Προ των πυλών φαίνεται πως βρίσκονται οι αλλαγές στην τιμολογιακή πολιτική των ΔΕΥΑ της χώρας και φυσικά και της ΔΕΥΑ Ιωαννίνων, όπου εδώ και μια 20ετια δεν υπήρξαν ουσιαστικές αλλαγές.
Ωστόσο, λίγο πριν την εφαρμογή στην πράξη μιας νέας κατάστασης, η αγωνία των καταναλωτών έγκειται στο αν και κατά πόσο μπορεί να υπάρξουν αυξήσεις, τη στιγμή μάλιστα, που οι πελάτες της ΔΕΥΑΙ πληρώνουν πανάκριβά το νερό, λόγω της κλιμακωτής αύξησης ανάλογα με την κατανάλωση που ξεκινά από πολύ λίγα κυβικά.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Ioannina TV, το ενδεχόμενο ωστόσο της αύξησης στην τιμή του νερού, σε μία περίοδο μάλιστα που η συζήτηση για το νερό ως δημόσιο αγαθό διευρύνεται, κάθε άλλο θα πρέπει να αποκλειστεί, έστω κι αν προς το παρόν καλύπτεται από τη δέσμευση της διοίκησης ότι μία πιθανή αύξηση της τιμής θα βασίζεται σε όρους κοινωνικής δικαιοσύνης.
Αυτό ακούγεται ωραίο και είναι ίσως εύηχο στα αυτιά όλων, όμως οι πολίτες που δεν είδαν την τιμή του νερού να μειώνεται ούτε στα χρόνια της οικονομικής κρίσης, ούτε στα χρόνια της πανδημίας, ούτε στον καιρό των τεράστιων πληθωριστικών πιέσεων, δεν πρόκειται να αποδεχθούν οποιαδήποτε σκέψη αύξησης στην τιμή του νερού.
Η συζήτηση προκλήθηκε από το σχετικό ερώτημα του Παν. Κολόκα και της παράταξης «Όμορφη Πόλη» που ζήτησε ενημέρωση σχετικά με τις προθέσεις της ΔΕΥΑΙ για τα τιμολόγια του νερού.
Η απάντηση του προέδρου της ΔΕΥΑΙ κ. Παπαδιώτη ήταν πως εντός του μήνα αναμένεται η τεχνοκρατική εισήγηση των μελετητών για τα τιμολόγια χωρίς να αποκλείει το ενδεχόμενο αύξησης.
Οι πρώτες κατευθύνσεις προβλέπουν τον διαχωρισμό του δήμου σε τρεις ζώνες: την αστική περιοχή, την περιαστική ζώνη και τα χωριά.
Όπως σημείωσε, η ΔΕΥΑΙ είναι θεσμικά υποχρεωμένη να προχωρήσει σε αλλαγές, όπως όλες οι ΔΕΥΑ στη χώρα με βάση τη νέα ΚΥΑ η οποία προβλέπει ότι η τιμή του νερού θα πρέπει να είναι τέτοια ώστε να ανακτάται το 100% του κόστους παραγωγής του.
Ο ίδιος όμως είπε ότι ο σημαντικότερος λόγος για να γίνουν αλλαγές είναι η κοινωνική δικαιοσύνη καθώς από το 2010 όταν έγινε ο Καλλικράτης δημιουργήθηκαν στρεβλώσεις και αδικίες.
«Έπειτα από 19 χρόνια με τις ίδιες τιμές, ήρθε η ώρα να καταλήξουμε ώριμα μέχρι το τέλος του χρόνου σε μια νέα τιμολογιακή πολιτική που θα ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες και θα κατανέμει δίκαια τα βάρη», κατέληξε.





