ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ – «Θωρακίζεται» απέναντι στην ενεργειακή καταιγίδα

Μέτρα για την αντιμετώπιση του αυξημένου λειτουργικού κόστους των Δήμων, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών – Άμεσα μέτρα στήριξης αγροτών και κτηνοτρόφων από την κρίση, που έχει εκτινάξει τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, ζητά από την κυβέρνηση η ΚΕΔΕ

 

Με ικανοποίηση υποδέχτηκε η Αυτοδιοίκηση τις ανακοινώσεις του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα, για την παροχή έκτακτης  οικονομικής στήριξης προς τους Δήμους, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την τεράστια αύξηση του λειτουργικού τους κόστους, το οποίο ιδιαίτερα μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία έχει εκτοξευτεί σε πρωτόγνωρα ύψη και απειλεί με κατάρρευση τους προϋπολογισμούς των δήμων, όπως υπογραμμίστηκε χαρακτηριστικά κατά την συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ.

«Θεωρώ πως είναι πολύ θετική εξέλιξη η έκτακτη οικονομική ενίσχυση προς τους Δήμους, που ανακοίνωσε ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών για να αντιμετωπίσουμε την ενεργειακή καταιγίδα και το αυξημένο λειτουργικό κόστος που πλήττει τους δήμους μας. Είναι μια καλή αρχή η καταβολή μιας επιπλέον συμπληρωματικής  δόσης ΚΑΠ, ύψους 114 εκ. ευρώ, καθώς και η καταβολή 14 εκ. ευρώ  για την κάλυψη των αυξημένων δαπανών των σχολικών επιτροπών. Η επιμήκυνση επίσης έως και είκοσι χρόνια της εξόφλησης όλων των δανείων των δήμων, θα ελαφρύνει το οικονομικό βάρος των Δήμων σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, αρκεί να συνοδευτεί και με μείωση των επιτοκίων δανεισμού το επόμενο διάστημα.

Όμως όλα δείχνουν πως έχουμε να κάνουμε με μια πρωτόγνωρη και διαρκώς εξελισσόμενη κατάσταση, η οποία τροφοδοτείται κι από μια πολεμική σύγκρουση που έχει τεράστιες επιπτώσεις στο ενεργειακό κόστος. Η κατάσταση αυτή επιβάλλει διαρκή εγρήγορση, παρακολούθηση όλων των δεδομένων και στενή συνεργασία των Δήμων και των αρμόδιων υπουργείων, ώστε να λαμβάνονται έγκαιρα τα μέτρα που απαιτούνται για να διασφαλίσουμε τη λειτουργική στήριξη των Δήμων, προς όφελος των τοπικών μας κοινωνιών», ανέφερε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου.

Ο Δήμαρχος Ζίτσας

Παράλληλα, αμεσα μέτρα «θωράκισης» και στήριξης των αγροτών – κτηνοτρόφων από την παγκόσμια κρίση που έχει εκτινάξει τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας ζητά από την κυβέρνηση η Επιτροπή Αγροτικής Ανάπτυξης της ΚΕΔΕ, καταθέτοντας ταυτόχρονα συγκεκριμένες προτάσεις.

Το θέμα συζητήθηκε κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης στη διάρκεια της οποίας τα μέλη της κατέθεσαν τις απόψεις τους και υιοθέτησαν την εισήγηση του Προέδρου της Επιτροπής, Δημήτριου Τζιαχρήστα, σύμφωνα με την οποία ζητείται μεταξύ άλλων για τη νέα καλλιεργητική περίοδο να καλυφθεί στο 100% το κόστος της ρήτρας αναπροσαρμογής στα αγροτικά τιμολόγια κατανάλωσης ρεύματος.

«Το θέμα που συζητάμε είναι πάρα πολύ σοβαρό και αποτελεί ζήτημα «ζωής και θανάτου» για την πλειοψηφία των αγροτών και ειδικά όσων διαχειρίζονται μικρό κλήρο, όπως συμβαίνει στην περιοχή μας» ανέφερε μεταξύ άλλων στην τοποθέτησή του ο  Δήμαρχος Ζίτσας και μέλος της Επιτροπής, Μιχάλης Πλιάκος, επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως είναι σημαντικό το γεγονός, πως η Επιτροπή δε στέκεται αποκλειστικά στην κατάθεση αιτημάτων αλλά προχωρά και στην υπόδειξη συγκεκριμένων λύσεων.

«Μόνο έτσι μπορούμε να είμαστε χρήσιμοι και να αποσοβήσουμε τον κίνδυνο  πολλοί αγρότες –κτηνοτρόφοι να βρεθούν με τεράστια χρέη  και χωρίς ρεύμα καθώς  δεν θα μπορούν να αποπληρώσουν τους λογαριασμούς» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πλιάκος.

Να σημειωθεί πως με την απόφαση που έλαβε κατά τη συνεδρίασή της η Επιτροπή Αγροτικής Ανάπτυξης της ΚΕΔΕ ζητά από τα συναρμόδια Υπουργεία, Αγροτικής Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος – Ενέργειας και Οικονομικών:

– Την κάλυψη του κόστους της ρήτρας αναπροσαρμογής για την περίοδο Απριλίου – Σεπτεμβρίου 2022 στο 100%

– Την κάλυψη του 50% του ποσού που απομένει μετά την αφαίρεση της ρήτρας αναπροσαρμογής του τιμολογίου, μέσα από ενισχύσεις de-minimis ή μέσα από κονδύλια του ταμείου ανάκαμψης

– Την άμεση υλοποίηση της σχετικής Υπουργικής Απόφασης για χορήγηση των 50 εκ. ευρώ ώστε αυτά να συμψηφιστούν το συντομότερο με τους οφειλόμενους λογαριασμούς ρεύματος των αγροτών για την περίοδο Αυγούστου – Δεκεμβρίου 2021.

Ειδική επιδότηση στη μεγαβατώρα για τις ΔΕΥΑ

Εξάλλου, τεράστιο πρόβλημα οικονομικής βιωσιμότητας λόγω της εκτόξευσης του ενεργειακού κόστους αντιμετωπίζουν και οι ΔΕΥΑ της χώρας.

Όπως σημείωσε ο κ. Παπαστεργίου, κατά τη συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ «αντικειμενικά, πέρα από τις πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις που έχει καταθέσει  η ΕΔΕΥΑ νομίζω πως η πιο ρεαλιστική, άμεση και πιο εύκολα υλοποιήσιμη πρόταση είναι να δοθεί ειδική επιδότηση στη μεγαβατώρα για τις ΔΕΥΑ, οι οποίες δεν είναι εμπορικές επιχειρήσεις και άρα το μέτρο δεν προσκρούει σε κανένα σύστημα ανταγωνισμού καθώς μόνο οι Δήμοι πουλάνε νερό. Δεν βλέπω άλλο δόκιμο τρόπο να βοηθήσουμε τις ΔΕΥΑ να συνεχίσουν τη λειτουργία τους και να μη μεταφέρουν αυτό το τεράστιο κόστος στους πολίτες», τόνισε ο Δ. Παπαστεργίου.

Το δεύτερο μέτρο, που πρότεινε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, το οποίο πρέπει να συζητηθεί με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και το υπουργείο  Οικονομικών και να κλείσει τώρα, είναι να ανοίξει ένα ειδικό πρόγραμμα, όπως το ΑΤ03 του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», με το οποίο θα χρηματοδοτούνται Δήμοι και ΔΕΥΑ για τη δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων όπου είναι εφικτό, για virtual net metering, είτε μέσω του προγράμματος Αντώνης Τρίτσης, είτε μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.

«Αυτό, τόνισε ο κ. Παπαστεργίου, αν δεν το κάνουμε τώρα που βλέπουμε πόσο σημαντικό είναι να αυτονομηθούμε, ώστε να μην εξαρτόμαστε  από την όποια ξένη πηγή ενέργειας δεν θα γίνει ποτέ» συμπληρώνοντας ότι «ακόμη και διαδημοτικές συνεργασίες μπορούν να γίνουν για αυτόν τον σκοπό,  γιατί οι Δήμοι της Αττικής για παράδειγμα, δύσκολα μπορούν να βρουν τον κατάλληλο  χώρο. Έτσι  ένας Δήμος της Αττικής με έναν άλλο Δήμο γειτονικό,   θα μπορούν να συστήσουν κοινή ενεργειακή κοινότητα και με τον οικονομικό συμψηφισμό να διασφαλίσουν την ενεργειακή τους επάρκεια, και αν όχι επάρκεια, σε πολύ μεγάλο βαθμό υποβοήθηση».

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ επανέλαβε τη θέση πως είναι αναγκαίο να δημιουργηθεί άμεσα ηλεκτρονική πλατφόρμα καταγραφής των πληρωμών των δημοτών, προς τους παρόχους ενέργειας. Με τον τρόπο αυτό οι Δήμοι θα έχουν πρόσβαση σε επικαιροποιημένα στοιχεία, ώστε να γνωρίζουν πόσα χρήματα τους οφείλονται πραγματικά από τις εταιρείες με βάση τις πληρωμές που έγιναν και τα χρήματα αυτά, να τους καταβάλλονται άμεσα από τους παρόχους.