Κυριακή, 5 Φεβρουαρίου, 2023

ΔΕΥΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ – Στην ψηφιακή εποχή με έργα 13 εκ. ευρώ

Τρεις προτάσεις κατέθεσε η ΔΕΥΑ, στο Ταμείο Ανάκαμψης για την αντικατάσταση 15.000 υδρομέτρων, με σύγχρονα ψηφιακά υδρόμετρα – Τα άλλα έργα αφορούν την αντικατάσταση του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης Ηλιόκαλης και την αναβάθμιση των υποδομών ύδρευσης της Δ.Ε. Περάματος

 

Τρεις εξαιρετικά σημαντικές προτάσεις χρηματοδότησης έργων ύψους 13 εκ. ευρώ υπέβαλε η ΔΕΥΑΙ στο Ταμείο Ανάκαμψης μετά από την πρόσκληση που εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε θέματα υποδομών παροχής νερού, ψηφιακών υδρομέτρων και τηλεμετρίας.

Η σημαντικότερη πρόταση της ΔΕΥΑΙ αφορά την αντικατάσταση συνολικά 15.000 υδρομέτρων σε ένα σύνολο 80.000 περίπου σε όλη την πόλη, με σύγχρονα ψηφιακά υδρόμετρα. Ο προϋπολογισμός του έργου φτάνει τα 5,8 εκ. ευρώ με το ΦΠΑ, και όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΙ Άρης Μπαρτζώκας, προτείνεται η προμήθεια κα εγκατάσταση ενός αυτόματου συστήματος ασύρματων ψηφιακών υδρομέτρων για τις οικιακές καταναλώσεις.

Η πρόταση αναφέρεται στην αντικατάσταση 15.000 υδρομέτρων, αλλά στο σχεδιασμό της επιχείρησης είναι η αύξηση του αριθμού αυτού στην πορεία.

«Η πρόταση είναι σημαντική γιατί οδηγεί στον εκσυγχρονισμό της καταγραφής και των καταναλώσεων και των τυχόν προβλημάτων που υπάρχουν. Τα ψηφιακά υδρόμετρα θα τηλεμεταδίδουν τις ενδείξεις τους και γενικότερα την κατάστασή τους σε ειδική πλατφόρμα ελέγχου στα γραφεία της ΔΕΥΑΙ. Έτσι, θα αποφεύγονται λάθη στην καταμέτρηση και θα εντοπίζονται αμέσως τυχόν δυσλειτουργίες ή διαρροές των υδρομέτρων. Δυστυχώς, ως πόλη έχουμε μείνει πολύ πίσω σε αυτόν τον τομέα», ανέφερε ο κ. Μπαρτζώκας, που έδωσε το παράδειγμα της Καλαμάτας, που έχει χαρτογραφήσει το σύνολο του δικτύου ύδρευσης και έχει μόνο ψηφιακά υδρόμετρα.

Η πρόταση αυτή δεν αφορά επίσης την πιλοτική πρόταση που ήδη εξελίσσεται και βρίσκεται σε φάση υλοποίησης και η οποία αφορά στην προμήθεια και εγκατάσταση 800 ψηφιακών υδρομέτρων για τη συνοικία του Κάστρου.

Τα άλλα έργα

Οι άλλες δύο προτάσεις

Παράλληλα, η ΔΕΥΑΙ υπέβαλλε για χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και δύο ακόμη προτάσεις.

Η πρώτη αφορά στην αναβάθμιση των υποδομών ύδρευσης της ΔΕ Παμβώτιδας με δύο υποέργα:

α) Αντικατάσταση εσωτερικού δικτύου ύδρευσης Ηλιόκαλης, προϋπολογισμού 1,9 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για αναβάθμιση και αντικατάσταση του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης της Τοπικής Κοινότητας μήκους 15 χιλιομέτρων περίπου καθώς και την κατασκευή 2 νέων δεξαμενών στην περιοχή και β): Προμήθεια και Εγκατάσταση Αυτόματου Συστήματος Παρακολούθησης Παροχών Υδροληψιών Εξωτερικού Υδραγωγείου Δ.Ε. Παμβώτιδας (μεταφορά από το «Αντώνης Τρίτσης»), προϋπολογισμού 2,7 εκατ. ευρώ.

Η δεύτερη πρόταση αφορά στην αναβάθμιση των υποδομών της ΔΕ Περάματος με υποέργο την προμήθεια και εγκατάσταση αυτόματου συστήματος παρακολούθησης παροχών υδροληψιών εξωτερικού υδραγωγείου Δ.Ε. Περάματος (μεταφορά από το «Αντώνης Τρίτσης»), προϋπολογισμού 2,7 εκατ. ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ