Τρίτη, 6 Ιουνίου, 2023

ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ – Δέσμευση Πέτσα για στήριξη της Αυτοδιοίκησης

Συνεργασία με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών είχε ο Δήμαρχος, Μ. Ελισάφ, με στόχο να δοθούν λύσεις σε προβλήματα που αντιμετωπίζει η πόλη

 

Γόνιμη και ουσιαστική ήταν η συνάντηση που είχε χθες το μεσημέρι, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Μωυσής Ελισάφ, με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, Στέλιο Πέτσα.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε τόσο σε θεσμικά ζητήματα που αφορούν στη λειτουργία της Αυτοδιοίκησης όσο και σε θέματα του Δήμου Ιωαννιτών.

Εκτενής αναφορά έγινε στις συνέπειες της πανδημίας τόσο στη λειτουργία του ίδιου του δήμου όσο και στην τοπική οικονομία με τον αναπληρωτή Υπουργό να δεσμεύεται ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα στηριχθεί από το κράτος και την κυβέρνηση ώστε να μπορέσει να απαντήσει αποτελεσματικά στις προκλήσεις που θα υπάρξουν όταν γίνει άρση των απαγορευτικών μέτρων.

«Είχαμε μία πολύ γόνιμη συζήτηση για τα προβλήματα της αυτοδιοίκησης και του δήμου μας. Είχαμε μία εποικοδομητική συνεργασία σε μία πολύ κρίσιμη περίοδο λόγω της πανδημίας. Πιστεύουμε ότι θα ξεπεράσουμε την υγειονομική κρίση και θα μπούμε σε μία περίοδο ανάπτυξης. Ο Υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα βρίσκεται δίπλα μας και θα συνεργαστούμε το επόμενο διάστημα για να δώσουμε λύσεις σε προβλήματα της πόλης μας», ανέφερε σε δηλώσεις του με την ολοκλήρωση της συνάντησης ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ.

Ο Υπουργός χαρακτήρισε πολύ σημαντική τη συνάντηση υπογραμμίζοντας ότι θα επαναληφθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα ώστε να γίνει εκτίμηση της πορείας των θεμάτων που συζητήθηκαν.

«Τα Γιάννενα είναι μία εμβληματική πόλη για την πατρίδα μας. Έχει πολλά που μπορούμε να αναδείξουμε και μέσα από τα έργα που μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε για την εικόνα της πόλης. Συζητήσαμε για έργα που μπορούν να δρομολογηθούν μέσω του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» όσο και για αυτά που χρηματοδοτούνται από τον Φιλόδημο», ανέφερε στις δηλώσεις του ο Αναπληρωτής Υπουργός.

Για την απλή αναλογική

Παράλληλα, ο κ. Πέτσας. μίλησε για δύο παρεμβάσεις που δρομολογούνται από το Υπουργείο ώστε να αντιμετωπιστούν θέματα στην αυτοδιοίκηση.

Συγκεκριμένα ο Δήμος Ιωαννιτών ήταν από τους δήμους της χώρας, στους οποίους η εφαρμογή της απλής αναλογικής, αποδείχθηκε ένα αποτυχημένο πείραμα στην πράξη, με τη δημοτική αρχή να μην διαθέτει την πλειοψηφία των εδρών στο δημοτικό συμβούλιο και να αδυνατεί σε πολλές περιπτώσεις, να περάσει αποφάσεις, επομένως να υλοποιήσει το πρόγραμμά της από αυτό.

Έτσι, η αναφορά του αναπλ. υπουργού Εσωτερικών για την επικείμενη αλλαγή του εκλογικού νόμου, αμέσως μετά τη συνάντηση με τον κ. Ελισάφ στο δημαρχείο, είχε ιδιαίτερη σημασία.

«Πρόκειται για τον εκλογικό νόμο ο οποίος θα έρθει γρήγορα για να βάλει ένα τέλος σε αυτή την δυσκολία και το ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων ώστε να είναι απολύτως σαφές τι κάνει το κράτος, τι κάνει η περιφέρεια και τι οι Δήμοι», τόνισε.

Καταλήγοντας ο κ. Πέτσας υπογράμμισε ότι σκοπός της κυβέρνησης είναι να δίνονται λύσεις και κατέληξε τονίζοντας ότι «σκοπός είναι να λύνονται θέματα και να προχωρούμε στα επόμενα».

 

Επιμέλεια: Βασίλης Λούπας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ