Πέμπτη, 8 Ιουνίου, 2023

ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ – Αλλάζει ριζικά η εικόνα του κέντρου της πόλης

Μετά την ολοκλήρωση του κόμβου στο Δικαστικό Μέγαρο, σειρά παίρνουν το επόμενο διάστημα τα έργα για την ανάπλαση της κεντρικής πλατείας

Το επόμενο κιόλας διάστημα αναμένεται να ξεκινήσουν τα έργα για την ανάπλαση της κεντρικής πλατείας των Ιωαννίνων, καθώς στόχος της Δημοτικής Αρχής, είναι η νέα αναμορφωμένη πλατεία να είναι έτοιμη τον επόμενο χρόνο.
Ο αντιδήμαρχος Έργων, Γιώργος Αρλέτος, σε δηλώσεις του ανέφερε πως πρόθεση της δημοτικής αρχής είναι να τρέξουν τα έργα καθώς πρόκειται για το κεντρικότερο σημείο της πόλης, με την μεγαλύτερη κίνηση και η νέα πλατεία, μετά την ανάπλαση θα πρέπει να αποδοθεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα στους πολίτες.
Υπενθυμίζουμε πως το έργο της ανάπλασης της κεντρικής πλατείας έχει προϋπολογισμό 5,2 εκ. ευρώ και είναι ενταγμένο στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Το φυσικό αντικείμενο της ανάπλασης της πλατείας Πύρρου είναι αποτέλεσμα των σχεδίων που είχαν βραβευτεί μετά τον διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για την αναβάθμιση και λειτουργικότητά της.
Ο κ. Αρλέτος, εξήγησε ότι όταν παρέλαβαν την μελέτη από την προηγούμενη δημοτική αρχή, δεν είχε εξασφαλισμένο το σύνολο της χρηματοδότησης πάρα μόνο ένα εκ. ευρώ το οποίο και μέσα στην περίοδο της πανδημίας διοχετεύτηκε – με απόφαση του κράτους – για την κάλυψη άλλων αναγκών.
«Όταν αναλάβαμε τον Δήμο, είδαμε το φάκελο προχωρήσαμε σε διορθώσεις και εντάξαμε το έργο εξ ολοκλήρου στο πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης» σημείωσε ο αντιδήμαρχος απαντώντας στα όσα κυρίως αναφέρει η αντιπολίτευση για αύξηση του προϋπολογισμού του έργου.
Τι περιλαμβάνει το έργο
Σύμφωνα με το πρόγραμμα εργασιών ανάπλασης, προβλέπεται ανακατασκευή του δαπέδου της πλατείας και επιπρόσθετα στο πεζοδρόμιο που κυκλώνει το χώρο της Όασης και φτάνει μέχρι την είσοδο του υπόγειου παρκινγκ, κατασκευή της μεταλλικής διώροφης στοάς στο ανατολικό άκρο της πλατείας, ανακατασκευή των απολήξεων των κλιμακοστασίων του υπόγειου παρκινγκ, κατασκευή νέου κλιμακοστασίου ένωσης της πλατείας με τη συμβολή των οδών Θεοδωρίδη, Τσιρογιάννη και Μπιζανίου στο νοτιοανατολικό άκρο της, καθώς και εργασίες εξοπλισμού της πλατείας με κατασκευές όπως το μεγάλο μαρμάρινο καθιστικό, τα υπόλοιπα καθιστικά και το υδάτινο κοίλο στο κέντρο της.
Τέλος θα γίνουν και οι απαραίτητες εργασίες για την ένωση της κεντρικής πλατείας με το πάρκο Κ. Μπέγκα, με τον κ. Αρλέτο να τονίζει ότι «η ολοκλήρωση των έργων θα αλλάξει την εικόνα όλης της περιοχής».
Αλλαγή νοοτροπίας
Από την άλλη, σύμφωνα με τον κ. Αρλέτο, το έργο της κεντρικής πλατείας, αναμένεται να αναδείξει συνολικά την εικόνα του κέντρου σε συνδυασμό και με τον κόμβο που έχει ολοκληρωθεί.
Ο κ. Αρλέτος ρωτήθηκε και για τα συμπεράσματα λίγους μήνες μετά την λειτουργία του κόμβου που έχει αλλάξει την κυκλοφορία πεζών και οχημάτων, υποστηρίζοντας ότι ο κυκλικός κόμβος έχει αναβαθμίσει αισθητικά το κέντρο των Ιωαννίνων, ενώ συμβάλλει στην άμβλυνση του κυκλοφοριακού προβλήματος και παράλληλα αλλάζει την κουλτούρα όλων μας καθώς φαίνεται να υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός οδηγών – πεζών και αντίστροφα.
Τέλος, για το ζήτημα νέων παρεμβάσεων, αλλά και για την κυκλοφοριακή μελέτη που δεν υπάρχει, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, εξήγησε ότι υπάρχουν άλλα εργαλεία όπως το ΣΒΑΚ που δίνει τις κατευθύνσεις και τόνισε ότι από τον σχεδιασμό μέχρι την υλοποίηση και την λειτουργικότητα των εκάστοτε έργων υπάρχει απόσταση που καλό θα ήταν να λαμβάνεται υπόψη όλων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ