Δευτέρα, 27 Σεπτεμβρίου, 2021

ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ – Άνοιξε ο δρόμος για την ενεργειακή αναβάθμιση

Η Οικονομική Επιτροπή ενέκρινε του όρους της διακήρυξης του ηλεκτρονικού διεθνούς ανοιχτού διαγωνισμού για τον οδοφωτισμό – Σύμφωνα με τη Δημοτική Αρχή δεν θα υπάρξουν άλλα εμπόδια και το έργο θα μπορέσει σύντομα να περάσει στη φάση της υλοποίησης

 

Στην έγκριση των όρων διακήρυξης του ηλεκτρονικού διεθνούς ανοιχτού διαγωνισμού για το έργο «παροχή υπηρεσιών αναβάθμισης της ενεργειακής απόδοσης του συστήματος και των υποδομών του οδικού και αστικού φωτισμού του Δήμου Ιωαννιτών» προχώρησε χθες, η Οικονομική Επιτροπή.

Η απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία με αρνητική ψήφο των εκπροσώπων της παράταξης «Ενότητα Πολιτών» και αποχή της παράταξης «Ιωάννινα 2023».

Στην διακήρυξη του έργου έγινε η τροποποίηση των αρχικών όρων σύμφωνα με τις αποφάσεις της Αρχής Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών.

Η θεραπεία των τεχνικών πλημμελειών της αρχικής διακήρυξης έγινε από τον τεχνικό σύμβουλο της αναθέτουσας αρχής, δηλαδή της Περιφέρειας Ηπείρου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανέλυσε στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής ο αντιδήμαρχος Φώτης Βάββας στη νέα διακήρυξη:

– Τα φωτιστικά led χωρίζονται σε αυτά που έχουν ενσωματωμένο ασύρματο ελεγκτή και σε αυτά που δεν έχουν ενσωματωμένο ασύρματο κεντρικό ελεγκτή.

– Αναφέρονται τα τεχνικά χαρακτηριστικά των προβολέων led.

– Το φωτοτεχνικό μοντέλο είναι πολύ πιο αναλυτικό σε ότι αφορά τις οδούς και τους τύπους αυτών σε σχέση με την αρχική διακήρυξη.

– Η περιγραφή της υφιστάμενης υποδομής είναι πιο αναλυτική.

– Η εκτίμηση εξοικονόμησης ενέργειας είναι πιο αναλυτική σε σχέση με την αρχική διακήρυξη.

Επίσης, στη διακήρυξη έχουν επέλθει αλλαγές που αφορούν στην οικονομική και χρηματοοικονομική επάρκεια των συμμετεχόντων στο διαγωνισμό, αλλά και στη διαδικασία σύναψης δημόσιας σύμβασης του Κύριου του έργου με τον  Ανεξάρτητο Ελεγκτή Περιόδου Εργασιών και τον Ανεξάρτητο Ελεγκτή Περιόδου Υπηρεσιών.

«Για την Δημοτική Αρχή η αντικατάσταση του φωτισμού σε όλη την έκταση του Δήμου παραμένει βασική προτεραιότητα. Εκτιμά ότι με τη νέα διακήρυξη δεν θα υπάρξουν άλλα εμπόδια και το έργο θα μπορέσει σύντομα να περάσει στη φάση της υλοποίησης», καταλήγει η ανακοίνωση της Δημοτικής Αρχής.

Η παράταξη «Ιωάννινα 2023»

Παράλληλα, σύμφωνα με ανακοίνωση της παράταξης «Ιωάννινα 2023», πριν τη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, η παράταξη με επιστολή της στη Δημοτική Αρχή και συγκεκριμένα στον αντιδήμαρχο Οικονομικών Φ. Βάββα και τον πρόεδρο της Οικονομικής Επιτροπής Γ. Αρλέτο, ζήτησε να κατατεθεί εγγράφως από τη δημοτική αρχή συγκριτικός πίνακας στον οποίο να εμφανίζονται λεπτομερώς και σε αντιπαραβολή, όλα τα στοιχεία που τροποποιήθηκαν ή συμπληρώθηκαν ή αφαιρέθηκαν στα τεύχη δημοπράτησης του διαγωνισμού, προ και μετά της απόφασης της Αρχής Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών αναφορικά με το έργο αναβάθμισης του οδικού και αστικού φωτισμού του Δήμου Ιωαννιτών.

Σύμφωνα με την παράταξη της κας Καλογιάννη και με την απάντηση που δόθηκε από τον Δήμο Ιωαννιτών, «είναι προφανές ότι η δημοτική αρχή, παρότι της δόθηκε για μία ακόμη φορά η ευκαιρία, δεν ασχολήθηκε σοβαρά και υπεύθυνα ως κύριος του έργου, με το έργο. Ούτε o ακριβής προσδιορισμός του τεχνικού αντικειμένου αποτυπώνεται, ούτε και το οικονομικό αντικείμενο του έργου τεκμηριώνεται».

Ο Σύλλογος Εργαζομένων

Τέλος, παρέμβαση στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Ιωαννιτών έκανε ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Ιωαννίνων.

Σε σχετική ανακοίνωση τονίζεται πως o Σύλλογος «είναι κάθετα αντίθετος σε ένα έργο, που ο λαός θα το πληρώνει για τα υπόλοιπα 12 χρόνια, που θα δεσμεύσει τα ανταποδοτικά του Δήμου και που τελικά, εκτός από την αλλαγή των λαμπτήρων δεν θα προσθέσει ούτε 1 μέτρο δικτύου ηλεκτροφωτισμού στην πόλη. Ο Σύλλογος δήλωσε από την πρώτη στιγμή ότι οι υπηρεσίες του Δήμου είναι σε θέση να φέρουν σε πέρας αυτό το έργο. Παρόλα αυτά η διοίκηση απαξίωσε τις υπηρεσίες, και έκανε προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια (η οποία δεν είχε κάνει ποτέ παρόμοιο έργο). Η Περιφέρεια με τη σειρά της δήλωσε αδυναμία και το έργο το ανέλαβε Τεχνικός Σύμβουλος. Στην πράξη, αντί να προσλάβει ο Δήμος τον Τεχνικό Σύμβουλο – όπως τόσους άλλους – τον προσέλαβε η Περιφέρεια».

Στη συνέχεια τονίζεται πως ο Σύλλογος κάλεσε τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής να μη ψηφίσουν το θέμα και ζήτησε να συνταχθούν όλες οι απαραίτητες μελέτες από τη Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Ιωαννιτών, να κατατεθεί πρόταση στο ΕΣΠΑ ώστε να γίνει και εξοικονόμηση πόρων και όχι μόνο εξοικονόμηση ενέργειας ώστε να καταφέρει επιτέλους ο Δήμος να μειώσει τα ανταποδοτικά τέλη για το λαό, να κάνει ο Δήμος προσλήψεις μηχανικών και εργατοτεχνικού προσωπικού ώστε να αναλάβουν οι υπηρεσίες του Δήμου το έργο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ