ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ – Μετ’ εμποδίων ο συντονισμός για την πρόληψη των πυρκαγιών

Η Πολιτεία αύξησε τις αρμοδιότητες των δήμων και… περιόρισε τους διαθέσιμους πόρους – Σε δραματικούς τόνους περιέγραψε την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, ο δήμαρχος Ζίτσας, Μ. Πλιάκος, κατά τη συνεδρίαση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας

 

Πρακτικά ζητήματα που θα βοηθήσουν στην βελτίωση του επιχειρησιακού σχεδιασμού στη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, καθώς και τα δεδομένα που δημιουργούνται από την εφαρμογή του νέου θεσμικού πλαισίου για την πολιτική προστασία, εξετάστηκαν στη διάρκεια της συνεδρίασης του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ζίτσας, το πρωί της Παρασκευής.

Στη συνεδρίαση, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στην Ελεούσα, τα μέλη του Συντονιστικού αντάλλαξαν απόψεις για τη μεταξύ τους αρτιότερη συνεργασία, προκειμένου να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα που είναι, η αντιμετώπιση των περιστατικών πυρκαγιάς εν τη γενέσει τους, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα τις δύσκολες και επικίνδυνες συνθήκες που διαμορφώνονται κατά τη φετινή αντιπυρική περίοδο λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή.

Ο Δήμαρχος Ζίτσας, Μιχάλης Πλιάκος, στην τοποθέτησή του αναφέρθηκε στην προσπάθεια που καταβάλει ο Δήμος με ελάχιστο προσωπικό στη διάθεσή του και υποτυπώδη χρηματοδότηση να εκτελέσει εργασίες προληπτικών καθαρισμών και ταυτόχρονα όταν κρίνεται απαραίτητο να συνδράμει στο έργο των πυροσβεστικών υπηρεσιών.

Ειδικότερα, το παράδειγμα της σύστασης των Τμημάτων και των Γραφείων Πολιτικής Προστασίας σε κάθε δήμο, είναι εξόχως χαρακτηριστικό, καθώς αφενός δεν προχώρησε η διαδικασία όσο γρήγορα έπρεπε και αφετέρου και κυριότερα, οι δήμοι κλήθηκαν να στελεχώσουν τα γραφεία αυτά με προσωπικό από το ήδη υπάρχον, το οποίο «βάφτισαν» ως εργαζόμενους της Πολιτικής Προστασίας.

Είναι οι ίδιοι υπάλληλοι των δήμων όμως σε διάφορες υπηρεσίες, που καλούνται να συνδράμουν και να προσφέρουν σε εθελοντική βάση για την Πολιτική Προστασία, με το πλέον ειρωνικό να είναι ακριβώς, ότι υπάρχουν πλέον και έχουν κατανεμηθεί και μέσα όπως οχήματα, τα οποία παραμένουν στα εργοτάξια, αφού δεν υπάρχουν οδηγοί και χειριστές.

Η διατύπωση της πρόθεσης για την επίτευξη της συνεργασίας στο μέγιστο βαθμό είναι το αυτονόητο και το ελάχιστο που απλώς επιβεβαιώνεται σε κάθε συνεδρίαση, όπως ανέφερε ο κ. Πλιάκος, επισημαίνοντας όμως πως είναι υποτυπώδης η βοήθεια που έχουν οι δήμοι, χωρίς προσωπικό και με ελάχιστη χρηματοδότηση για να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις και αρμοδιότητές τους.

Οι φετινές συνθήκες είναι ήδη ιδιαίτερα δύσκολες, λόγω των βροχοπτώσεων του Μαΐου, που έχουν μετατρέψει χιλιάδες στρέμματα σε «μπαρουταποθήκη» με καύσιμη ύλη, έτοιμη να εκραγεί.

Ο κ. Πλιάκος ζήτησε τη συνδρομή και ευαισθητοποίηση των πολιτών καλώντας τους να συνδράμουν και εκείνοι στην άνιση «μάχη» που δίνουν οι υπηρεσίες για τον καθαρισμό οικοπεδικών εκτάσεων από τα χόρτα. «Θα πρέπει να προχωρούν έγκαιρα στον καθαρισμό των ιδιοκτησιών τους και να απομακρύνουν τα υλικά για να μην αποτελούν εστίες πρόκλησης πυρκαγιάς», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Χαρακτηριστικό

παράδειγμα

Στη συνέχεια ο κ. Πλιάκος, αναφέρθηκε επίσης στην προνοητικότητα  που έχει επιδείξει ο δήμος Ζίτσας με τη διάθεση πίστωσης 127.000 ευρώ για την αγορά ενός γεωργικού ελκυστήρα – «καταστροφέα» το οποίο αφού ξεπέρασε το «σκόπελο» της πρόσληψης χειριστή έχει μπει στη «μάχη» για τον καθαρισμό δρόμων και κοινόχρηστων χώρων.

Παράλληλα ο κ. Πλιάκος ανακοίνωσε την υποβολή πρότασης για ένταξη του δήμου στο πρόγραμμα “Antinero” του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που αφορά στον καθαρισμό και την συντήρηση δασικών δρόμων. «Ευελπιστούμε πως με την ένταξή μας στο συγκεκριμένο πρόγραμμα θα διανοιχθούν και θα καθαριστούν δασικοί δρόμοι που διευκολύνουν στην αντιπυρική προστασία των οικισμών και ευχαριστούμε για τη συνδρομή του τον συντοπίτη μας πρώην υφυπουργού Περιβάλλοντος Γιώργο Αμυρά», υπογράμμισε ο κ. Πλιάκος.

Κλείνοντας στάθηκε στη δημιουργία των Κινητών Κέντρων Επιχειρήσεων που θα χρησιμοποιεί το Πυροσβεστικό Σώμα και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας καθώς όπως τόνισε «ευελπιστεί να αναλάβουν το σχεδιασμό και την ευθύνη, λόγω αρμοδιότητας και εξειδίκευσης, για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών».

Για το ελικόπτερο

Παίρνοντας το λόγο ο προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Ηπείρου Δημήτρης Μαυρογιώργος αναφέρθηκε στα νέα δεδομένα σύμφωνα με τα οποία λειτουργεί η Πολιτική Προστασία δίνοντας έμφαση στη νέα διάταξη που αφορά στην οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση πολιτών για λόγους προστασίας από εξελισσόμενη πυρκαγιά.

«Θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για την εκκένωση.

Η άμεση επέμβαση και η άμεση επικοινωνία είναι το καλύτερο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μαυρογιώργος ανακοινώνοντας πως και φέτος  το ελικόπτερο, θα βρίσκεται μόνιμα σταθμευμένο στο αεροδρόμιο Ιωαννίνων για να επιχειρήσει από αέρος όποτε κριθεί αναγκαίο.

Τον υψηλό βαθμό ετοιμότητας των υπηρεσιών και φορέων που εκπροσωπούν, τόνισαν στις τοποθετήσεις τους, ο διοικητής του 2ου Πυροσβεστικού Σταθμού Ιωαννίνων Αντιπύραρχος Φώτης Δεληγιάννης, ο διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Ιωαννίνων Αστυνόμος Α΄ Ιωάννης Κοκκίνης, ο αναπληρωτής διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Ζίτσας Αστυνόμος Β΄ Κωνσταντίνος Μάντζιος, ο εκπρόσωπος του 8ου Λ.Α.Π. Λοχαγός Ιωάννης Φασούλας, ο Δασολόγος του Δασαρχείου Ιωαννίνων, Βασίλειος Σταύρου  και ο εκπρόσωπος της Διοίκησης του Περιφερειακού Τμήματος του Ερυθρού Σταυρού, Μανόλης Καλλιαρέκος.

Στη συνεδρίαση στην οποία συμμετείχαν στελέχη της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Ηπείρου τοποθετήθηκαν επίσης ο εντεταλμένος σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας του δήμου Ζίτσας Αλκιβιάδης Βότσικας και ο δημοτικός σύμβουλος Περικλής Γρίβας επισημαίνοντας με τη σειρά τους τη σπουδαιότητα της αγαστής συνεργασίας των εμπλεκόμενων φορέων καθώς και την ετοιμότητα των υπηρεσιών του δήμου.

Επιμέλεια: Βασίλης Λούπας