Κυριακή, 5 Δεκεμβρίου, 2021

Δ.Σ. ΦΟΔΣΑ – Στη Δικαιοσύνη για τη διαχείριση των απορριμμάτων

Η Διοίκηση του Αναγκαστικού Συνδέσμου αποφάσισε να λύσει την αντιπαράθεση με την Περιφέρεια, στα δικαστήρια

 

Οριστική είναι η απόφαση του Δ.Σ. του ΦΟΔΣΑ, να οδηγήσει την αντιπαράθεση με την Περιφέρεια Ηπείρου, για τη διαχείριση των απορριμμάτων, στα δικαστήρια.

Σύμφωνα με απόφαση του Δ.Σ. του Αναγκαστικού Συνδέσμου, δεν υπάρχει καμία διάθεση για να βρεθεί η «χρυσή τομή» και έτσι είναι πλέον ξεκάθαρο πως οι δύο πλευρές θα οδηγηθούν στα δικαστήρια που θα κληθούν να λύσουν τον γόρδιο δεσμό για το ποιος έχει την αρμοδιότητα της διαχείρισης των απορριμμάτων σε συγκεκριμένα όμως θέματα, όπως η λειτουργία των ΣΜΑ και η μεταφορά του υπολείμματος.

Σύμφωνα με χθεσινό ρεπορτάζ του Ioannina TV, σε μία συνεδρίαση, που διεξήχθη και πάλι με οριακή απαρτία, όπως και η προηγούμενη πριν από 20 ημέρες, με τον πρόεδρο κ. Καλαντζή, να εκφράζει τον προβληματισμό του για την εικόνα αυτή, ο Σύνδεσμος αποφάσισε να επικυρώσει το τρίτο πρακτικό διακήρυξης του νέου διαγωνισμού για τη μεταφορά του υπολείμματος και παράλληλα να ασκήσει κάθε ένδικο μέσο κατά των μονομερών ενεργειών της Περιφέρειας Ηπείρου, όπως χαρακτηρίστηκε, ότι είναι, η ανάθεση για τη μεταφορά του υπολείμματος.

Στη συνεδρίαση τονίστηκε ακόμη, ότι ο Φορέας θα πρέπει άμεσα να ζητήσει την παραχώρηση του εξοπλισμού των ΣΜΑ και των οχημάτων, ώστε να ξεκινήσει η λειτουργία τους. Αυτή τη φορά όμως φάνηκε από τις τοποθετήσεις αρκετών μελών του ΔΣ ότι δε γίνεται λόγος για διαγωνισμό, αλλά για προγραμματική σύμβαση του Συνδέσμου με τους δήμους, ώστε να διαθέσουν προσωπικό για τη λειτουργία των ΣΜΑ, διαδικασία που ήδη έχει προχωρήσει από τη Περιφέρεια Ηπείρου και τους δήμους τουλάχιστον της ΠΕ Ιωαννίνων.

Μετά την τοποθέτηση του κ. Καλαντζή, το λόγο πήρε ο νομικός σύμβουλος του Συνδέσμου κ. Χατζηγιαννάκης, που έκανε τη νομική γνωμοδότηση για τις αρμοδιότητες, λέγοντας πως αυτές για τη διαχείριση των απορριμμάτων και επιμέρους για τη μεταφορά του υπολείμματος κα τη λειτουργία των ΣΜΑ ανήκουν στους δήμους και κατ’ επέκταση στον ΦΟΔΣΑ. Πρότεινε δε, ότι εφόσον δεν υπάρχει κοινά αποδεκτή λύση και επίλυση του ζητήματος με την Περιφέρεια, θα πρέπει να ασκηθεί προσφυγή στη δικαιοσύνη, όπως και τελικά αποφασίστηκε.

Στην παραχώρηση του εξοπλισμού των ΣΜΑ και των οχημάτων επέμεινε ο πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου Χρ. Ντακαλέτσης, ενώ ο δήμαρχος Ηγουμενίτσας Γ. Λώλος πρότεινε την προσφυγή στη διαιτησία για να βρεθεί λύση με την Περιφέρεια. Αντίστοιχη στάση υπέρ της προσφυγής στη δικαιοσύνη κράτησαν και άλλοι δήμαρχοι και μέλη του ΔΣ, με τον δήμαρχο Βορ. Τζουμέρκων Γ. Σεντελέ να επισημαίνει στη δική του παρέμβαση, επικρίνοντας συναδέλφους του αυτοδιοικητικούς από τις άλλες τρεις ΠΕ, ότι οι ίδιοι επέλεξαν το δρόμο της σύγκρουσης, όταν πρώτοι μιλούσαν για «βόρειους και νότιους» στην Ήπειρο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ