Κυριακή, 5 Δεκεμβρίου, 2021

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ – Υψηλοί τόνοι για τη λειτουργία των ΣΜΑ

Ο Μ. Ελισάφ, μιλώντας στο ITV, αναφέρθηκε έκανε λόγο για «συμφέροντα και μικρότητες» μελών του Δ.Σ. του ΦΟΔΣΑ και εξαπέλυσε νέα πυρά κατά της Τ. Καλογιάννη και του Θ. Μπέγκα

 

Αρκετά «επεισόδια» αναφορικά με το «σήριαλ» της λειτουργίας των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, έχουμε ακόμη μπροστά μας, καθώς οι αντιπαραθέσεις και οι υψηλοί τόνοι, μεταξύ αιρετών, αλλά και από αιρετούς δεν λένε να κοπάσουν.

Στο πλαίσιο αυτό ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Μωυσής Ελισάφ, μιλώντας το βράδυ της Τρίτης στο δελτίο ειδήσεων του ITV, αναφέρθηκε εκ νέου – και μετά την πρώτη του αρχική τοποθέτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο – στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο Σύνδεσμο Διαχείρισης Αποβλήτων, μετά την ακύρωση του διαγωνισμού για τους ΣΜΑ από την Αποκεντρωμένη και την απόφαση επαναπροκήρυξής του, χωρίς να λαμβάνονται υπόψιν οι παρατηρήσεις – επισημάνσεις και προειδοποιήσεις της Περιφέρειας Ηπείρου, έχουν τεντώσει επικίνδυνα το σχοινί, που βρίσκεται λίγο πριν κοπεί.

Ειδικότερα ο κ. Ελισάφ, επιβεβαίωσε τις σχέσεις αυτές,  κάνοντας λόγο για συμφέροντα και μικρότητες ορισμένων μελών του ΔΣ, «φωτογραφίζοντας» εκτός από τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο κ.κ Καλαντζή και Μπέγκα αντίστοιχα και τους αιρετούς των άλλων τριών Π.Ε. της Ηπείρου, που κρατούν μία εχθρική στάση απέναντι στον δήμο Ιωαννιτών.

«Δημιουργήθηκε μία παθολογία διαχωρισμού μεταξύ βόρειων και νότιων, μία τεχνητή πόλωση, την οποία όφειλε το Δ.Σ. να έχει αποκαταστήσει. Από τον Μάρτιο του 2020 έχουμε κάνει τη συζήτηση, πως η διαχείριση των απορριμμάτων και η λειτουργία του Φορέα θα πρέπει να γίνεται με τη μικρότερη δυνατή επιβάρυνση των πολιτών. Δεν γίνεται σε μία τέτοια περίοδο να αυξάνουμε τα δημοτικά τέλη. Δυστυχώς, ο κ. Καλατζής δεν ήθελε να κατανοήσει πως ό,τι κάνουμε, θα πρέπει να γίνει με τη μικρότερη επιβάρυνση. Ο δήμος Ιωαννιτών, που δέχεται πολλές επιθέσεις είναι αυτός που στηρίζει την ολοκληρωμένη διαχείριση στην Ήπειρο. Αν δεν υπήρχε ο δήμος Ιωαννιτών, δε θα λειτουργούσε σήμερα το εργοστάσιο, γιατί ούτε ο δήμος Αρταίων, ούτε άλλοι δήμοι μεταφέρουν τα απορρίμματά τους εκεί. Αν ο κ. Καλαντζής δεν αναλάβει την ευθύνη που του αναλογεί, αποκλείεται να βρεθούν λύσεις», σημείωσε ο κ. Ελισάφ.

Βολές κατά Μπέγκα και Καλογιάννη

Παράλληλα και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Ioannina TV, η αναφορά του στο δημοτικό συμβούλιο, ότι ο ΦΟΔΣΑ στα δύο χρόνια που συγκροτήθηκε το ΔΣ έχει μετατραπεί σε μία ΔΕΚΟ για τα δικά μας παιδιά, προκάλεσε αίσθηση και στο ερώτημα αυτό κλήθηκε να απαντήσει ο δήμαρχος Ιωαννίνων, εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση στην κα Καλογιάννη, αλλά και τον κ. Μπέγκα.

«Τα δικά μας παιδιά που είπα στο δημ. συμβούλιο αφορούν κυρίως την κα Καλογιάννη. Μέσω της κινητικότητας μάζεψαν τα δικά τους παιδιά στον Φορέα, κάποιοι εκ των εκ των οποίων μάλιστα έφτασαν σε σημείο να εγκαλούν τους αιρετούς. Δεν είναι τυχαίοι άνθρωποι, αλλά έχουν συγκεκριμένες πολιτικές αναφορές και συνεργασίες. Ο κ. Μπέγκας τηρεί δύο μέτρα και δύο σταθμά στην υπόθεση, ανάλογα με την ιδιότητα με την οποία μιλάει για το ίδιο θέμα», πρόσθεσε.

Για την μεταφορά του υπολείμματος

Από την άλλη, ο Σύνδεσμος Διαχείρισης Αποβλήτων μπορεί να επικύρωσε την Τρίτη την απόφασή του για την ανάθεση της υπηρεσίας μεταφοράς του υπολείμματος από το εργοστάσιο, ωστόσο η Περιφέρεια Ηπείρου με έγγραφό της, προς τον Σύνδεσμο, το οποίο κοινοποιείται και στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, ζητά να μην προχωρήσει καμία διαγωνιστική διαδικασία.

Ο λόγος για αυτό είναι, όπως αναφέρεται στο έγγραφο, ότι η σύμβασης σύμπραξης που έχει υπογραφεί με τον ανάδοχο του εργοστασίου ορίζει σαφώς, ότι η Περιφέρεια Ηπείρου θα έχει την πλήρη και αποκλειστική ευθύνη για τον προσδιορισμό του ποσοστού υπολειμμάτων που αντιστοιχεί σε κάθε μία από τις υποδομές της Περιφέρειας Ηπείρου, τη μεταφορά και τη διάθεση του υπολείμματος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ