Παρασκευή, 3 Φεβρουαρίου, 2023

ΔΙΕYΘΥΝΣΗ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ – Δυστυχώς δεν αποφεύχθηκε η ευθανασία του γαϊδάρου

Η Υπηρεσία καταδικάζει κάθε μορφή κακοποίησης ζώων και σημειώνει πως οι παραβάτες θα συνεχίσουν να τιμωρούνται όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία

Από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής Περιφέρειας Ηπείρου ανακοινώθηκε πως το βράδυ της Τρίτης, 30 Αυγούστου, πραγματοποιήθηκε η ευθανασία του ζώου που βρέθηκε κακοποιημένο στην Τ.Κ. Γραμμένου Δήμου Ζίτσας.
Στην ανακοίνωση αναφέρονται και τα εξής: «Η υπηρεσία μας από την πρώτη στιγμή που ενημερώθηκε για το περιστατικό, έσπευσε και πραγματοποίησε  αυτοψία προκειμένου να γίνει μια πρώτη εκτίμηση για την κατάσταση του ζώου και ταυτόχρονα  ζήτησε την άμεση συνδρομή ιδιώτη κτηνιάτρου προκειμένου αυτό να εξεταστεί και να δεχτεί την κατάλληλη θεραπεία, στην προσπάθεια να σωθεί η ζωή του.
Η υπηρεσία μας σε συνεργασία με ιδιώτες κτηνιάτρους τόσο της περιοχής μας όσο και εξειδικευμένους ιππιάτρους από άλλες περιοχές, καθώς και με το ΥΠΑΑΤ και τις φιλοζωικές οργανώσεις,  με υψηλό αίσθημα ευθύνης απέναντι στο τραυματισμένο ζώο, κατέβαλλε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να πράξει το καλύτερο δυνατό τόσο για την υγεία,  όσο και για την ευζωία του.
Όπως προέκυψε μετά την εξέταση η οποία πραγματοποιήθηκε από δύο εξειδικευμένους ιδιώτες κτηνιάτρους δύο μέρες μετά την πρώτη επίσκεψή μας, η κατάστασή του επιδεινώθηκε, οπότε για λόγους ευζωίας αποφασίστηκε ευθανασία του. Η Υπηρεσία με γνώμονα πάντα την ευζωία των ζώων καταδικάζει κάθε μορφή κακοποίησης ζώων και οι παραβάτες της Κτηνιατρικής Νομοθεσίας θα συνεχίσουν να τιμωρούνται όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία.
Η πρόεδρος του ΚΙΔΙΖΩ
Η πρόεδρος του ΚΙ.ΔΙ.ΖΩ. σε δήλωσή της δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τα δάκρυά της για την εξέλιξη αυτή καθώς όλοι είχαν αρχικά πιστέψει ότι το ζώο θα τα καταφέρει και θα μπορέσουν με τις κατάλληλες αγωγές και ιατρικές πράξεις να το βοηθήσουν. Δυστυχώς όμως τα τραύματα στο στέρνο ήταν πολύ βαθιά και το ζώο υπέφερε και έτσι κρίθηκε, όπως μας εξήγησε, απαραίτητο να γίνει ευθανασία.
«Το ζώο υπέφερε. Δεν θα μπορούσε εξαιτίας της κατάστασής του να μεταφερθεί αλλού. Πιστεύαμε, εμείς οι εθελοντές, ότι θα μπορούσαμε να το σώσουμε. Δεν τα καταφέραμε…» είπε.
Το ΚΚΕ
Εξάλλου, ανακοίνωση για το περιστατικό εξέδωσε και η Τομεακή Επιτροπή Ιωαννίνων του ΚΚΕ.
Μεταξύ άλλων, σημειώνει τα εξής: «Προφανώς, η βάναυση κακοποίηση ενός ζώου δεν χρειάζεται επιστημονική εκπαίδευση για να αποφευχθεί. Σίγουρα δεν είναι μια άτυχη στιγμή όταν ένα ζώο 200 κιλών σέρνεται για χιλιόμετρα πίσω από ένα αυτοκίνητο, ούτε μπορεί να πέσει ένα ιπποειδές από ένα αγροτικό αυτοκίνητο χωρίς να γίνει αντιληπτό όπως διατείνεται ο πρώην αντιδήμαρχος του Δήμου Ζίτσας που έσερνε το ζώο. Η κακοποίηση ενός ζώου σε βαθμό που να οδηγηθεί σε ευθανασία, έρχεται να “σηκώσει το χαλί” κάτω από το οποίο κρύβονται οι ευθύνες για τη τραγική υποστελέχωση των κτηνιατρικών υπηρεσιών αλλά και των υπηρεσιών δημόσιας υγείας που θα έπρεπε να ελέγχουν τις εκμεταλλεύσεις.  Αναδεικνύει ότι οι έλεγχοι γύρω από τις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις αφορούν -στο βαθμό που γίνονται- μόνο στην ιχνηλασιμότητα του κρέατος και τους απολύτως στοιχειώδεις εμβολιασμούς, όχι δηλαδή στην λεγόμενη ευζωία αλλά σε παράγοντες που άπτονται της ρύθμισης των τιμών του κρέατος στην αγορά».
Η Λαϊκή Συσπείρωση
Τέλος, σε ανακοίνωση της η Λαϊκή Συσπείρωση αναφέρει μεταξύ άλλων:
«Η Λαϊκή Συσπείρωση Περιφέρειας Ηπείρου κατέθεσε επερώτηση στην Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου, ώστε να ενημερωθεί το Σώμα στην προσεχή συνεδρίαση, για το αν υπήρχαν καταγγελίες στη Διεύθυνση Υγείας και στην Κτηνιατρική Υπηρεσία για τη συγκεκριμένη εκμετάλλευση και τι ενέργειες έγιναν από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Ηπείρου. Επισημαίνεται ότι με βάση τον κανονισμό του Περιφερειακού Συμβουλίου, επί των επερωτήσεων απαντά ο περιφερειάρχης ή ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, πριν από την συζήτηση των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης, εφόσον η επερώτηση κατατέθηκε οκτώ ημέρες πριν από την συνεδρίαση».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ