ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΗΠΕΙΡΟΥ – Αγανάκτηση και απόγνωση για την απώλεια των θέσεων απασχόλησης

Σε απόγνωση βρίσκονται, σχεδόν όλοι δήμαρχοι της Ηπείρου, μετά τη μη ένταξη στο πρόγραμμα απασχόλησης ανέργων άνω των 55 ετών, της συντριπτικής πλειοψηφία των δήμων της περιοχής.

Οι δήμαρχοι, όπως φάνηκε καθαρά και κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της ΠΕΔ Ηπείρου, την Τετάρτη, από τη μία εκφράζουν την έντονη απογοήτευσή τους και από την άλλη την αποφασιστικότητα τους να αγωνιστούν με κάθε τρόπο, ώστε να μην εκτίθενται κι άλλο στα μάτια των συμπολιτών τους προς τους οποίους δίνουν καθημερινά λόγο.

Ωστόσο, οι εξελίξεις με το πρόγραμμα απασχόλησης ανέργων άνω των 55 ετών δείχνουν πως η αποτυχία μη ένταξης των περισσότερων δήμων στο πρόγραμμα αυτό, οφείλεται και σε ευθύνες των ίδιων των δήμων, μια αποτυχία ωστόσο για την οποία δήμαρχοι παραδέχθηκαν τα δικά τους λάθη προχωρώντας και σε αυτοκριτική.

Από την άλλη όμως έθεσαν στο επίκεντρο της κριτικής την Κυβέρνηση που είτε δεν ενημέρωσε επαρκώς για τον ανταγωνιστικό χαρακτήρα του προγράμματος είτε ενημέρωσε πρώτα τους φορείς του δημοσίου, όπως τα υπουργεία και οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και στη συνέχεια λίγους και «εκλεκτούς» δήμους ανά τη χώρα.

Όμως, αυτοί οι «εκλεκτοί» δήμοι συνολικά είναι το ένα τρίτο των δήμων της επικράτειας καθώς 110 τελικά είναι εκείνοι που κατάφεραν να ενταχθούν στο πρόγραμμα με τους δήμους Πρέβεζας και Κεντρικών Τζουμέρκων αντίστοιχα να εντάσσονται, τον δε δήμο Αρταίων να είναι στους επιλαχόντες.

Το θέμα, όπως προαναφέραμε, τέθηκε σε έκτακτη συνεδρίαση της ΠΕΔ Ηπείρου λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης όμως, έγινε γνωστό από τη ΔΥΠΑ, ότι αυξάνεται ο αριθμός των ωφελούμενων του προγράμματος για περιφέρειες και δήμους κατά 1.000 άτομα, προφανώς όμως με την ίδια διαδικασία, αλλά που επίσης προφανώς δεν καλύπτουν τις ανάγκες των δήμων σε υπηρεσιακό επίπεδο.

Η ΠΕΔ Ηπείρου αποφάσισε μετά από συζήτηση που είχε πολλές στιγμές έντασης να ταχθεί υπέρ των κινητοποιήσεων στα υπουργεία Εργασίας και Εσωτερικών αντίστοιχα, να προταθεί στην ΚΕΔΕ το συμβολικό και ουσιαστικό κλείσιμο των δημαρχείων για ένα 48ωρο, αλλά και να ζητηθεί από την Κυβέρνηση ένα νέο πρόγραμμα 10 χιλιάδων θέσεων μόνο για την αυτοδιοίκηση και αν τίποτε από αυτά δε γίνει αποδεκτό από την ΚΕΔΕ, τότε να ληφθούν αποφάσεις σε επίπεδο Ηπείρου, ακόμη και για ξεχωριστές κινητοποιήσεις.

Βολές και στην ΚΕΔΕ

Την ίδια στιγμή, υπάρχουν και σημεία που αναδείχθηκαν στη συνεδρίαση, όπως το ότι σε αυτήν συμμετείχαν κατά κύριο λόγο, εκλεγμένοι που δεν ανήκουν ιδεολογικά και πολιτικά στο χώρο της Ν.Δ αλλά στην αντιπολίτευση με κάποιες λίγες εξαιρέσεις, καθώς επίσης όμως και ότι υπήρξαν έντονες στιγμές και αυτοκριτικής, αλλά και κριτικής μεταξύ των μελών της διοίκησης.

Μία τέτοια στιγμή έντασης διημείφθη μεταξύ του δημάρχου Δωδώνης κ. Ντακαλέτση και των συναδέλφων του δημάρχων κ.κ Μίγδου, Βαΐτση και Καψάλη με τον πρώτο να επικρίνει επί της ουσίας τους συναδέλφους του δημάρχους για το ότι δε γνώριζαν τη διαδικασία και πως καμία Κυβέρνηση δεν «κατέβασε ξαφνικά το διακόπτη» αλλά αυτό έγινε αυτόματα μόλις συμπληρώθηκε ο αριθμός των 6.000 θέσεων.

Επίσης στα αξιοσημείωτα της συνεδρίασης της ΠΕΔ η  ολομέτωπη επίθεση σε βάρος της πλειοψηφίας του Δ.Σ της ΚΕΔΕ ακόμη και από αιρετούς όπως ο κ. Παπασιώζιος, δήμαρχος Νικ. Σκουφά που ήταν και υποψήφιος με την παράταξη του προέδρου κ. Κυρίζογλου, δηλώνοντας όμως μετανιωμένος για αυτήν του την επιλογή.

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου Παν. Νταής έδωσε αρχικά ένα χρονικό των ενεργειών και αποφάσεων, σημειώνοντας πάντως πως εκτός από το έλλειμμα συντονισμού των υπουργείων και το ενδιαφέρον τους να καλυφθούν οι θέσεις στα υπουργεία και στον κλάδο υγείας, όφειλαν και οι δήμοι να είναι περισσότερο έτοιμοι.

Ακολούθησαν τοποθετήσεις από τους δημάρχους κ.κ Παπασιώζιο και Μίγδο αντίστοιχα που πρότειναν να τηρηθεί σκληρή στάση στο εξής απέναντι στα υπουργεία και την Κυβέρνηση.

Για ένα «βαθιά πολιτικό θέμα» έκανε λόγο από την πλευρά του ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θ. Μπέγκας προσθέτοντας πως κανείς από τους δημάρχους που δεν κατάφερε να ενταχθεί στο πρόγραμμα δεν πρέπει να βρίσκεται σε θέση απολογούμενου, καθώς η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά στην Κυβέρνηση.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι τοποθετήσεις των δημάρχων κ.κ Βαΐτση, Καψάλη και της κας Αβέρωφ που είπε πως η Κυβέρνηση οφείλει να αντιληφθεί πως οι δήμοι, ειδικά οι ορεινοί και μειονεκτικοί βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς χρειάζονται απαραιτήτων τεχνικό προσωπικό.

Η νέα ανακοίνωση της ΔΥΠΑ

Παράλληλα, την Τετάρτη, η ΔΥΠΑ, ανακοίνωσε επίσημα πως το αμέσως επόμενο διάστημα θα διατεθούν 1.000  νέες επιδοτούμενες θέσεις στο πρόγραμμα απασχόλησης ανέργων ηλικίας 55 ετών και άνω.

Δικαίωμα αίτησης θα έχουν μόνον οι δήμοι και οι περιφέρειες που δεν έκαναν αίτηση για τις 6.000 θέσεις που είχαν διατεθεί αρχικά.

Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων για τις 6.000 θέσεις έληξε την Παρασκευή, καθώς υπερκαλύφθηκαν σε διάστημα δύο εβδομάδων.

Το επόμενο χρονικό διάστημα θα τεθεί σε λειτουργία η σχετική πλατφόρμα για τις συγκεκριμένες θέσεις και θα ακολουθήσει σχετική ανακοίνωση.

Το πρόγραμμα αποτελεί μέρος των ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης της ΔΥΠΑ για τη στήριξη των ανέργων της πληθυσμιακής ομάδας που αντιμετωπίζει σημαντικά εμπόδια ένταξης και επανένταξης στην αγορά εργασίας και απευθύνεται σε φορείς από ένα ευρύ φάσμα της Δημόσιας Διοίκησης, όπως Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, δήμους, περιφέρειες, Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, καθώς και επιχειρήσεις και οργανισμούς της Κεντρικής Διοίκησης, των δήμων και των περιφερειών.

Η διάρκεια του προγράμματος είναι 12 μήνες, με δυνατότητα επέκτασης για άλλους 12 μήνες και η μηνιαία επιχορήγηση ανέρχεται στο 75% του μισθού και των ασφαλιστικών εισφορών, έως τα 750 ευρώ μηνιαία.

Μετά την κάλυψη των 26.500 θέσεων που είχαν διατεθεί αρχικά, το πρόγραμμα επεκτάθηκε πρόσφατα, φτάνοντας τις 32.500 θέσεις, σε όλη την επικράτεια, ενώ τώρα οι θέσεις θα ανέλθουν στις 33.500. Ο προϋπολογισμός των νέων θέσεων εργασίας ανέρχεται σε 17,5 εκατ. ευρώ.

Ο Π. Κολόκας

Σε γραπτή του δήλωση, μετά τις εξελίξεις με το πρόγραμμα, ο επικεφαλής της παράταξης «Γιάννενα – Όμορφη Πόλη», Παντελής Κολόκας, αναφέρει αρχικά: «Η Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων συνεχίζει ακάθεκτη στο να απογοητεύει τους Δημότες Η ένταξη αρκετών Δήμων στο πρόγραμμα απασχόλησης ανέργων ΔΥΠΑ 55+ έχει ενισχύσει πολλούς Δήμους με εργατικό δυναμικό, ικανοποιώντας ταυτόχρονα και την ανάγκη να εργάζονται οι άνεργοι άνω των 55 ετών και να συμπληρώσουν τα ένσημά τους ώστε να βγουν ομαλά στη σύνταξη. Βασική προϋπόθεση για την ένταξη στο πρόγραμμα αποτελούσε η έγκαιρη κατάθεση αίτησης στο ΔΥΠΑ».

Και στη συνέχεια επισημαίνει: «Όμως ούτε αυτό δεν έκανε παρά τις επισημάνσεις της παράταξης μας «Γιάννενα – Όμορφη Πόλη» για αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην κατάθεση του προϋπολογισμού με τις συνέπειες που την συνοδεύουν. Είναι τουλάχιστο απογοητευτικό ότι ο Δήμος Ιωαννιτών δεν κατάφερε μέσω της συγκεκριμένης πρόσκλησης να εξασφαλίσει ούτε έναν εργαζόμενο. Η Δημοτική Αρχή κατά την προσφιλή της τακτική αντί να αναλάβει τις ευθύνες της για ακόμη μια αποτυχία, σπεύδει να τις επιρρίψει και πάλι στην κυβέρνηση».

Η Ν.Ε. Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ

Τέλος, ανακοίνωση εξέδωσε και η Νομαρχιακή Επιτροπή Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Μεταξύ άλλων αναφέρει: «Οι 6.000 προσλήψεις μέσω του τελευταίου προγράμματος που υποτίθεται ότι θα κάλυπταν τις ανάγκες των Δήμων, όπως ήταν αναμενόμενο είναι ανεπαρκείς και δεν φτάνουν για να καλύψουν τις μεγάλες ανάγκες που υπάρχουν. Ειδικότερα, είναι απαράδεκτο ότι ο Δήμος των Ιωαννιτών όπως και οι άλλοι Δήμοι του Νομού και της Ηπείρου δεν κατάφεραν μέσω της συγκεκριμένης πρόσκλησης να εξασφαλίσουν ούτε έναν εργαζόμενο και μάλιστα δεν πρόλαβαν καν να καταθέσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά λόγω των καθυστερήσεων. Προφανώς η επιλογή των λίγων προσλήψεων θα «έκλεινε» γρήγορα την υποβολή αιτήσεων αφού υπάρχουν τόσες πολλές ανάγκες να καλυφθούν. Το γεγονός αυτό επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση είχε πλήρη επίγνωση για το τι θα συμβεί και όμως αδιαφόρησε».

 

 

 

Βασίλης Λούπας