Τρίτη, 30 Νοεμβρίου, 2021

ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ – Οι καφέ κάδοι μπαίνουν στη ζωή των πολιτών

Μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ήπειρος» η χρηματοδότηση της διαχείρισης των βιοαποβλήτων στους Δήμους Ιωαννιτών και Αρταίων – 1,2 εκ. ευρώ για το δίκτυο καφέ κάδων και την ολοκλήρωση της ορθολογικής διαχείρισης απορριμμάτων στον Δήμο Ιωαννιτών

 

Στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ήπειρος 2014-2020» εντάσσονται οι πράξεις για τη Διαχείριση Βιοαποβλήτων για τους Δήμους Ιωαννιτών και Αρταίων, μετά και την υπογραφή των σχετικών αποφάσεων από τον Περιφερειάρχη Ηπείρου, Αλέξανδρο Καχριμάνη.

Συγκεκριμένα, η πρώτη πράξη αφορά τη «Διαχείριση Βιοαποβλήτων στον Δήμο Ιωαννιτών», επιλέξιμης δημόσιας δαπάνης 1.192.917,06 ευρώ και φορέα υλοποίησης το Δήμο Ιωαννιτών και η δεύτερη πράξη αφορά «Δράσεις για τη Διαχείριση Βιοαποβλήτων στο Δήμο Αρταίων», επιλέξιμης δημόσιας δαπάνης 917.343,54 ευρώ και φορέα υλοποίησης τον Δήμο Αρταίων.

Ειδικότερα στον Δήμο Ιωαννιτών, ο συνολικός προϋπολογισμός της πράξης ανέρχεται σε 1,2 εκατομμύρια ευρώ και η υλοποίησή της θα συμπληρώσει την αλυσίδα της ορθολογικής διαχείρισης απορριμμάτων στο Δήμο Ιωαννιτών με την τοποθέτηση των καφέ κάδων.

Ο δήμος Ιωαννιτών, μέσω της υλοποίησης του προγράμματος φιλοδοξεί να διαχειρίζεται και να συγκεντρώνει σε ετήσια βάση μία ποσότητα περίπου 5500 τόνων βιοαποβλήτων, με σύστημα κεντρικών κάδων που θα τοποθετηθούν σε επιλεγμένα σημεία κοινοχρήστων χώρων, όσο και οικιακούς κάδους χωρητικότητας; 10 και 60 λίτρων αντίστοιχα, που θα διατεθούν σε οικιακούς καταναλωτές και σε καταστήματα.

Η επιλογή και ο τρόπος διάθεσης είναι κάτι που θα συζητηθεί στην πορεία, με το δημ. συμβούλιο στη σημερινή του συνεδρίαση, να καλείται να αποδεχθεί την εισήγηση της Οικονομικής Επιτροπής για την υλοποίηση του προγράμματος.

Η ποσότητα που θα συγκεντρώνεται σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Ιωαννίνων για θέματα ανακύκλωσης Ευάγγελο Πήχα, θα μεταφέρεται, όπως προβλέπεται από το Τοπικό και το Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων Ηπείρου, στη Μονάδα ΑΣΑ στο Ελευθεροχώρι και η φιλοδοξία της δημοτικής αρχής είναι να μπει ένα ακόμη λιθαράκι στην προσπάθεια ολοκληρωμένης διαχείρισης των αποβλήτων, που θα επιφέρει μειωμένο κόστος για τον δήμο, επομένως και για τους δημότες.

Ο εξοπλισμός

Το έργο περιλαμβάνει την προμήθεια του αναγκαίου εξοπλισμού, αλλά  και δράσεις ευαισθητοποίησης για την διαχείριση των βιοαποβλήτων

Αναλυτικότερα:

– Για την εκτροπή 190 tn οικιακών βιοαποβλήτων μέσω οικιακής κομποστοποίησης, η οποία θα εφαρμοστεί σε οικισμούς του δήμου Ιωαννιτών με πληθυσμό κάτω των 500 κατοίκων, θα γίνει προμήθεια 950 κάδων οικιακής κομποστοποίησης χωρητικότητας 300 lt (συνοδευόμενους από εργαλείο ανάδευσης κομπόστ) και 950 τεμ. κάδων βιοαποβλήτων κουζίνας χωρητικότητας 10 lt.

– Για την εφαρμογή προγράμματος διαλογής στην πηγή βιοαποβλήτων με δίκτυο καφέ κάδων (σύστημα κεντρικών κάδων και σύστημα πόρτα-πόρτα για κάποιες περιοχές) και τη χωριστή συλλογή 5.127 tn οικιακών βιοαποβλήτων, θα γίνει άλλη προμήθεια η οποία περιλαμβάνει: 404 κάδους των 40 λίτρων, 631 κάδους των 120 λίτρων, 801 κάδους των 240 λίτρων, 320 κάδους των 360 λίτρων, 20 κάδους των 660 λίτρων, 10 κάδους των 1.100 λίτρων, 8.244 κάδους κουζίνας των 10 λίτρων, 275 κάδους κουζίνας των 60 λίτρων και κομποστοποιήισμες σακούλες για κάθε κάδο.

Οι καφέ κάδοι θα τοποθετηθούν σε κατάλληλα σημεία στην Κοινότητα Ιωαννίνων.

Επιπλέον για την μεταφορά των προδιαλεγμένων αυτών βιοαποβλήτων στην Μονάδα ΑΣΑ στο Ελευθεροχώρι θα γίνει προμήθεια δύο απορριμματοφόρων οχημάτων με σύστημα πλύσης κάδων και δύο απορριμματοφόρων με σύστημα συμπίεσης τύπου πρέσας.

Τέλος το έργο περιλαμβάνει δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για την συλλογή βιοαποβλήτων.

Οι «Γωνιές Ανακύκλωσης»

Με αντίστοιχο προϋπολογισμό 1,2 εκ. ευρώ στο μεταξύ, ο δήμος Ιωαννιτών έχει προτείνει την ένταξη και χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης» του έργου «Γωνιές ανακύκλωσης».

Η πρόταση προβλέπει τη δημιουργία 11 τέτοιων σημείων, εκ των οποίων πέντε υπόγειες, με τέσσερις θέσεις, έξι επιφανειακές με ισάριθμες θέσεις, ένα όχημα ανακυκλώσιμων δύο ρευμάτων και ένα όχημα ανακύκλωσης με μηχανισμό γερανοφόρου.

Προβλέπονται επιπλέον δράσεις ενημέρωσης, πληροφόρησης και ευαισθητοποίησης, για τη σωστή διαχείριση των απορριμμάτων.

Στον Δήμο Αρταίων

Σε ότι αφορά το έργο στον Δήμο Αρταίων, για την εκτροπή 293,37 τόνων οικιακών βιοαποβλήτων μέσω οικιακής κομποστοποίησης (σε Δ.Κ. του Δήμου Αρταίων με πληθυσμό κάτω των 500 κατοίκων) θα γίνει προμήθεια 1.413 τεμ. οικιακών κομποστοποιητών χωρητικότητας 300 lt, 1.000 τεμ. πλαστικών κάδων βιοαποβλήτων κουζίνας χωρητικότητας 10 lt και 413 τεμ. χωρητικότητας 60 lt.

Για τη μεταφορά των προδιαλεγμένων βιοαποβλητων σε κατάλληλο αποδέκτη θα γίνει προμήθεια 1 απορριμματοφόρου οχήματος τύπου μύλου 10 κ.μ. με σύστημα πλύσης κάδων και 1 απορριμματοφόρου οχήματος με σύστημα συμπίεσης τύπου πρέσας 6 κ.μ.

 

Επιμέλεια: Βασίλης Λούπας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ