Πέμπτη, 23 Μαρτίου, 2023

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ – Τεράστιο «πλήγμα» από την ενεργειακή κρίση

Παρά την μια επιπλέον δόση ΚΑΠ που χορηγεί το υπ. Εσωτερικών στους δήμους, υπάρχει τεράστια απόσταση στην εκτίμηση για την επιπλέον επιβάρυνσή τους – Μ. Ελισάφ: «Δυστυχώς η τακτική να δίνονται αρμοδιότητες στους δήμους χωρίς χρήματα και προσωπικό συνεχίζεται»

 

Αβέβαιο παραμένει το πώς τελικά θα καλυφθούν οι συνέπειες της ενεργειακής και οικονομικής κρίσης για τους δήμους και τα Νομικά τους Πρόσωπα, παρά τις όποιες εξαγγελίες και ανακοινώσεις του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών, Στέλιου Πέτσα, προς τους αυτοδιοικητικούς της χώρας.

Οι ανακοινώσεις του αν. υπουργού μπορεί να έγιναν, στο έκτακτο συνέδριο της ΚΕΔΕ, όπου συζητήθηκε εκτενώς το μείζον ζήτημα της εκτόξευσης του ενεργειακού κόστους, ωστόσο αυτές δεν ικανοποίησαν τους δημάρχους, καθώς υπήρξε η διαπίστωση, όπως ανέφερε ο δήμαρχος Ιωαννίνων, Μωυσής Ελισάφ, ότι υπάρχει τεράστια απόσταση στην εκτίμηση για την επιπλέον επιβάρυνση των δήμων.

Ο κ. Ελισάφ απαντώντας σε σχετική ερώτηση τόνισε αφενός, ότι το θέμα αυτό θα πρέπει να επανεξεταστεί και αφετέρου πως θα έπρεπε ήδη να έχουν γίνει οι συναντήσεις του υπ. Εσωτερικών με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και όχι να προγραμματίζονται σήμερα για το μέλλον.

«Δεν φύγαμε ιδιαίτερα αισιόδοξοι ούτε και ικανοποιημένοι από αυτή την συνάντηση παρότι χορηγείται μία επιπλέον δόση ΚΑΠ. Τα κόστη που έχει εκτιμήσει η ΚΕΔΕ και αυτά του υπουργείου έχουν τεράστια απόκλιση, είναι σχεδόν τριπλάσια, άρα χρειάζεται να επανεξεταστεί το θέμα. Είναι ενδεικτικό ότι δεν λαμβάνεται υπόψιν το ενεργειακό κόστος που προκύπτει για τα Νομικά Πρόσωπα των δήμων, όπως για παράδειγμα αυτό που αφορά στους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς. Επίσης, το υπέρογκο κόστος που προκύπτει για τις ΔΕΥΑ της χώρας, δεν αντιμετωπίζεται και ενώ θα έπρεπε αυτό να έχει ήδη γίνει από τα συναρμόδια υπουργεία, ακούσαμε κάποιες δεσμεύσεις σε μέλλοντα χρόνο και όχι σε αόριστο, όπως θα έπρεπε ήδη να έχουν γίνει. Δυστυχώς η τακτική να δίνονται αρμοδιότητες στους δήμους χωρίς χρήματα και προσωπικό συνεχίζεται», ανέφερε ο κ. Ελισάφ.

Ο Δήμαρχος Αρταίων

Παράλληλα, στην έκτακτη γενική συνέλευση των Δημάρχων, με την ιδιότητα του εκλεγμένου μέλους του Δ.Σ της ΚΕΔΕ, συμμετείχε και ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στον Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, με τη συμμετοχή της συντριπτικής πλειοψηφίας των Δημάρχων της χώρας, παρουσία και του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα και του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου, Μιχάλη Σταυριανουδάκη.

Στην Γενική Συνέλευση των Δημάρχων, τέθηκαν πολλά και σημαντικά θέματα που απασχολούν την λειτουργία και την βιωσιμότητα των Δήμων. Για το πώς θα κρατηθούν όρθιες οι κοινωνίες αλλά και οι Δήμοι ισχυροί,  καθώς και το σχέδιο άμεσης δράσης που απαιτείται για την αντιμετώπιση της δύσκολης οικονομικής κατάστασης των Δήμων.

Μεταξύ άλλων των θεμάτων που απασχόλησαν την γενική συνέλευση, ήταν η περαιτέρω οικονομική στήριξη των Δήμων, η αύξηση του ενεργειακού κόστους, η επιβάρυνση του τέλους ταφής, το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», η έλλειψη προσωπικού των Δήμων, το νέο ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και η ενίσχυση της χρηματοδότησης για την Πολιτική Προστασία και τα αδέσποτα.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών, τον λόγο ζήτησε και έλαβε ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης, βάζοντας στο επίκεντρο το θέμα της αύξησης των τιμών ενέργειας και πως μπορούν οι δημότες να δουν μείωση των λογαριασμών τους.

Ο Δήμαρχος ζήτησε την άμεση ανάγκη επικαιροποίησης του ειδικού χωροταξικού σχεδίου για τις ΑΠΕ και την προώθησή τους, με σεβασμό όμως στις τοπικές κοινωνίες και στο περιβάλλον.

Αναφέρθηκε επίσης και στο θέμα της απόδοσης στις τοπικές κοινωνίες του ειδικού τέλους του 3% από τα ακαθάριστα έσοδα των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από τα μεγάλα υδροηλεκτρικά έργα, όπως συμβαίνει ήδη και για τα μικρά έργα ΑΠΕ, γεγονός το οποίο αυτό θα βοηθήσει όλα τα νοικοκυριά και τους Δήμους που φιλοξενούν μεγάλα υδροηλεκτρικά έργα, με ελάφρυνση στους λογαριασμούς ρεύματος, τόνισε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος κ. Τσιρογιάννης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ