Τρίτη, 28 Μαρτίου, 2023

ΔΙΚΤΥΟ ΠΟΛΕΩΝ ΜΕ ΛΙΜΝΕΣ – «Στοίχημα» ανάπτυξης η αξιοποίηση παραλίμνιων περιοχών

Κρίσιμα ζητήματα για την ανάδειξη των πόλεων με λίμνες και για την προστασία των οικοσυστημάτων, αποτέλεσε το συνέδριο που έγινε στα Ιωάννινα – «Οδηγό» για την αδειοδότηση υδατοδρομίων σε λίμνες, αναμένεται να αποτελέσει το υδατοδρόμιο της Παμβώτιδας

 

Με επιτυχία και εντυπωσιακή συμμετοχή ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του διήμερου συνεδρίου που διοργάνωσε το Δίκτυο Πόλεων με Λίμνες Ελλάδος σε συνεργασία με τον Δήμο Ιωαννιτών και τον Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας Ιωαννίνων.

Το συνέδριο με τίτλο «Αξιοποίηση και Διαχείριση Λιμνών. Δύο λέξεις πολλές έννοιες και ερμηνείες» ήταν η πρώτη εκδήλωση του Δικτύου με φυσική παρουσία, μετά από περίπου δύο χρόνια και στέφθηκε με εξαιρετική επιτυχία.

Την έναρξη του διήμερου συνεδρίου κήρυξε ο Πρόεδρος του Δικτύου Πόλεων με Λίμνες και Δήμαρχος Δωρίδας, Γεώργιος Καπεντζώνης, ο οποίος τόνισε και επανέλαβε το διττό στόχο λειτουργίας του Δικτύου για Προστασία και Ανάπτυξη του περιβάλλοντος και των κατοίκων των παραλίμνιων περιοχών.

Η αειφόρος διαχείριση των λιμνών αποτελεί κοινό στόχο του Δικτύου Πόλεων με Λίμνες και όλων των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών. Επίσης ο κ. Καπεντζώνης τόνισε την ανάγκη η πολιτεία να λάβει μέτρα μείωσης του κόστους ενέργειας ειδικά στους Δήμους, που θα επιφέρουν και μείωση δαπανών για τους πολίτες, όσον αφορά τα ανταποδοτικά.

Στη συνέχεια ο αντιδήμαρχος Ιωαννίνων και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικτύου Πόλεων με Λίμνες, Βασίλης Βλέτσας, αφού καλωσόρισε όλους τους συμμετέχοντες στο συνέδριο, μίλησε για την επιτακτική ανάγκη προστασίας της λίμνης Παμβώτιδας, η οποία αποτελεί σημείο αναφοράς όλης της Ηπείρου, και την ανάδειξη του πανέμορφου οικοσυστήματός της.

Ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα, αποτελεί η συνεχής υποβάθμιση των νερών της λίμνης από άστοχες ανθρώπινες παρεμβάσεις  των παρελθόντων χρόνων μέχρι σήμερα. Στόχος είναι η αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος μέσω της συλλογικής και ενεργής προσπάθειας τόσο της αυτοδιοίκησης όσο και των πολιτών. Ο κ. Βλέτσας τόνισε ότι καθοριστικό ρόλο σε αυτό θα παίξει η αναγνώριση συγκεκριμένου ρόλου στο Δήμο Ιωαννιτών στον συντονισμό και στην εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για την προστασία και την ανάδειξη της λίμνης καθώς και της παραλίμνιας περιοχής.

Ο κ. Βλέτσας εκπροσώπησε στο Συνέδριο επάξια και τον Δήμαρχο Ιωαννιτών, Μωυσή Ελισάφ, ο οποίος λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων απουσίαζε, όμως ευχαρίστησε όσους συμμετείχαν στο Συνέδριο και συνεχάρη όλους για τις εργασίες, μέσω βίντεο χαιρετισμού που απηύθυνε.

Ο κ. Ελισάφ τόνισε και ο ίδιος τη μεγάλη σημασία της λίμνης Παμβώτιδας για ολόκληρη την περιοχή και τον μεγάλο αγώνα που πραγματοποιείται προκειμένου να επιλυθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Ο Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης Παμβώτιδας, Φίλιππος Φίλιος, αφού καλωσόρισε και ευχαρίστησε με τη σειρά του όλους του συμμετέχοντες στο Συνέδριο, υπογράμμισε την δυνατότητα μέσω του Δικτύου Πόλεων με Λίμνες, να ωριμάσουν έργα για την προστασία και ανάδειξη των λιμναίων οικοσυστημάτων που θα επιδιώξουν χρηματοδότηση από το επόμενο ΕΣΠΑ. Αυτό ισχύει σίγουρα για τη Λίμνη Παμβώτιδα, μιας και στον τομέα των μελετών έργων τα πράγματα έχουν προχωρήσει σημαντικά.

Απηύθυνε χαιρετισμό και συνεχάρη τις εργασίες του συνεδρίου ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Κωνσταντίνος Τασούλας, ο οποίος τόνισε ότι τα πορίσματα του συνεδρίου πρόκειται να διαβιβαστούν στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής.

Ακόμα απηύθυναν χαιρετισμό ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς, ο βουλευτής Ν.Δ. Ιωαννίνων, Σταύρος Καλογιάννης, η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ –  Προοδευτικής Συμμαχίας Ιωαννίνων, Μερόπη Τζούφη, ο αντιπεριφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Αριστείδης Τασιός και ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ηπείρου και Δήμαρχος Δωδώνης, Χρήστος Ντακαλέτσης.

Επίσης βίντεο – χαιρετισμούς απέστειλαν οι βουλευτές Χαρά Καφαντάρη και Γεώργιος Αρβανιτίδης, που κατέχουν εξέχουσα θέση στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής.

Από τις Βρυξέλλες απέστειλε μήνυμα ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης και οι Ευρωβουλευτές Άννα – Μισέλ Ασημακοπούλου, Ελίζα Βόζεμπεργκ, Στέλιος Κυμπουρόπουλος, Έλενα Κουντουρά και Λευτέρης Νικολάου – Αλαβάνος.

Μήνυμα με ξεχωριστό νόημα για μελλοντικές συνεργασίες απέστειλαν η Κρατική εταιρεία διαχείρισης Εθνικών Πάρκων και άγριας ζωής της Φινλανδίας και η Κρατική Υπηρεσία διαχείρισης Δασών της Εσθονίας.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συνεδρίου παρουσιάστηκαν από διακεκριμένους επιστήμονες καλές πρακτικές που έχουν αναπτυχθεί σε παραλίμνια οικοσυστήματα, ενώ ξεχώρισαν οι ομιλίες αναφορικά με τα σχέδια βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης. Όλοι συμφώνησαν ότι οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού στις παραλίμνιες περιοχές θα κερδίσουν το στοίχημα της ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια

Στόχος του συνεδρίου ήταν η ενημέρωση για το Σύμφωνο Δημάρχων, που αποτελεί μια παγκόσμια πρωτοβουλία για το κλίμα και την ενέργεια, τις δυνατότητες άθλησης και ψυχαγωγίας στο λιμναίο και παραλίμνιο περιβάλλον με την παρουσίαση καλών πρακτικών, τη διαχείριση και αποκατάσταση των λιμναίων οικοσυστημάτων με έμφαση στο ρόλο του ΥΜΕΠΕΡΑΑ, από τους φορείς διαχείρισης και τέλος τις προϋποθέσεις, τις προοπτικές και τα οφέλη από τη λειτουργία των υδατοδρομίων σε λίμνες, όπως παρουσιάστηκαν διεξοδικά από τα αρμόδια στελέχη της εταιρείας «Ελληνικά Υδατοδρόμια» η οποία έχει αδειοδοτήσει τα τρία πρώτα Υδατοδρόμια στην Ελλάδα (Υ/Δ Κέρκυρας, Παξών, Πάτρας) και περαιτέρω υλοποιεί τον στρατηγικό στόχο δημιουργίας δικτύου υδατοδρομίων στον άξονα της Δυτικής Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένου του πρώτου υδατοδρομίου σε λίμνη (Υδατοδρόμιο Ιωαννίνων).

Το, εν λόγω, υδατοδρόμιο Ιωαννίνων  θα αποτελέσει τον «οδηγό» για την αδειοδότηση υδατοδρομίων στις υπόλοιπες λίμνες ανά την Ελληνική Επικράτεια.

Ενδιαφέρουσα και συγκινητική στιγμή της πρώτης ημέρας στάθηκαν οι τιμητικές βραβεύσεις του Χρυσού Ολυμπιονίκη Κωπηλασίας, Στέφανου Ντούσκου, του Χάλκινου Παραολυμπιονίκη Άρσης Βαρών, Δημήτρη Μπακοχρήστου, της Παραολυμπιονίκης Σφαιροβολίας, Ανθής Λιάγκου και των προπονητών – σωματείων τους.

Ο γόνιμος και δημιουργικός διάλογος που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του Συνεδρίου διαμόρφωσε χρήσιμα συμπεράσματα, που θα αποτελέσουν μέρος διεκδικήσεων και μελλοντικών σχεδιασμών του Δικτύου.

Υποδειγματική ήταν η φιλοξενία που επιφύλαξαν και οι τρεις συνδιοργανωτές του Συνεδρίου, για όλους τους συμμετέχοντες, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν τα πανέμορφα σημεία της πόλης των Ιωαννίνων καθώς και την ξεχωριστή θεσπέσια λίμνη Παμβώτιδα, με το εκπληκτικό Νησί των Ιωαννίνων. Ακόμα περιηγήθηκαν στο περίφημο Κάστρο και στο Μουσείο Αργυροτεχνίας της πόλης, στο μαγευτικό Σπήλαιο Περάματος καθώς επίσης παρακολούθησαν ενδιαφέρουσες δραστηριότητες του Ναυτικού Ομίλου Ιωαννίνων στη λίμνη Παμβώτιδα.

Ο Στ. Καλογιάννης

Στον χαιρετισμό του ο βουλευτής Ιωαννίνων της Νέας Δημοκρατίας, Σταύρος Καλογιάννης, στάθηκε σε τρία θέματα, τα οποία είναι μείζονος σημασίας.

Πρώτον στο θεσμικό πλαίσιο προστασίας των λιμνών οι οποίες ανήκουν στο δίκτυο Natura 2000, όπου σημείωσε πως ειδικά για την Παμβώτιδα, η καθυστέρηση έκδοσης του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος είναι μεγάλη.

Ακόμη τόνισε πως σε πολλές περιπτώσεις δεν έχει καθοριστεί ακόμη το χωροταξικό και πολεοδομικό πλαίσιο που διέπει τις παραλίμνιες περιοχές. «Και εδώ το παράδειγμα της Παμβώτιδας είναι τρανταχτό. Πως μπορεί όμως κανείς να προγραμματίσει όταν η απουσία σχεδιασμού είναι εκκωφαντική; Θέτω δε το ερώτημα: Πως θα καταστούν συμβατά το ΠΔ προστασίας της Παμβώτιδας και το ΠΔ έγκρισης του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου Ιωαννίνων, όταν αυτό ολοκληρωθεί;», σημείωσε. Και τέλος στάθηκε στους Φορείς Διαχείρισης των λιμνών βρίσκονται σε μεταβατική περίοδο.

Η Μ. Τζούφη

Ακόμη, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων Μερόπη Τζούφη απηύθυνε χαιρετισμό στο συνέδριο, όπου αναφέρθηκε στις προστατευόμενες περιοχές, που αποτελούν αναντικατάστατο φυσικό κεφάλαιο και στη σημασία της αποτελεσματικής προστασίας και διοίκησής τους, η οποία απαιτεί τη διαμόρφωση και λειτουργία ενός συστήματος που θα ανταποκρίνεται με επιστημονική επάρκεια και συμμετοχικότητα στις ανάγκες διατήρησης των προστατευταίων στοιχείων και στις ιδιαίτερες συνθήκες της κάθε περιοχής.

Η Μερόπη Τζούφη επέκρινε την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για τον περιβαλλοντοκτόνο νόμο που ψήφισε, μέσω του οποίου προχωρά στη μετατροπή των Φορέων Διαχείρισης από ανεξάρτητους επιστημονικούς-περιβαλλοντικούς φορείς σε «παραρτήματα» ενός νέου υπερσυγκεντρωτικού φορέα (ΟΦΥΠΕΚΑ), απόλυτα ελεγχόμενου από την κυβέρνηση και χωρίς τη συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης και των τοπικών κοινωνιών, δημιουργώντας μια αθηνοκεντρική δομή, σε αντίθεση τόσο των εισηγήσεων των εμπλεκόμενων επιστημονικών φορέων όσο και της τρέχουσας διεθνούς πρακτικής.

Προειδοποίησε, μάλιστα, ότι οι αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών ελλοχεύουν τον κίνδυνο να προκληθούν σημαντικές καθυστερήσεις, όπως και πιθανές ακυρώσεις δρομολογημένων μελετών και έργων και συνέχισε, λέγοντας ότι η εύρυθμη λειτουργία του Φορέα, αλλά και η έκδοση του πολύπαθου Προεδρικού Διατάγματος Λίμνης Παμβώτιδας, είναι απαραίτητες προϋποθέσεις  για την περιοχή και την προστασία της λίμνης των Ιωαννίνων.

 

Επιμέλεια: Βασίλης Λούπας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ