Τρίτη, 21 Μαρτίου, 2023

Άρχισαν οι εμβολιασμοί στο Κ.Υ Δερβιζιάνων

Σχεδιασμός για να καλυφθεί η ανάγκη μετακίνησης των ηλικιωμένων

Με την ένταξη του Κέντρου Υγείας Δερβιζιάνων στις δομές υγείας της περιοχής που έχουν τη δυνατότητα των εμβολιασμών διαγράφονται ευνοϊκές προοπτικές για τους κατοίκους του δήμου Δωδώνης και της ευρύτερης περιοχής. Μέχρι πρότινος όσοι είχαν δηλώσει τη διάθεσή τους να εμβολιαστούν θα έπρεπε, όπως και έγινε να προσέρχονται στα εμβολιαστικά κέντρα των Ιωαννίνων, ωστόσο στο εξής η δυνατότητα της μετακίνησης για το πλησιέστερο Κέντρο Υγείας αναμένεται να ενισχύσει τον αριθμό των πολιτών που επιθυμούν να εμβολιαστούν.

Και ο δήμος Δωδώνης όμως, όπως και το σύνολο των μικρών περιφερειακών δήμων καλείται να αντιμετωπίσει ένα κυρίαρχο ζήτημα της ελληνικής επαρχίας που είναι η αδυναμία ηλικιωμένων κατοίκων σε μικρά χωριά είτε  να δηλώσουν ότι θέλουν να εμβολιαστούν είτε πολύ περισσότερο να μετακινηθούν.

Έτσι, όπως ανέφερε ο δήμαρχος Δωδώνης Χρ. Ντακαλέτσης η κοινωνική υπηρεσία του δήμου με το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» καταγράφουν συνεχώς τις ανάγκες που υπάρχουν, σε σχέση με τη διαθεσιμότητα των εμβολίων και εφόσον δεν υπάρχει δυνατότητα μετακίνησης, τότε αναλαμβάνουν την ευθύνη να μεταφέρουν τους ηλικιωμένους στα εμβολιαστικά κέντρα.

Ο δήμος Δωδώνης παράλληλα επαναφέρει το αίτημά του για τη δημιουργία δύο ακόμη εμβολιαστικών κέντρων στο Κρυφοβό και την Τύρια αντίστοιχα, αν και αυτό προσκρούει στην έλλειψη προσωπικού των Κέντρων Υγείας και του ΕΟΔΥ.

«Έχουμε δεσμευθεί να υποστηρίξουμε με μέσα και δικό μας προσωπικό αυτή την προσπάθεια αλλά το κρίσιμο ζήτημα είναι ότι πρέπει να υπάρχουν γιατροί στα εμβολιαστικά κέντρα, που δεν εξαρτάται από εμάς. Το σίγουρο είναι πάντως ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να μην εμβολιαστεί κάποιος ηλικιωμένος κάτοικος της περιοχής που το επιθυμεί», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στασιμότητα στον αρχαιολογικό χώρο

Η πρόσφατη επίσκεψη του υφυπουργού Περιβάλλοντος Γ. Αμυρά στον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης έδωσε τη δυνατότητα στη δημοτική αρχή να επαναφέρει στο προσκήνιο τα αιτήματα του δήμου Δωδώνης προς την κεντρική κυβέρνηση για την επίλυση ζητημάτων που χρονίζουν στον αρχαιολογικό χώρο.

Η προσφυγή του δήμου για την Α’ ζώνη του αρχαιολογικού χώρου εξακολουθεί να εκκρεμεί στο ΣτΕ ενώ όπως ανέφερε ο κ. Ντακαλέτσης υπάρχει απόλυτη ανάγκη επαναλειτουργίας του αναψυκτηρίου που παραμένει κλειστό εδώ και πολλά χρόνια.

Επίσης η δημοτική αρχή κρίνει ώριμες τις συνθήκες για την λειτουργία από το αμέσως επόμενο διάστημα του εκθετηρίου – πωλητηρίου, αλλά ο μεγάλος στόχος είναι η ίδρυση ενός μουσείου στον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης.

«Η αίγλη του αρχαιολογικού χώρου της Δωδώνης είναι παγκόσμια, υπάρχει η δυνατότητα και διαθεσιμότητα των εκθεμάτων, χωρίς να υποβαθμίζουμε κανένα άλλο μουσείο και θεωρούμε ότι είναι ώριμες οι συνθήκες για να προχωρήσει το αίτημα αυτό.

Ο δήμος Δωδώνης ωστόσο προχωρά στην κατασκευή του μουσείου εικονικής πραγματικότητας στην αρχαία Δωδώνη μέσα από το INTERREG Ελλάδα- Αλβανία.

Κυρίαρχος στόχος μας είναι να υποδεχόμαστε τους επισκέπτες στην αρχαία Δωδώνη αλλά να τους δίνουμε παράλληλα και τη δυνατότητα να μένουν όσο γίνεται περισσότερο στην περιοχή», κατέληξε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ