Σάββατο, 4 Φεβρουαρίου, 2023

ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ Π.Δ. ΤΗΣ ΠΑΜΒΩΤΙΔΑΣ – Η διαφαινόμενη παράταση και οι… τροποποιήσεις

Η Περιφέρεια Ηπείρου ζήτησε την απόσυρση των Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών,  με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος να παραδέχεται πως «υπάρχουν παραδοξότητες» – Έκκληση Αμυρά προς τους τοπικούς φορείς και στους πολίτες να λάβουν μέρος στη διαβούλευση

Ένας νέος κύκλος διαλόγου ο οποίος πιθανώς να εξελιχθεί και σε κύκλο αντιπαράθεσης, έχει ξεκινήσει εδώ και λίγο καιρό και αφορά τις Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες.
Οι Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες, έχουν τεθεί σε δημόσια διαβούλευση μέχρι το τέλος του μήνα και αφορούν αφενός την επικείμενη θεσμοθέτηση του Προεδρικού Διατάγματος της Λίμνης Παμβώτιδας και αφετέρου τις ρυθμίσεις για το καθεστώς προστασίας στις περιοχές Natura.
Αν και η περίοδος της διαβούλευσης, με τη δυνατότητα των φορέων και των πολιτών, να συμμετέχουν, διατυπώνοντας τις προτάσεις ή τις ενστάσεις τους, σε πρώτη φάση ολοκληρώνεται στις 31 Ιανουαρίου, από τα Γιάννενα, την Τετάρτη, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Αμυράς, έκανε γνωστό πως είναι πολύ πιθανό να δοθεί παράταση.
Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ, εκείνο που προκύπτει ήδη από τις αναγνώσεις και μελέτες των επιστημονικών φορέων που καλούνται να γνωμοδοτήσουν, όπως επίσης οργανώσεων και συλλογικοτήτων, είναι πολλά προβλήματα, με κάποιους μάλιστα να επισημαίνουν, ότι το καθεστώς των απαγορεύσεων, όπως προτείνεται στην ΕΠΜ για το λεκανοπέδιο Ιωαννίνων περιλαμβάνει πολύ περισσότερο αυστηρές ρυθμίσεις ακόμη και για την υπάρχουσα επιχειρηματική δραστηριότητα στον πρωτογενή τομέα.
Ο Γ. Αμυράς στη δήλωσή του το πρωί της Τετάρτης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση απηύθυνε έκκληση στους τοπικούς φορείς και στους πολίτες να λάβουν μέρος στη διαβούλευση, που θα οδηγήσει στη θεσμοθέτηση του ΠΔ Παμβώτιδας σε στέρεες βάσεις.
Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε, ανεβαίνοντας στο βήμα της εκδήλωσης που πραγματοποίησε η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης.
Ο κ. Καχριμάνης, αναφέρθηκε στις ΕΠΜ για την περιοχή των Ιωαννίνων, κάνοντας λόγο για τεράστια προβλήματα που ήδη διαπιστώνονται και λέγοντας, ότι επί αυτών των μελετών δε χωρούν τροποποιήσεις, αλλά απόσυρση.
«Λυπάμαι που το λέω, αλλά αυτές οι μελέτες είναι για απόσυρση και όχι για τροποποίηση ή βελτίωση. Μου φαίνεται πολύ περίεργο, ότι ενώ σε άλλες περιφέρειες όπως στη Θεσσαλία, δεν υπάρχουν τέτοιου είδους προβλήματα, στη δική μας περιοχή, έχουμε μελέτες που οι αρμόδιοι υπάλληλοι των υπηρεσιών της Περιφέρειας Ηπείρου, αδυνατούν και να τις διαβάσουν καν. Δε μπορώ να ξέρω πως οι οικολογούντες παρεισφρήσαν στη σύνταξη της μελέτης και έχουμε αυτό το αποτέλεσμα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καχριμάνης.
Τα προβλήματα των κυνηγών
Στο θέμα των ΕΠΜ, χωρίς να αναφερθεί διεξοδικά επ’ αυτών, αναφέρθηκε και ο πρόεδρος της Ε’ ΚΟΗ Νίκος Παπαγρηγορίου, ο οποίος συναντήθηκε με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος κ. Αμυρά για το θέμα αυτό την Τρίτη, παρουσία συνεργατών του υφυπουργού, μελών του ΔΣ της Ε’ ΚΟΗ όπως και των επιστημονικών της συνεργατών.
Οι προτάσεις που περιλαμβάνονται στις ΕΠΜ για το λεκανοπέδιο, αλλά και για τα όρια του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου, επαναφέρουν το καθεστώς των καθολικών απαγορεύσεων, που προτάθηκαν και στο παρελθόν, ειδικά για την περιοχή του Ζαγορίου, του Μετσόβου και της Κόνιτσας, συναντώντας τότε τεράστιες αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες και οι οποίες αποσύρθηκαν στη συνέχεια και δεν εφαρμόστηκαν ποτέ.
Η παραδοχή Αμυρά
Τέλος, παίρνοντας το λόγο ο κ. Αμυράς επέμεινε αρχικά στην ανάγκη της κατοχύρωσης της προστασίας των περιοχών Natura, αναγνωρίζοντας ωστόσο πως διαπιστώνονται προβλήματα και παραδοξότητες, οι οποίες θα αντιμετωπιστούν στο μέτρο του δυνατού όπως ανέφερε.
«Οι μελέτες αυτές έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί εδώ και 15 χρόνια, όμως χρειάστηκε να το κάνει η σημερινή Κυβέρνηση. Είναι σε δημόσια διαβούλευση οι ΕΠΜ για τα 2/3 της Ελλάδας. Είναι αλήθεια, ότι αρκετές από αυτές παρουσιάζουν προβλήματα και το αναγνωρίζουμε. Γι’ αυτό άλλωστε συναντηθήκαμε την Τρίτη με το ΔΣ της Ε’ ΚΟΗ και τους επιστημονικούς της συνεργάτες, για να εξετάσουμε από κοινού τα ζητήματα και να δούμε πως θα προκύψουν οι καλύτερες δυνατές λύσεις. Στο μέτρο του δυνατού λοιπόν, θα τα αντιμετωπίσουμε όλα τα προβλήματα, γιατί όντως, υπάρχουν παραδοξότητες», ανέφερε ο κ. Αμυράς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ