Κυριακή, 5 Φεβρουαρίου, 2023

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ – Σαφείς οδηγίες για άμεση λειτουργία των ΣΜΑ

Μετά από σύσκεψη στο υπουργείο Ανάπτυξης δόθηκαν προς ΦοΔΣΑ, Περιφέρεια και Δήμους, συγκεκριμένες εντολές για υπογραφή των προγραμματικών συμβάσεων για δοκιμαστική λειτουργία των ΣΜΑ, μέχρι την Παρασκευή

 

 

Την άποψη πως, μέσα στις επόμενες μέρες, θα επικρατήσει η λογική και θα γίνει ένα σημαντικό βήμα προς την καλύτερη και ορθότερη διαχείριση των απορριμμάτων στην Ήπειρο, εξέφρασε την Παρασκευή, ο Περιφερειάρχης, Αλέξανδρος Καχριμάνης.

Μάλιστα, μία ημέρα μετά τη σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Ανάπτυξης, με την πολιτική ηγεσία και υπηρεσιακούς παράγοντες και σε μία προσπάθεια να βρεθεί η «χρυσή τομή» στο αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί στην Ήπειρο, ο κ. Καχριμάνης, ανέφερε πως πρέπει σταδιακά να επικρατήσει η λογική στη διαχείριση των απορριμμάτων και ο ΦοΔΣΑ να αποσυρθεί από αιτήματα και διεκδικήσεις που ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα και τις συμβατικές του υποχρεώσεις.

Ειδικότερα, ο Περιφερειάρχης, σε δηλώσεις του στα τοπικά ΜΜΕ, επιβεβαίωσε τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας το βράδυ της Πέμπτης στο site, Epirusonline.gr, πως δόθηκε σαφής πολιτική εντολή από το υπουργείο, προς τον ΦοΔΣΑ, την Περιφέρεια Ηπείρου και τους δήμους, να προχωρήσουν άμεσα στην υπογραφή των προγραμματικών συμβάσεων, για τη δοκιμαστική λειτουργία των ΣΜΑ.

Μάλιστα ο κ. Καχριμάνης στις δηλώσεις που έκανε, επιβεβαίωσε, ότι η προθεσμία που δόθηκε, θέτει ως όριο την επόμενη Παρασκευή, όταν και θα πρέπει να έχει προχωρήσει η διαδικασία και να «πέσουν» οι υπογραφές.

Σε διαφορετική περίπτωση που αυτό δε γίνει ή στην περίπτωση που ο ανάδοχος της προμήθειας του εξοπλισμού, δε διαθέσει μαζί με τους δήμους, προσωπικό για τη δοκιμαστική λειτουργία, θα κηρυχθεί έκπτωτος.

Ακόμη, ο Περιφερειάρχης, πρόσθεσε, ότι πέραν της δοκιμαστικής λειτουργίας των ΣΜΑ ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν στη συνάντηση είχε να κάνει και με το πιθανό ασυμβίβαστο που υπάρχει στη διακήρυξη της σύμβασης για τους ΣΜΑ, σε σχέση με τον ανάδοχο, που εμφανίζεται όπως είπε και προμηθευτής του εξοπλισμού αλλά και ανάδοχος μέχρι σήμερα στη μεταφορά των απορριμμάτων από τους δήμους προς το εργοστάσιο.

Η τιμή για το υπόλειμμα

Από την άλλη, την Παρασκευή, ο κ. Καχριμάνης, επικαλούμενος την ανάγκη να επικρατήσει η λογική στον ΦοΔΣΑ τόνισε, ότι μάλλον αυτό διαφαίνεται ήδη από το ότι η μεταφορά του υπολείμματος ανατέθηκε από το εργοστάσιο μετά από συμφωνία με τον ΦοΔΣΑ, με παρόμοια τιμή που γινόταν η μεταφορά για το διάστημα που η Περιφέρεια είχε την αποκλειστική αρμοδιότητα.

«Αναλύθηκαν οι όροι της διακήρυξης για τους ΣΜΑ και παραδέχθηκα, ότι ήταν δικό μας λάθος στη διακήρυξη, γιατί αυτό το λάθος είχε ως αποτέλεσμα να έρθει μόνο μία εταιρεία στο διαγωνισμό και να αναλάβει το έργο. Μάλιστα, αυτό που τονίστηκε είναι ότι είναι παράνομο, ο ανάδοχος της προμήθειας του εξοπλισμού, να μεταφέρει και τα απορρίμματα των δήμων. Δόθηκε πάντως ξεκάθαρα η εντολή μέχρι την Παρασκευή να τελειώσουμε το θέμα, να υπογράψουμε τις προγραμματικές και να λειτουργήσουν οι ΣΜΑ για έξι μήνες και μετά από αυτό το διάστημα, να αναλάβει την αρμοδιότητα ο ΦοΔΣΑ. Προβλέπεται η διάθεση προσωπικού από τους δήμους και από τον ΦοΔΣΑ που μπορεί μέσω συγκεκριμένης διαδικασίας να πάρει προσωπικό, όπως και από τον ανάδοχο, που αν δε διαθέσει προσωπικό, όπως προβλέπεται, κηρύσσεται έκπτωτη. Αν επικρατήσει η λογική πάντως πιστεύω θα λυθούν όλα και αυτό βλέπω να γίνεται σιγά – σιγά. Ήδη, η τιμή που δόθηκε η μεταφορά του υπολείμματος είναι από το 0,23 κοντά στο 0,17, εκεί που είχε αναθέσει ως Περιφέρεια την ίδια υπηρεσία», ανέφερε ο κ. Καχριμάνης.

Η στάση του υπουργείου Ανάπτυξης

Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Ανάπτυξης και οι υπηρεσιακοί παράγοντες, κράτησαν «σκληρή γραμμή» απέναντι στις αιτιάσεις που πρόβαλε ο ΦοΔΣΑ, που εκπροσωπήθηκε στη συνάντηση από τον πρόεδρο Νίκο Καλαντζή, σχετικά με την ανάληψη της ευθύνης δοκιμαστικής λειτουργίας των ΣΜΑ από τον Φορέα, με προγραμματική σύβαση με τον ΙΦΣ, απορρίπτοντας κατηγορηματικά κάτι τέτοιο, αφού αντίκειται στις συμβάσεις που έχουν υπογραφεί για τη χρηματοδότηση και κατασκευή των ΣΜΑ.

Έτσι, αναγνωρίστηκε χωρίς αστερίσκους η αποκλειστική αρμοδιότητα της Περιφέρειας Ηπείρου για τη δοκιμαστική λειτουργία των ΣΜΑ και απορρίφθηκαν οι εναλλακτικές προτάσεις που κατέθεσε ο ΦοΔΣΑ μέσω του κ. Καλαντζή, οι οποίες άλλωστε είχαν διατυπωθεί και στις πρόσφατες συνεδριάσεις της διοίκησης.

Στην ίδια συνάντηση, όπως αναφέρουν πληροφορίες διατυπώθηκαν και πολύ σοβαρές ενστάσεις για άλλα επιμέρους θέματα, όπως είναι η συνεχιζόμενη λειτουργία του ΧΥΤΥ Βλαχέρνας ως ΧΥΤΑ, στον οποίο οδηγούνται ανεπεξέργαστα τα απορρίμματα των δήμων της ΠΕ Άρτας και του Δ. Ζηρού.

Στη συνάντηση – στην οποία παρέστη για λίγο και ο υπουργός Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδης – συμμετείχαν ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης, ο Ειδικός Γραμματέας του ΥΜΕΠΕΡΑΑ Γεώργιος Ζερβός και ο αναπλ. Προϊστάμενος Νίκος Μαμαλούγκας, ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Αποβλήτων κ. Γραφάκος, ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλ. Καχριμάνης, ο πρόεδρος του ΦοΔΣΑ Νικ. Καλαντζής, ο δήμαρχος Ζίτσας Μιχ. Πλιάκος και η νομική σύμβουλος της Περιφέρειας κα Γεωρ. Τατάγια.

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ