ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΔΩΔΩΝΗΣ – Συνέχιση εργασιών με «όπλο» την εμπειρία

«Πράσινο φως» από το ΚΑΣ στη συνέχιση του προγράμματος εργασιών συντήρησης και αποκατάστασης του μεσαίου διαζώματος – Σε διεθνές επιστημονικό συνέδριο η παρουσίαση της αποτίμησης της αποκατάστασης του πρώτου διαζώματος

 

Την ομόφωνη θετική του γνωμοδότηση για τη συνέχιση του προγράμματος μελετών και εργασιών συντήρησης και αποκατάστασης του κοίλου του Αρχαίου Θεάτρου Δωδώνης, παρείχε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο εγκρίνοντας την προμελέτη – πλαίσιο του μεσαίου κοίλου του Θεάτρου και την προμελέτη συντήρησης και αποκατάστασης του Α΄ διαζώματος.

Ταυτόχρονα όμως, το σημαντικότερο ίσως όλων, ακόμη και από την απόφαση συνέχισης των εργασιών είναι, ότι στο τέλος Μαρτίου ολοκληρώνεται η αποκατάσταση στο πρώτο διάζωμα, μετά από μία κοπιώδη επιστημονική και τεχνική – κατασκευαστική εργασία που εκτείνεται πλέον σε ορίζοντα 20 ετών, από τις αρχές της δεκαετίας του 2000.

Η αποτίμηση σε επιστημονικό επίπεδο των εργασιών συντήρησης και αποκατάστασης του πρώτου διαζώματος που φτάνουν στο τέλος τους, θα παρουσιαστούν αναλυτικά σε ένα μεγάλο διεθνές επιστημονικό συνέδριο με θεματικά τη συντήρηση και αποκατάσταση του Αρχαίου Θεάτρου της Δωδώνης, το οποίο όπως ανέφερε η Αναπλ. Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων Βαρ. Παπαδοπούλου, θα πραγματοποιηθεί εντός του έτους, πιθανότατα στις αρχές του Φθινοπώρου στα Ιωάννινα.

«Αναμφίβολα πρόκειται για μία εξαιρετικά σημαντική απόφαση του ΚΑΣ και κατ’ επέκταση του υπ. Πολιτισμού, να συνεχιστούν οι εργασίες αποκατάστασης στο μεσαίο διάζωμα του Θεάτρου, έχοντας ως εφόδιο την αποκτηθείσα εμπειρία από τις εργασίες σχεδόν μίας 20ετίας στο κάτω διάζωμα και τους αναλημματικούς τοίχους που ολοκληρώνονται μέχρι το τέλος Μαρτίου. Είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον να συζητήσουμε σε επιστημονικό επίπεδο και αυτό θα επιχειρήσουμε να κάνουμε, με το μεγάλο συνέδριο για τη Δωδώνη, που θα γίνει τους επόμενους μήνες, για την αποτίμηση της συντήρησης και αποκατάστασης, και να υπάρξουν επαφές με επιστημονικές ομάδες που υλοποιούν στην Ελλάδα και το εξωτερικό παρόμοια έργα, για να μοιραστούμε τις εμπειρίες όλων. Θα μπορούσε ακόμη να συζητηθεί και αυτό είναι κάτι που το σκεφτόμαστε, να προταθεί ώστε στην επόμενη φάση των εργασιών συντήρησης και αποκατάστασης στο Αρχαίο Θέατρο, να παρακολουθούν ή και να μετέχουν ενεργά και φοιτητές, ώστε να έχουν μία εμπειρία ζωής, κατά τη διάρκεια της αποκατάστασης ενός αρχαιολογικού μνημείου», ανέφερε η κα Παπαδοπούλου.

Η ανακοίνωση

Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Πολιτισμού, αναφέρει πως η εκπόνηση της μελέτης -πλαισίου του μεσαίου κοίλου βασίστηκε, στην αποτίμηση των εργασιών αποκατάστασης του κάτω κοίλου, στην εμπειρία που αποκτήθηκε κατά την εικοσαετή ενασχόληση με το μνημείο, στη συστηματική παρατήρηση, τεκμηρίωση και καταγραφή της εξέλιξης της παθολογίας του Θεάτρου.

Μέσα από αυτήν τη διαδικασία οριοθετούνται η επιθυμητή έκταση του έργου, η χρονική ιεράρχηση των εργασιών, καθώς και πρόγραμμα συμπληρωματικών ερευνών και μελετών που ενδεχομένως θα απαιτηθούν. Κρίσιμοι παράγοντες που επηρέασαν τη διαμόρφωση πρότασης ως προς τον τρόπο επέκτασης των εργασιών στο μεσαίο κοίλο αποτέλεσαν οι παράγοντες «χρόνος» και «φθορά», όπως τονίζει το ΥΠΠΟΑ.

Επιπλέον, σημειώνει ότι αντικείμενο της προμελέτης αποτελεί η αποκατάσταση του συνόλου του Α’ διαζώματος, σύμφωνα με τις αρχές και την εγκεκριμένη μεθοδολογία που ήδη έχει εφαρμοστεί για την αποκατάσταση του κατώτερου κοίλου, και η επικαιροποίηση της εγκεκριμένης οριστικής μελέτης που αφορά στην περιοχή των κερκίδων 1 και 2. Επίσης, αξιοποιούνται οι αναλυτικές επιτόπιες μετρήσεις και η δημιουργία βάσης δεδομένων για κάθε αρχιτεκτονικό μέλος, μελετώντας την αυθεντική θέση τους και την άρση των παρατοποθετήσεων.

Μετά τη θετική γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, δήλωσε: «Το Ιερό της Αρχαίας Δωδώνης αποτελεί έναν από τους μείζονος σημασίας και ενδιαφέροντος αρχαιολογικούς χώρους. Το εν εξελίξει έργο, ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Ήπειρος 2014-2020” και με προϋπολογισμό 5 εκατ. ευρώ, αποτελεί αναπόσπαστη συνέχεια των επεμβάσεων στο μνημειακό σύνολο που εκτελούνται ήδη από τις αρχές του 2000. Οι ανωτέρω μελέτες εντάσσονται στο πρόγραμμα αποκατάστασης του Θεάτρου και διατυπώνουν συγκεκριμένες εφαρμόσιμες προτάσεις για τη στερέωση και αποκατάστασή του.

Μέχρι σήμερα έχει προχωρήσει η αποκατάσταση κερκίδων του νοτιοανατολικού αναλήμματος του κοίλου και είναι σε εξέλιξη εργασίες αποκατάστασης του νοτιοδυτικού αναλήμματος. Με την έγκριση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου της επικαιροποιημένης μελέτης-πλαισίου καθίσταται δυνατή η μετάβαση σε ένα νέο διακριτό τμήμα του μνημείου, το μεσαίο κοίλο, η διαχείριση του οποίου αποτελεί βασικό παράγοντα για τη συνέχιση των εργασιών στο σύνολο του μνημείου. Σταθερή προτεραιότητα για το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού αποτελεί η συνέχιση των εργασιών αποκατάστασης του Θεάτρου, η προστασία και ανάδειξη του συνόλου των μνημείων του Ιερού, η αναβάθμιση των υποδομών εξυπηρέτησης του κοινού, όπως και η βελτίωση της ασφάλειας του χώρου».