Δευτέρα, 27 Μαρτίου, 2023

ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ – Απολογισμός χωρίς κάτι το διαφορετικό…

Μαραθώνια η προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με τη Δημοτική Αρχή να υπεραμύνεται των ενεργειών της και την αντιπολίτευση να ασκεί εκ νέου σκληρή κριτική

Σε μία μαραθώνια και εξαντλητική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου έγινε ο απολογισμός της Δημοτικής Αρχής.
Πρόκειται για μία συνεδρίαση που προβλέπεται από τη νομοθεσία και δίνει την δυνατότητα να παρουσιαστούν όλες οι πτυχές του έργου κατά την προηγούμενη χρονιά.
Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ, οι αντιδήμαρχοι και οι Πρόεδροι των Δημοτικών Επιχειρήσεων απάντησαν στα πολλά ερωτήματα που τέθηκαν από το σύνολο σχεδόν των δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης.
Ωστόσο, η πολύωρη συνεδρίαση του Σώματος, σε κάθε περίπτωση δεν εισέφερε κάτι ουσιαστικό στο διάλογο για τα ζητήματα της πόλης.
Καθ’ όλη τη διάρκειά της η μεν δημοτική αρχή και ο Δήμαρχος κ. Ελισάφ υπεραμύνθηκαν των πρωτοβουλιών που έχουν αναλάβει σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, αλλά και αναγνώρισαν ότι θα μπορούσαν να έχουν γίνει πολλά περισσότερα, η δε αντιπολίτευση άσκησαν και πάλι σκληρή κριτική στη δημ. αρχή και τον σχεδιασμό της.
Σύμφωνα με τον κ. Ελισάφ, η δημοτική αρχή δε θέλησε ποτέ να ωραιοποιήσει την κατάσταση, έκανε και κάνει την αυτοκριτική της και αναγνωρίζει, ότι αρκετά ζητήματα μπορούσαν να προχωρήσουν πιο γρήγορα.
«Η δημοτική αρχή θα συνεχίσει να πορεύεται με γνώμονα την παραγωγή έργου και με συγκεκριμένες προτεραιότητες όπως είναι η υλοποίηση μεγάλων έργων πολλά εκ των οποίων έχουν δημοπρατηθεί, αλλά και η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, που ως ένα σημαντικό βαθμό έχει επιτευχθεί», ανέφερε ο κ. Ελισάφ.
Ο δήμαρχος ευχαρίστησε όλους τους εκπροσώπους των φορέων όχι μόνο για την παρουσία τους στη συνεδρίαση αλλά για την γόνιμη και ουσιαστική συνεργασία με τον δήμο, ευχαρίστησε τις υπηρεσίες του δήμου που κάτω από αντίξοες συνθήκες λόγω της πανδημίας συνέχισαν να δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό, το σύνολο των δημοτικών συμβούλων και δεσμεύτηκε ότι η προσπάθεια θα ενταθεί με μοναδικό στόχο η δημοτική αρχή να είναι χρήσιμη για τους πολίτες.
Ο Θ. Μπέγκας
Προχθές, στη συνεδρίαση του Σώματος, ο Θ. Μπέγκας, εξέφρασε την άποψη, ότι η δημοτική αρχή βαδίζει χωρίς σχέδιο και όραμα, και πρόσθεσε, ότι ο απολογισμός της δημ. αρχής χαρακτηρίζεται από τέσσερα στοιχεία, που είναι η έλλειψη δημοκρατίας και σεβασμού των συλλογικών οργάνων του δήμου, η κατάχρηση του μορίου της ελληνικής γλώσσας «θα», η απραξία γιατί δεν σεβάστηκε τη λογική της συνέχειας, αλλά αγωνιούσε πως θα αποδομήσει πάση θυσία το έργο της προηγούμενης  δημοτικής αρχής και η στοιχειώδης υλοποίηση κάποιων βασικών πραγμάτων.
«Διαφωνήσαμε με τη δημοτική αρχή σε δύο βασικά ζητήματα, τον οδοφωτισμό και την αποκομιδή απορριμμάτων. Τα αποτελέσματα φυσικά, δύο χρόνια μετά τα γνωρίζουμε όλοι. Ουδεμία πρόοδος, μεγάλος κίνδυνος να μην υλοποιηθεί το έργο και η ένοχη σιωπή της δημοτικής αρχής. Για την αποκομιδή απορριμμάτων, γιατί ούτε λόγος για σύγχρονη διαχείριση αφού ο όρος αυτός μοιάζει άγνωστος, η δημοτική αρχή αγνοώντας τις υποσχέσεις της να παρουσιάσει στο δημοτικό συμβούλιο την πρότασή της για την αναδιοργάνωση του τομέα καθαριότητας, προχώρησε σε απευθείας αναθέσεις και διαγωνισμούς, φορτώνοντας στις πλάτες των δημοτών ένα ετήσιο πρόσθετο κόστος 900.000 ευρώ», σημείωσε ο κ. Μπέγκας .
Κλείνοντας το πρώτο μέρος της τοποθέτησής του, ο κ. Μπέγκας, απευθύνθηκε στο δήμαρχο, κάνοντας μια αναφορά στις μακέτες που ο ίδιος και η παράταξή του, όπως σημείωσε, λοιδόρησαν προεκλογικά και συνεχίζουν να το πράττουν.
«Οι μακέτες δεν είναι εικαστική δημιουργία. Είναι η τρισδιάστατη απεικόνιση μιας αρχιτεκτονικής  σύλληψης και μελέτης. Είναι μέρος ενός ολοκληρωμένου τεχνικού σχεδιασμού που, όπως είπαμε, η δική σας δημοτική αρχή δεν έχει στην κουλτούρα της».
Ακολούθως, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, επισήμανε την «αλλεργία» που φαίνεται ότι διακατέχει τη δημοτική αρχή σε ότι αφορά τη συνεργασία της με τους κοινωνικούς, επαγγελματικούς και επιστημονικούς φορείς του τόπου, όπως είναι το Επιμελητήριο. Σχετικά με την πορεία του ΕΣΠΑ και γενικότερα των έργων ο κ. Μπέγκας τόνισε πως μια απλή ανάγνωση των τίτλων των έργων που περιέχονται στο κείμενο του απολογισμού αποδεικνύει το γεγονός ότι όλα είναι παρεμβάσεις που συνέλαβε και οραματίστηκε η προηγούμενη δημοτική αρχή, με τη σημερινή διοίκηση του δήμου να βαδίζει με βήματα σημειωτόν.
Κλείνοντας, και δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα του Πολιτισμού, ο κ. Μπέγκας, τόνισε πως κατανοεί τις δυσκολίες που πρόεκυψαν στο επίπεδο παραγωγής πολιτιστικού προϊόντος, εξαιτίας της πανδημίας, αναρωτήθηκε ωστόσο αν αυτή ήταν ο λόγος που δεν προχώρησε τίποτα στο κομμάτι της αναβάθμισης των υποδομών.

Η Τ. Καλογιάννη

Η Τατ. Καλογιάννη για την παράταξη «Ιωάννινα 2023» τόνισε, ότι η δημ. αρχή παραμένει στάσιμη και το κυριότερο και πλέον ανησυχητικό, χωρίς καμία προοπτική.
«Σε ολόκληρη τη χώρα οι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης έχουν ήδη κινητοποιηθεί για να αξιοποιήσουν τις τρέχουσες χρηματοδοτικές ευκαιρίες, ενώ εμείς προσπαθούμε ασθμαίνοντας να συγκροτήσουμε –κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή- φακέλους χρηματοδότησης έργων ή δράσεων αμφίβολης χρησιμότητας για την δραστική αλλαγή της εικόνας ή της λειτουργίας του δήμου.  Η δημοτική αρχή επέλεξε να εφαρμόσει τα γενικά οριζόμενα στις διάφορες Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, ενώ όποιες άλλες προσαρμογές, της τιμολογιακής πολιτικής του δήμου προς τους επιτηδευματίες, επιτεύχθηκαν, οφείλονται σε πρωτοβουλία και σε σθεναρή υποστήριξή τους από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης.
Διαχείριση απορριμμάτων, καθαριότητα, ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων και εγκαταστάσεων, εξοικονόμηση ενεργειακών πόρων, μειώσεις δαπανών για ενεργειακούς πόρους και άλλες συντονισμένες δράσεις εξοικονόμησης που προτάθηκαν από την αντιπολίτευση πολλάκις, απορρίφθηκαν αφού απευθύνθηκαν εις ώτα μη ακουώντων.
Η δημοτική αρχή είχε και τον χρόνο και την εμπειρία να ορίσει και τις προτεραιότητες και να κινηθεί μεθοδικά και οργανωμένα. Το ότι δεν το έκανε και κυρίως για το ότι είναι αναποτελεσματική και μη παραγωγική, πρέπει να το ανιχνεύσει -αν την ενδιαφέρει- σε αυτήν την ίδια. Ούτε στην αντιπολίτευση, ούτε στο προσωπικό του δήμου, ούτε στην πολιτική στελέχωση των δύο ταχυτήτων, ούτε στα απόνερα της πανδημίας», ανέφερε η κα Καλογιάννη.

Οι άλλες παρατάξεις

Στο ίδιο μοτίβο κινήθηκαν και οι άλλοι επικεφαλής των παρατάξεων με εξαίρεση τους Νίκο Γκόντα και Άρη Μπαρτζώκα αντίστοιχα, που ως επικεφαλής των συμπραττουσών παρατάξεων με τη δημ. αρχή, υποστήριξαν το έργο της.
Στην ευκολία της επιλογής συνεργασίας με ιδιώτες στον οδοφωτισμό και την καθαριότητα στάθηκε ο Λαζ. Νάτσης, κατηγορώντας τη δημ. αρχή, ότι δεν ασχολήθηκε καν με το ενδεχόμενο πρόσληψης προσωπικού. Στην ολοκληρωτική απουσία σχεδίου προσλήψεων στάθηκε και η Όλυ Τσουμάνη από τη Λαϊκή Συσπείρωση, ενώ για ένα πολύ άσχημο διάστημα 128 μηνών για την αντιμετώπιση σοβαρών προβλημάτων της πόλης, έκανε λόγο ο Χρ. Πατσούρας από την Αριστερή Παρέμβαση.

Ποιοι παραβρέθηκαν

Τέλος, στη συνεδρίαση παραβρέθηκαν ακόμη: ο π. Ηλίας Σέπερης εκπρόσωπος της Ιεράς Μητρόπολης Ιωαννίνων, ο κ. Τριαντάφυλλος Αλμπάνης πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ο κ. Γιάννης Λυκοτραφίτης πρόεδρος του ΤΕΕ Ηπείρου, η κα Μαρία Νάκα πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων, ο κ. Φίλιππας Φίλιος πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης της λίμνης, ο κ. Σπύρος Σουρέλης πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων, ο κ. Απόστολος Κοκορδάτος, εκπρόσωπος του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος και η κα Μαρία Σκανδάλη, πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων ΑμεΑ «Κυψέλη».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ