Πέμπτη, 8 Ιουνίου, 2023

ΔΕΥΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ – Πρόσω ολοταχώς για «έξυπνα» υδρόμετρα στο Κάστρο

Υπεγράφη η σύμβαση για την προμήθεια και εγκατάσταση ψηφιακού συστήματος για την απομακρυσμένη παρακολούθηση και διαχείριση του νερού

 

Μια σημαντική εξέλιξη για την ευρύτερη περιοχή του Κάστρου των Ιωαννίνων, ανακοινώθηκε την Τρίτη, από τη ΔΕΥΑ Ιωαννίνων.

Ειδικότερα, την Τρίτη, υπεγράφη η σύμβαση μεταξύ της ΔΕΥΑΙ και του αναδόχου για την προμήθεια και εγκατάσταση ψηφιακού συστήματος για την απομακρυσμένη παρακολούθηση και διαχείριση του νερού στα Ιωάννινα.

Μέσω αυτού του έργου η ΔΕΥΑΙ προχωράει σε ψηφιακή αποτύπωση των στοιχείων που αφορούν στις ήδη εγκατεστημένες υποδομές (σταθμοί ελέγχου, φρεάτια σύνδεσης, υδρόμετρα κλπ.), στον βασικό πολεοδομικό ιστό των Ιωαννίνων, με στόχο τη δημιουργία ψηφιακής βάσης GIS για την περαιτέρω διαχείρισή τους.

Επίσης προχωρά σε εκσυγχρονισμό και επέκταση της λειτουργίας πέντε Τοπικών Σταθμών Διαρροών του εσωτερικού δικτύου διανομής ύδατος της πόλης με σκοπό την παρακολούθηση σε «πραγματικό χρόνο» των ποιοτικών χαρακτηριστικών του νερού και τέλος στην πιλοτική εγκατάσταση 725 ασύρματων «έξυπνων» ψηφιακών υδρομέτρων στο Κάστρο των Ιωαννίνων με παράλληλη καταγραφή των καταναλώσεων σε «πραγματικό χρόνο» και συλλογή και διαχείρισή τους μέσω βάσης GIS.

Το έργο, συνολικού κόστους 527.000 ευρώ, υλοποιείται στα πλαίσια του διασυνοριακού προγράμματος Interreg Ελλάδα – Αλβανία, Savewater – «Βελτίωση της υποδομής διαχείρισης και παροχής ύδατος μέσω έξυπνων τεχνολογιών, πολιτικών και εργαλείων» και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός οκταμήνου.

Με την υλοποίηση της πράξης αυτής η ΔΕΥΑΙ θα αποκτήσει βασικές υποδομές που στηρίζονται σε σύγχρονες τεχνολογικές μεθόδους οι οποίες θα της ανοίξουν το δρόμο για τον πλήρη εκσυγχρονισμό της και τη μελλοντική επέκταση της αντικατάστασης των παλαιών υδρομέτρων και σε άλλα τμήματα του Δήμου Ιωαννιτών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ