Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου, 2021

ΔΕΥΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ – Σε «τροχιά» υλοποίησης η επέκταση του Βιολογικού

Το Ελεγκτικό Συνέδριο άναψε το «πράσινο φως» για την μείζονος σημασίας, περιβαλλοντική παρέμβαση, για το Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων – Στα 19,6 εκ. ευρώ ο προϋπολογισμός του έργου

 

Ένα ιδιαίτερα ευχάριστο νέο έκρυβε η χθεσινή ημέρα για την πόλη των Ιωαννίνων, καθώς το Ελεγκτικό Συνέδριο, άναψε το «πράσινο φως» για ένα από τα μεγαλύτερα έργα για το Λεκανοπέδιο.

Ο λόγος για την επέκταση των εγκαταστάσεων του βιολογικού καθαρισμού, παρέμβαση μείζονος σημασίας για την περιοχή και με τεράστια περιβαλλοντική σημασία. Έτσι, μία προσπάθεια δέκα περίπου ετών ολοκληρώνεται και για την ΔΕΥΑ Ιωαννίνων ανοίγει ο δρόμος για την υλοποίηση του έργου.

Συγκεκριμένα, το Ε´ Κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, με την 95/2021 Πράξη του στις 12/2/2021 αποφάσισε ότι «…Για τους λόγους αυτούς δεν κωλύεται η υπογραφή του σχεδίου σύμβασης μεταξύ της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Ιωαννίνων και της εταιρείας «Μεσόγειος ΑΕ», για την εκτέλεση του έργου “Επέκταση Εγκαταστάσεων Επεξεργασία Λυμάτων Δήμου Ιωαννιτών”».

Πρόκειται για μια απόφαση «σταθμό» όχι για τη ΔΕΥΑΙ αλλά για ολόκληρο το Δήμο Ιωαννιτών αφού οι νέες εγκαταστάσεις, οι οποίες αναμένεται μα ολοκληρωθούν εντός της επόμενης διετίας, θα λύσουν οριστικώς το χρονίζον πρόβλημα της επεξεργασίας λυμάτων της πόλης μας. Η ΔΕΥΑΙ θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε το έργο, προϋπολογιζόμενης δαπάνης 19.680.000 ευρώ, να υλοποιηθεί χωρίς την παραμικρή καθυστέρηση.

Υπενθυμίζουμε πως η σημερινή διοίκηση της ΔΕΥΑΙ, στην αρχή της θητείας της, κλήθηκε να αντιμετωπίσει την αποχώρηση του προσωρινού αναδόχου, επιλέγοντας τελικά τον Ιανουάριο του 2020 να προχωρήσει με τον δεύτερο μειοδότη. Έτσι, τον Οκτώβριο του 2020, ο φάκελος του έργου της επέκτασης και του εκσυγχρονισμού της μονάδας βιολογικού καθαρισμού της ΔΕΥΑΙ, εστάλη στο Ελεγκτικό Συνέδριο για τον απαραίτητο προσυμβατικό έλεγχο, διαδικασία που χρειάστηκε άλλος 4,5 μήνες περίπου για να ολοκληρωθεί.

«Χρειάστηκε να περάσουν πολλά χρόνια και να προσπεραστούν πολλές δυσκολίες και ανατροπές μέχρι να αναδειχτεί ο προσωρινός ανάδοχος και να πάρει έγκριση το σημαντικό έργο της επέκτασης και του εκσυγχρονισμού της μονάδας βιολογικού καθαρισμού της ΔΕΥΑΙ, έργο πολλών εκατομμυρίων ευρώ για την πόλη μας» είπε μεταξύ άλλων για να συμπληρώσει:  «Είμαι πολύ χαρούμενος και όλοι οι Γιαννιώτες πρέπει να είμαστε χαρούμενοι, διότι η επέκταση του βιολογικού καθαρισμού θα μας δώσει μια μεγάλη ανάσα, ώστε η πόλη, η οποία μεγαλώνει, να μην έχει ποτέ πια στο μέλλον προβλήματα με το αποχετευτικό της δίκτυο. Σύντομα νομίζω ότι θα είμαστε σε θέση να μπουν και οι υπογραφές», δήλωσε ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΙ, Άρης Μπαρτζώκας.

 

Επιμέλεια: Βασίλης Λούπας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ