Σάββατο, 25 Μαρτίου, 2023

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ – «Πιέσεις» και μέτρα για πιο γρήγορη υλοποίηση έργων

Από τα Ιωάννινα, ο Στ. Πέτσας, ανακοίνωσε μέτρα για πιθανές απεντάξεις έργων, αλλά και τρόπους για να «τρέξουν» οι απορροφήσεις κονδυλίων από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» – Ζητούμενο για τους Δήμους η διεκδίκηση ενός μεγαλύτερου ρόλου στον σχεδιασμό και στην υλοποίηση νέων χρηματοδοτικών εργαλείων

 

Νέα μέτρα, αλλά και συγκεκριμένες προτάσεις για να «τρέξει» σαφώς πιο γρήγορα το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», ανακοίνωσε από τα Γιάννενα, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας.

Ο κ. Πέτσας, μιλώντας στην ημερίδα που συνδιοργάνωσαν η ΕΕΤΑΑ, η ΚΕΔΕ και η ΠΕΔ Ηπείρου, μίλησε για μεγαλύτερη ταχύτητα στην αξιολόγηση, επομένως και στην ένταξη των προτάσεων της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης, για το πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης», αλλά και την εφαρμογή ενός «κόφτη» που θα ενεργοποιεί την απένταξη ενός έργου, εάν δεν έχει «τρέξει» ικανοποιητικά σε βάθος εξαμήνου.

Παράλληλα και σύμφωνα με ρεπορτάζ του Ioannina TV, η ημερίδα είχε το δικό της ενδιαφέρον, για την υλοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων που έχουν στα χέρια τους οι δήμοι περισσότερο και λιγότερο οι περιφέρειες, με τον αναπλ. υπουργό να επιχειρεί να ανταποκριθεί στη γενικευμένη δυσαρέσκεια των αυτοδιοικητικών, για τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση του προγράμματος «Αντ. Τρίτσης».

Οι διαθέσιμοι πόροι για την αυτοδιοίκηση είναι πολλά περισσότερα από κάθε άλλη φορά στο παρελθόν, όπως ανέφερε ο κ. Πέτσας, καθώς εκτός από τον συγκεκριμένο χρηματοδοτικό εργαλείο υπάρχει η πρόβλεψη της αξιοποίησης και του νέου ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης.

Στο πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης», οι προτάσεις ένταξης έχουν φτάσει ήδη τα 6,1 δις ευρώ, με τη δυνατότητα του προγράμματος να φτάνει τα 4,1 δις, με την πρόβλεψη όμως της αύξησης μέσω της υπερδέσμευσης των κονδυλίων και της μεταφοράς έργων σε άλλα προγράμματα, όπως στο Ανάκαμψης ή στο νέο ΕΣΠΑ.

Ήδη, ένα ποσό 222 εκ. ευρώ μεταφέρεται στο ΥΜΕΠΕΡΑΑ, ενώ άμεσα θα «βγει στον αέρα» και μία ακόμη προκήρυξη 225 εκ. ευρώ με αντικείμενο την οδική ασφάλεια.

Επίσης, ο κ. Πέτσας αναγνώρισε, ότι υπάρχουν εύκολα, αλλά και σύνθετα έργα στην υλοποίησή τους, όμως μετέθεσε την ευθύνη για τις καθυστερήσεις απορρόφησης στους φορείς υλοποίησης, προαναγγέλλοντας μία αλλαγή, που μπορεί να οδηγήσει σε ραγδαίες εξελίξεις.

«Υπάρχουν έργα που έχουν ενταχθεί τον Απρίλιο ή τον Μάιο και δεν έχουν δημοπρατηθεί ακόμη. Στο εξής, θα υπάρχει πρόβλεψη απένταξης ενός έργου, εάν έξι μήνες μετά την ένταξή του δεν έχει γίνει δημοπράτηση και δεν έχει προχωρήσει η συμβασιοποίησή του. Όλα αυτά κάνουν μία πιο φωτεινή ημέρα για την αυτοδιοίκηση και για τους δημάρχους, ώστε να δείξετε στους πολίτες στους οποίους θα απευθυνθείτε στο τέλος του 2023 τι αξίζετε, με βάση το έργο που θα έχετε υλοποιήσει», ανέφερε ο κ. Πέτσας.

Η ΚΕΔΕ

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημερίδας, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου, στάθηκε στη διεκδίκηση από την πλευρά της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης ενός μεγαλύτερου ρόλου, τόσο στο σχεδιασμό όσο και στην υλοποίηση των νέων χρηματοδοτικών εργαλείων, όπως στο νέο ΕΣΠΑ αλλά και στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Οι φορείς της αυτοδιοίκησης εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν ένα μεγάλο έλλειμμα που είναι αυτό της υποστελέχωσης σε προσωπικό και δη σε τεχνικό δυναμικό, αν και τον τελευταίο μήνα μέσω της ΕΕΤΑΑ έχει ξεκινήσει μία διαδικασία πρόσληψης μηχανικών και προγραμματικών συμβάσεων με τους δήμους, που δεν διαθέτουν τεχνική επάρκεια.

«Σκοπός είναι η τεχνική βοήθεια να αυξηθεί, οι 50 μηχανικοί της ΕΕΤΑΑ είναι λίγοι παρότι μέχρι το Μάρτιο θα έχουμε 1.000 μηχανικούς που θα προσληφθούν μέσω ΑΣΕΠ στους δήμους. Πιθανώς και αυτή η βοήθεια δε θα είναι αρκετή και θα χρειαστεί μεγαλύτερη», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Παπαστεργίου.

Για το πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης» ο κ. Παπαστεργίου επανέλαβε, αυτό που λέει συνεχώς η αυτοδιοίκηση, πως υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στην υλοποίησή του και η ευθύνη γι’ αυτήν δεν ανήκει στους ΟΤΑ, αλλά στο υπουργείο.

Για το νέο ΕΣΠΑ τόνισε, ότι δε θα πρέπει να αμφισβητηθεί από κανέναν και για κανένα λόγο, η αποκλειστική αρμοδιότητα και ευθύνη του πρώτου βαθμού σε τομείς, όπως η διαχείριση απορριμμάτων ή η ανακύκλωση.

Η ευθύνη της ΕΕΤΑΑ

Τέλος, για τον ρόλο, αλλά και την ευθύνη της ΕΕΤΑΑ, να φέρει σε πέρας την τεχνική βοήθεια των δήμων, αλλά και να διαμορφώσει συνθήκες που θα διευκολύνουν τις διαδικασίες για τον πρώτο βαθμό της αυτοδιοίκησης μίλησαν ο πρόεδρος της ΕΕΤΑΑ Δημ. Μαραβέλιας και ο διευθύνων σύμβουλος κ. Σπυρίδων.

Στην έναρξη της ημερίδας χαιρετισμό απηύθυναν ο περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης και ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μ. Ελισάφ, με τον πρώτο να αναφέρεται στην άριστη συνεργασία της Διαχειριστικής Αρχής με τους δήμους, το δε δεύτερο να επισημαίνει τη μεγάλη γραφειοκρατία στην υλοποίηση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ