όλων των Φορέων που σχετίζονται με την παραγωγή και εμπορία σταφυλής και τσίπουρου ώστε να επιλυθούν τα προβλήματα στο χώρο και να διασφαλιστεί η ποιότητα τους για τον καταναλωτή», αναφέρεται στην ανακοίνωση.