ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΔΩΔΩΝΗΣ – Επιστημονικό επίτευγμα η αποκατάστασή του

Παρουσία της υπ. Πολιτισμού αποδόθηκε στο κοινό το κάτω διάζωμα του θεάτρου – Λ. Μενδώνη: «Τα μνημεία κάποια στιγμή μπαίνουν στην Εντατική και από κει βγαίνουν αναστημένα» – Η Βουλή θα χρηματοδοτήσει ανασκαφικές εργασίες στον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης

 

Χρειάστηκε να περάσουν 22 χρόνια μετά την απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού να μπει λουκέτο στη χρήση του αρχαίου θεάτρου, που ήδη είχε υποστεί τεράστιες φθορές και 12 χρόνια μετά την έναρξη των εργασιών συντήρησης και αποκατάστασης, ώστε το κάτω διάζωμα του θεάτρου να αποδοθεί και πάλι στο κοινό.

Η ολοκλήρωση των εργασιών αποτελεί πέραν του επιστημονικού επιτεύγματος και ένα υπόδειγμα συνεργασίας των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και φορέων και η απόδοση στο κοινό του κάτω διαζώματος έγινε το βράδυ της Τρίτης, παρουσία της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη.

Μάλιστα, η ίδια η υπουργός, σε δήλωσή της, χρησιμοποίησε ένα εξαιρετικό παράδειγμα, για τα μνημεία που βγαίνουν από την Εντατική και ανασταίνονται.

«Ο κόσμος δεν μπορεί να καταλάβει ότι τα μνημεία πρέπει να τα προστατεύουμε. Κάποια στιγμή μπαίνουν στην Εντατική και από κει βγαίνουν αναστημένα. Αν δεν είχαν μεσολαβήσει τα 22 χρόνια «σιωπής», θα είχαμε χάσει το μνημείο», ανέφερε αρχικά η κα Μενδώνη.

Η εκδήλωση που έγινε το βράδυ της Τρίτης στον αρχαιολογικό χώρο ήταν λιτή και απέριττη, όπως ταιριάζει σε έναν μνημειακό αρχαιολογικό χώρο, που αποκτά όμως πλέον τη δυνατότητα να φιλοξενήσει και πάλι, θεατρικές παραστάσεις και μουσικές εκδηλώσεις, με δεδομένη την απόφαση της Πολιτείας, οι εργασίες να συνεχιστούν άμεσα και στο επάνω διάζωμα.

«Η Ελλάδα έχει ένα μοναδικό προσόν, να συνδυάζει να συνδυάζει την πολιτιστική της κληρονομιά με την σύγχρονη δημιουργία. Αυτό λειτουργεί όχι μόνο αναπτυξιακά. Ένα φεστιβάλ σε έναν τέτοιο χώρο, είναι καθοριστικός παράγοντας ανάπτυξης. Και οι αρχαιολόγοι όμως καταλαβαίνουν καλύτερα και ερμηνεύουν καλύτερα το ίδιο το μνημείο και τη λειτουργία του», πρόσθεσε η κα Μενδώνη, που έκανε ιδιαίτερη αναφορά παράλληλα και την κοινή πρωτοβουλία με την Περιφέρεια Ηπείρου από το 2013 για τις «Πολιτιστικές Διαδρομές στα αρχαία θέατρα της Ηπείρου».

Νέες ανασκαφές

Παράλληλα, η απόδοση του κάτω κοίλου του θεάτρου δεν εμπεριείχε κάποια είδηση, την οποία όμως φρόντισε να ανακοινώσει στην αρχή της εκδήλωσης, με την ομιλία του ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων.

Ο Κωνσταντίνος Τασούλας έκανε γνωστό πως η Βουλή, με ομόφωνη απόφαση όλων των κομμάτων, θα χρηματοδοτήσει τις πρώτες ανασκαφικές εργασίες στον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης, για τον εντοπισμό του Βουλευτηρίου, που εκτιμάται, ότι λειτουργούσε στο χώρο στα χρόνια του «Κοινού των Ηπειρωτών».

«Χαιρετίζουμε την απόδοση στο κοινό του κάτω τμήματος των κερκίδων και προχωράμε με απόφαση της Βουλής στη χρηματοδότηση της πρώτης ανασκαφικής για το Βουλευτήριο. Είναι μία σπουδαία ημέρα η σημερινή, για όλους και για την αρχαιολογική υπηρεσία και γιατί τιμάται η μνήμη των Δάκαρη, Ευαγγελίδη, Καραπάνου και Σωτηριάδη και άλλων πολλών», ανέφερε ο κ. Τασούλας.

Η προστασία

Στο χαιρετισμό του ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς αναφέρθηκε στην κλιματική κρίση και στην κοινή πρωτοβουλία με το υπ. Πολιτισμού για την προστασία της βιοποικιλότητας στους αρχαιολογικούς χώρους.

Ο δήμαρχος Δωδώνης Χρήστος Ντακαλέτσης τόνισε πως η  συνέπεια της Πολιτείας και η επιτυχημένη διαχρονικά συνεργασία μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, με άξιους συμπαραστάτες, όταν και όπου απαιτήθηκε, τον δήμο Δωδώνης και την Περιφέρεια Ηπείρου οδήγησε στο σημερινό αποτέλεσμα.

Η αναπλ. προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων Βαρ. Παπαδοπούλου αναφέρθηκε στο χρονικό των ανασκαφικών εργασιών από τη δεκαετία του 1960 μέχρι την ολοκλήρωση των εργασιών στο κάτω κοίλο του θεάτρου, εκφράζοντας θερμές ευχαριστίες προς το σύνολο εκείνων που εργάστηκαν συστηματικά και μεθοδικά, ιδιαίτερη αναφορά στους Κων. Ζάχο, Αθανάσιο Νακάση, Γεώργιο Βελένη και Γεώργιο Σμύρη.

Αιτήματα του Δήμου Δωδώνης

Με την ευκαιρία της παρουσίας της υπουργού Πολιτισμού όμως, ο κ. Ντακαλέτσης επανέφερε και τα πάγια αιτήματα του Δήμου Δωδώνης για τον αρχαιολογικό χώρο και για την αποδοτικότερη λειτουργία του, προς εξυπηρέτηση των επισκεπτών.

Το πρώτο από αυτά τα αιτήματα είναι η επανεξέταση του καθεστώτος της Α΄ Ζώνης απόλυτης προστασίας του αρχαιολογικού χώρου και της δυνατότητας επαναφοράς της χρήσης γης στην προ του 1992 θεσμοθέτηση.

Το θέμα αυτό θεωρείται από τη δημοτική αρχή του Δήμου Δωδώνης ως ζωτικής σημασίας για την περαιτέρω προβολή και αξιοποίηση του μοναδικού αρχαιολογικού χώρου, σε συνδυασμό με την προσπάθεια ένταξης του συνόλου του αρχαιολογικού χώρου της Δωδώνης, στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco, εν παραλλήλω και προς το ήδη υποβληθέν αίτημα ένταξης του συνόλου των χρηστηρίων ελασμάτων της Δωδώνης, στον Διεθνή Κατάλογο του Προγράμματος της Unesco «Μνήμη του Κόσμου».

Παράλληλα, έγινε επαναδιατύπωση από τον κ. Ντακαλέτση, του σταθερού αιτήματος του Δήμου Δωδώνης για την ίδρυση ενός νέου Αρχαιολογικού Μουσείου, δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο, που θα μπορούσε να στεγάσει μέρος της Συλλογής Καραπάνου, το οποίο εδώ και χρόνια φυλάσσεται στις αποθήκες των Αρχαιολογικών Μουσείων των Αθηνών και των Ιωαννίνων. Στην πρόσκληση του Δημάρχου να «συμμαχήσει» με το Δήμο του για τον οραματικό αυτό στόχο, η Υπουργός Πολιτισμού ανέλαβε την προσωπική ευθύνη να εξετάσει τη διαθεσιμότητα και την καταλληλότητα των ευρημάτων της συγκεκριμένης Συλλογής.