Τρίτη, 21 Μαρτίου, 2023

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΔΩΔΩΝΗΣ – Με γοργούς ρυθμούς η αποκατάσταση του αρχαίου θεάτρου

Την ικανοποίησή της από τον ρυθμό αλλά και το επιστημονικό και αισθητικό αποτέλεσμα, του έργου που γίνεται στην αρχαία Δωδώνη, εξέφρασε η υπουργός Πολιτισμού

 

Με γοργούς ρυθμούς, αλλά και με εξίσου εντυπωσιακό αποτέλεσμα, προχωρά το έργο της αποκατάστασης του Αρχαίου Θεάτρου της Δωδώνης.

Οι ρυθμοί είναι ικανοποιητικοί τόσο εξαιτίας της αποκτηθείσας εμπειρίας, αλλά και εξαιτίας της χρήσης του γερανού ανύψωσης και μεταφοράς των λίθων, προχωρά το έργο αποκατάστασης στο θέατρο της αρχαίας Δωδώνης.

Ο ειδικός μηχανισμός (γερανός) που σχεδιάστηκε από αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων έχει καθοριστική επίδραση με τη λειτουργία του στην ταχύτητα των εργασιών, μειώνοντας κατά πολύ το χρόνο μεταφοράς των λίθων που πηγαίνουν για συντήρηση στο εργαστήριο και μετά την επιστροφή τους από αυτό και την επανατοποθέτησή τους.

Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη επισκέφθηκε τον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης χθες το μεσημέρι και είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για την πρόοδο εκτέλεσης των εργασιών, εκφράζοντας την ικανοποίησή της και για τον ρυθμό αλλά και για το επιστημονικό και αισθητικό αποτέλεσμα.

Μία πορεία άλλωστε σχεδόν 20 ετών από την έναρξη του έργου σε πιλοτική μορφή αρχικά που έχει προσδώσει μία ιδιαίτερη αξία και χρηστικότητα στο αρχαίο θέατρο, η οποία θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια. Άλλωστε, πριν από έναν περίπου μήνα το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο εξέφρασε θετική γνωμοδότηση για την έναρξη της α’ φάσης των εργασιών στο μεσαίο τμήμα των κερκίδων του θεάτρου και όπως ανέφερε η κα Μενδώνη έχουν ήδη ξεκινήσει οι συζητήσεις με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων και για τη β’ φάση.

«Υπάρχει ένας πολύ καλός ρυθμός εκτέλεσης των εργασιών, σε ένα μνημείο που είναι ειδικού χειρισμού, λόγω των γνωστών προβλημάτων του δομικού υλικού. Είμαστε ικανοποιημένοι για την πρόοδο των εργασιών και από το νέο υλικό, που αφομοιώνεται απολύτως λόγω των ειδικών συνθηκών της περιοχής με το παλιό. Βλέπουμε, ότι δεν υπάρχει διαφορά σε αισθητικό επίπεδο, ενώ και επιστημονικά, τεκμηριώνεται απολύτως το νέο με το παλιό», ανέφερε η κα Μενδώνη, έχοντας στο πλευρό της τον βουλευτή Ιωαννίνων της Ν.Δ Στ. Καλογιάννη.

Χρήματα για έργο από την Βουλή

Τέλος, στο περιθώριο της επίσκεψης στον αρχαιολογικό χώρο, η κα Μενδώνη έκανε γνωστή την πρόθεση της Βουλής των Ελλήνων και του Προέδρου της Κων. Τασούλα, ώστε η Βουλή να χρηματοδοτήσει ένα έργο στο Βουλευτήριο της Δωδώνης και ήδη έχει ζητηθεί από την υπηρεσία η σχετική πρόταση για το είδος του έργου και τον εκτιμώμενο προϋπολογισμό του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ