Τρίτη, 28 Μαρτίου, 2023

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ – Στα μαχαίρια οι δήμαρχοι, σε αδιέξοδο (;) ο ΦοΔΣΑ

Ανοικτό το ενδεχόμενο συνεργασίας με την Περιφέρεια αφήνει τώρα η Διοίκηση του Φορέα, τη στιγμή που η Περιφερειακή Αρχή έχει ήδη συνάψει προγραμματικές συμβάσεις με δήμους, για τη δοκιμαστική λειτουργία των ΣΜΑ και έχουν εκδοθεί και οι άδειες λειτουργίας και κυκλοφορίας των οχημάτων για τους ΣΜΑ

 

Σε ένα «σήριαλ» χωρίς τέλος φαίνεται πως πρωταγωνιστεί εδώ και πολύ καιρό ο ΦοΔΣΑ, αναφορικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων και κυρίως τη μεταφορά του υπολείμματος και τη λειτουργία των Σταθμών Μεταφόρτωσης.

Η τελευταία εξέλιξη με τη δικαστική ήττα που υπέστη ο Φορέας μετά την απόρριψη της προσφυγής για τη μεταφορά του υπολείμματος, άλλαξε και πάλι τα δεδομένα, κάτι που φάνηκε ξεκάθαρα στη συνεδρίαση της Τρίτης.

Στη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Φορέα, υπήρξε μεγάλη ένταση με ξεκάθαρο το χάσμα μεταξύ της διοίκησης και περισσότερων πλέον από ό,τι στο παρελθόν, δήμων, που ζητούν να υπάρξει άμεση αλλαγή πλεύσης από τον Σύνδεσμο.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Ioannina TV, τους τελευταίους μήνες ο Φορέας αφενός δεν λειτουργεί τους Σταθμούς Μεταφόρτωσης και αφετέρου δεν έχει την αρμοδιότητα για τη μεταφορά του υπολείμματος. Με αυτά ως δεδομένα στη διάρκεια της συνεδρίασης της Τρίτης, ο πρόεδρος Νίκος Καλαντζής, αν και επανέλαβε τις θέσεις της «σκληρής γραμμής» που δεν έχουν δικαιωθεί πάντως μέχρι σήμερα, άφησε ένα ανοιχτό παράθυρο συνεργασίας με την Περιφέρεια για να δρομολογηθούν οι επόμενες κινήσεις.

Το αν θα γίνει τελικά αυτό το βήμα και με ποιες προϋποθέσεις, είναι κάτι που θα κριθεί το αμέσως επόμενο διάστημα, με την Περιφέρεια να έχει ήδη συνάψει προγραμματικές συμβάσεις με δήμους στην Ήπειρο, για τη δοκιμαστική λειτουργία των ΣΜΑ, ενώ ήδη έχουν εκδοθεί και οι άδειες λειτουργίας και κυκλοφορίας των οχημάτων για τους ΣΜΑ.

Παράλληλα και σύμφωνα με το ρεπορτάζ, είναι σαφές, όπως προκύπτει από την Περιφέρεια, πως η επίκληση της συνεργασίας δε μπορεί να γίνεται, ενώ ο ΦοΣΔΑ προσφεύγει στην Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, για την απόρριψη της προσφυγής του από το 7ο Τμήμα του Ελεγκτικού.

Μεγάλη ένταση

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, οι τρεις αντιδήμαρχοι του δήμου Ιωαννιτών, που εκπροσωπούν τον δήμο στο ΦοΣΔΑ, κ.κ Πήχας, Αρλέτος και Βλέτσας, με κοινή τους δήλωση στην αρχή της συνεδρίασης υπενθύμισαν, ότι μία σειρά ερωτημάτων που τέθηκαν στο προεδρείο για τον απολογισμό και την τιμολόγηση του 2021, δεν απαντήθηκαν ποτέ και έκαναν λόγο για κομφούζιο που δε βοηθά στην εξεύρεση των καλύτερων δυνατών λύσεων για τα μεγάλα ζητήματα, εκφράζοντας παράλληλα και τη διαφωνία τους, για την απόφαση της Εκτελεστικής για την νέα προσφυγή στη Δικαιοσύνη.

«Ζητάμε την άμεση απόσυρση της τιμολογιακής πολιτικής, γιατί δεν απαντήθηκαν τα ερωτήματα για την τιμολογιακή πολιτική του 2021», ανέφερε ο κ. Πήχας στη δήλωσή του.

Τόσο ο κ. Καλαντζής, όσο και ο κ. Μπέγκας υπεραμύνθηκαν της απόφασης για την προσφυγή, αν και όπως παραδέχθηκε ο πρώτος, η απόφαση προσφυγής στην Ολομέλεια ελήφθη από την Εκτελεστική Επιτροπή, χωρίς καν οι ίδιοι να έχουν λάβει γνώση του σκεπτικού της απόφασης.

«Πιστεύω, ότι υπάρχουν τα περιθώρια να βρούμε λύσεις με την Περιφέρεια Ηπείρου», ανέφερε ο κ. Καλαντζής, για να χαρακτηρίσει παράνομες τις προγραμματικές συμβάσεις των δήμων με την Περιφέρεια για τη δοκιμαστική λειτουργία των ΣΜΑ, καθόσον δε μετέχει σε αυτές ο ΦοΣΔΑ. «Μόνον με τη συμμετοχή του ΦοΣΔΑ μπορούμε να βρούμε λύση και να περάσουμε στη δοκιμαστική λειτουργία των ΣΜΑ και να προσλάβουμε προσωπικό, μέσω του προγράμματος του ΟΑΕΔ για πρόσληψη ανέργων 55-67 ετών», ανέφερε.

Απέναντι στις επιλογές της Διοίκησης

Εν τω μεταξύ, όπως αναφέρθηκε στο ρεπορτάζ του Ioannina Tv, οι δήμαρχοι Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος, Πάργας Νίκος Ζαχαριάς, Ηγουμενίτσας Γιάννης Λώλος, Πωγωνίου Κώστας Καψάλης και Ζαγορίου Γιώργος Σουκουβέλος στάθηκαν απέναντι στις επιλογές της διοίκησης να συνεχίσει στο δρόμο των προσφυγών και ουσιαστικά της όξυνσης στις σχέσεις της με την Περιφέρεια.

Ιδιαίτερη ένταση προκλήθηκε μεταξύ του κ. Μπέγκα και του κ. Καψάλη, όταν ο πρώτος υποστήριξε, ότι ο ΦοΣΔΑ έχει δείξει τη διάθεση συναίνεσης με την Περιφέρεια, με τον δήμαρχο Πωγωνίου να απαντά, ότι αυτό δεν έγινε ποτέ στην πράξη, υπενθυμίζοντας τη συμφωνία με την Περιφέρεια για παραχώρηση των υποδομών και των αρμοδιοτήτων σε διάστημα έξι μηνών και την άμεση υπαναχώρηση του ΦοΣΔΑ, την ίδια κιόλας ημέρα από την συμφωνία αυτή.

Μία ακόμη εστία έντασης δημιουργήθηκε λίγο πριν το τέλος της συζήτησης του πρώτου θέματος και ενώ πολλά από τα μέλη του ΔΣ είχαν ήδη αποχωρήσει μεταξύ του δημάρχου Δωδώνης κ. Ντακαλέτση και του δημάρχου Πωγωνίου κ. Καψάλη, με αποτέλεσμα την αποχώρηση του πρώτου από τη συνεδρίαση.

Η Τατ. Καλογιάννη

Τέλος, με αφορμή το αδιέξοδο που παραμένει στη διαχείριση των απορριμμάτων στην Ήπειρο, ρωτήθηκε σχετικά και η επικεφαλής της παράταξης «Ιωάννινα 2023», Τατιάνα Καλογιάννη, την οποία ο κ. Καχριμάνης «φωτογράφισε» ως την κύρια υπεύθυνη για το περιεχόμενο της Σύμβασης ΣΔΙΤ με την αρμοδιότητά της στην Περιφέρεια, ως αντιπεριφερειάρχης.

Η κα Καλογιάννη απέφυγε και αυτή τη φορά, όπως και στο παρελθόν να «σήκωσε τα γάντι» και να μπει σε μία δημόσια αντιπαράθεση με τον περιφερειάρχη , δηλώνοντας υπερήφανη για όλα όσα έγιναν στα χρόνια της δικής της θητείας στη διαχείριση των απορριμμάτων στην Ήπειρο και σε άλλα ζητήματα.

Επί τους συγκεκριμένου όμως, αφού σημείωσε, ότι η σύμβαση μεταξύ Περιφέρειας και Φορέα Σύμπραξης είχε ελεγχθεί και είχε εγκριθεί αρμοδίως, πρόσθεσε πως η ευθύνη και το φταίξιμο δεν ανήκει στη σύμβαση ή στα ΣΔΙΤ γενικά. «Αν υπάρχει παρανόηση ή παρεξήγηση επί των γραφόμενων της σύμβασης, οι δύο πλευρές οδηγούνται σε εξωδικαστική αγωγή ή στη Διαιτησία. Το θεσμικό πλαίσιο είναι σαφές και λειτουργεί, με συγκεκριμένες αρμοδιότητες για κάθε πλευρά. Ας  υλοποιήσουν το θεσμικό πλαίσιο και ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του», ανέφερε η κα Καλογιάννη.

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ