Δευτέρα, 23 Μαΐου, 2022

ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ – Κρίσιμη χρονιά για τις υπηρεσίες καθαριότητας

Στόχος της Δημοτικής Αρχής να ολοκληρώσει το 2022 όλες τις παρεμβάσεις που εντάχθηκαν σε χρηματοδοτικά προγράμματα – Ποιες δράσεις προχώρησαν την προηγούμενη χρονιά –  Ποιο το παράδοξο με τα στοιχεία της ανταποδοτικής ανακύκλωσης

 

Ιδιαίτερα σημαντική είναι η φετινή χρονιά για τον τομέα της καθαριότητας και της διαχείρισης των απορριμμάτων στο Δήμο Ιωαννιτών.

Σύμφωνα με την Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων, αυτό ισχύει γιατί αναμένεται να ολοκληρωθούν όλες οι παρεμβάσεις και οι δράσεις που εντάχθηκαν σε διάφορα χρηματοδοτικά προγράμματα και κυρίως στο ΕΣΠΑ και το «Αντώνης Τρίτσης».

Με την ολοκλήρωση των έργων θα καταφανεί η μεγάλη αλλαγή στην διαχείριση των απορριμμάτων και θα βελτιωθούν ακόμη περισσότερο οι παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους πολίτες.

Στη διάρκεια της χρονιάς θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην αύξηση της ανακύκλωσης και προς την κατεύθυνση αυτή είναι απαραίτητη η συνεργασία και η κινητοποίηση όλων των πολιτών.

Σημειώνεται ότι η πορεία της ανακύκλωσης στο Δήμο Ιωαννιτών δεν αποτυπώνεται με ακρίβεια στα στοιχεία που παρουσιάζονται επίσημα κι αυτό οφείλεται στην συμπεριφορά της «Εταιρείας Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης» που δυστυχώς παρά τις επίμονες οχλήσεις δεν παρέχει ποσοτικά στοιχεία ως εκ του νομοθετικού πλαισίου όφειλε.

Τη χρονιά που πέρασε δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Δημοτικής Αρχής, έγιναν, επιγραμματικά, τα εξής:

• Βελτιώθηκε το σύστημα συλλογής των απορριμμάτων (τόσο η συχνότητα όσο και οι παρεχόμενες υπηρεσίες) σε όλη την έκταση του Δήμου με τη συμμετοχή και ιδιώτη (μετά από ανοιχτό διαγωνισμό)

• Επιταχύνθηκε η αποκομιδή των ογκωδών αντικειμένων που αποτελούσε χρόνιο πρόβλημα του Δήμου κάνοντας χρήση και ιδιωτικών πληρωμάτων

• Ολοκληρώθηκε το νέο επικαιροποιημένο ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης των απορριμμάτων με καινοτόμες πρακτικές που θα συμβάλλουν καταλυτικά στη βελτίωση όλων των ποιοτικών και ποσοτικών δεικτών διαχείρισης των απορριμμάτων.

• Εγκρίθηκε από το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης η χρηματοδότηση τοποθέτησης 11 έξυπνων γωνιών ανακύκλωσης (ΓΑ) εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Ιωαννιτών καθώς και δύο σύγχρονων οχημάτων ανακύκλωσης. Διασφαλίστηκε χρηματοδότηση προϋπολογισμού 1.326.800 ευρώ.

• Εγκρίθηκε από το ΠΕΠ Ηπείρου και το ΕΣΠΑ το έργο προμήθειας κάδων και απορριμματοφόρων για την αποκομιδή των βιοαποβλήτων προϋπολογισμού 942.076,86 ευρώ. Η προμήθεια θα περιλαμβάνει τέσσερα υπερσύγχρονα απορριμματοφόρα συλλογής βιοαποβλήτων, κάδους οικιακής κομποστοποίησης, κάδους κουζίνας, και εξωτερικούς κάδους.

• Εγκρίθηκε η δημοπράτηση του κεντρικού πράσινου σημείου του Δήμου Ιωαννιτών από το ΕΣΠΑ με προϋπολογισμό 915.000 ευρώ. Το έργο θα συμβάλει στην αύξηση της ανακύκλωσης όλων των ρευμάτων στον Δήμο καθώς και στην αλλαγή της περιβαλλοντικής κουλτούρας των κατοίκων του Δήμου.

• Ο στόλος οχημάτων αποκομιδής του Δήμου  εκσυγχρονίζεται με την ολοκλήρωση των διαδικασιών για την προμήθεια 4 απορριμματοφόρων, 5 ηλεκτρονικών οχημάτων και 2 φορτηγών από το ΕΣΠΑ (με προϋπολογισμό 990.000 ευρώ), καθώς και την προμήθεια 6 νέων απορριμματοφόρων από το πρόγραμμα Φιλόδημος ΙΙ προϋπολογισμού 990.000 ευρώ για τα οποία υπάρχει οριστικός ανάδοχος.

• Ο Δήμος συνεχίζει τη λειτουργία της δημοτικής πλατφόρμας ανακύκλωσης Followgreen για την ευαισθητοποίηση των πολιτών, αριθμώντας μέχρι σήμερα 3.300 εγγεγραμμένα μέλη στην πλατφόρμα www.followgreen.gr/ioannina. Επιπλέον, στο πλαίσιο του Followgreen πραγματοποιούνται σχολικές δράσεις ανακύκλωσης για τα σχολεία του Δήμου Ιωαννιτών με τη συμμετοχή  10.396 μαθητών από 90 σχολεία του Δήμου.

• Ο Δήμος βρίσκεται στο τελικό στάδιο τοποθέτησης κάδων ανακύκλωσης ειδών ιματισμού και υπόδησης σε πρώτη φάση 20 στην πόλη των Ιωαννίνων και 4 στις έδρες των λοιπών Δημοτικών Ενοτήτων

• Έγιναν επισκευές και αντικατάσταση τόσο πράσινων όσο και μπλε κάδων σε όλη την έκταση του Δήμου

Τέλος διανεμήθηκε ενημερωτικό υλικό και 2000 σακούλες σε δημότες. Επιπλέον, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση ενημέρωσης μαθητών Δημοτικού από την ΕΕΑΑ στην οποία κληρώθηκαν 2 ηλεκτρικά ποδήλατα.

Τα ανακυκλώσιμα απορρίμματα

Από την άλλη και σύμφωνα με ρεπορτάζ του Ioannina TV, ελαφρά ανοδική ήταν η τάση που καταγράφηκε το 2021 σε σχέση με το 2020 στον δήμο Ιωαννιτών στις συλλεγείσες ποσότητες των ανακυκλώσιμων απορριμμάτων, όμως τα δομικά προβλήματα στη διαχείριση των απορριμμάτων τοπικά, και συγκεκριμένα στην ανακύκλωση εξακολουθούν να παραμένουν και κάποια από αυτά εντείνονται.

Το 2021 όπως ανέφερε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Ιωαννίνων στον τομέα της ανακύκλωσης Ευάγγελος Πήχας, συλλέχθηκαν συνολικά από τους μπλε κάδους 5.613 τόνοι ανακυκλώσιμων απορριμμάτων, έναντι 5.140 το 2020.

Η αύξηση θα έλεγε κάποιος, πως είναι σημειακή, πλην όμως σίγουρα δεν είναι μία «καθαρή» εικόνα για τις ανακυκλώσιμες ποσότητες που απορρίπτονται συνολικά στους μπλε κάδους από τους πολίτες στον δήμο Ιωαννιτών, αφού αφενός υπάρχουν άγνωστες και μη μετρήσιμες ποσότητες ανακυκλώσιμων υλικών, που αφαιρούνται από πλανόδιους, όπως τα πλαστικά μπουκάλια, αλλά και ένα μεγάλο ποσοστό που φτάνει ως ανακυκλώσιμο υλικό στο Κέντρο Διαλογής, στην πορεία όμως απορρίπτεται και καταλήγει ως μη ανακυκλώσιμο στους ΧΥΤΥ.

Χθες, ο κ. Πήχας, μίλησε στο Ioannina TV και έδωσε την εικόνα της ανακύκλωσης για το προηγούμενο έτος με την αποτίμηση της κατάστασης, επιβεβαιώνοντας και ο ίδιος πως παρά τις προσπάθειες, όπως οι δράσεις ενίσχυσης της ανακύκλωσης κυρίως μέσω των σχολικών μονάδων, βοηθούν μεν, κυρίως στην εμπέδωση μίας διαφορετικής νοοτροπίας και κουλτούρας στη νέα γενιά, πλην όμως απέχουν από το να χαρακτηριστούν ιδανικές η επιτυχημένες ως προς το τελικό αποτέλεσμα που καλείται ο δήμος να πετύχει, να αυξήσει δηλαδή σημαντικά τις ποσότητες των ανακυκλώσιμων απορριμμάτων.

«Ακόμη και το 12,5% της συνολικής ποσότητας των απορριμμάτων που παράγεται στον δήμο Ιωαννιτών και καταλήγει στην ανακύκλωση, δεν είναι “καθαρό”, γιατί το 30 – 40% είναι μη ανακυκλώσιμα απορρίμματα που καταλήγουν στους ΧΥΤΥ, κάτι που δείχνει, πως ούτε οι πολίτες έχουν αντιληφθεί ακριβώς τι ανακυκλώνεται και τι όχι. Παράλληλα όμως, υπάρχει και το μεγάλο θέμα, που είναι οι απώλειες μεγάλων ποσοτήτων ανακυκλώσιμων υλικών, τις οποίες κανείς δε μπορεί να προσδιορίσει, οι οποίες αφαιρούνται από τους μπλε κάδους από τους πλανόδιους και καταλήγουν στην Ανταποδοτική Ανακύκλωση.  Το οξύμωρο είναι, ότι ο δήμος Ιωαννιτών από το 2019 επιλέχθηκε και συμμετέχει μαζί με άλλους δήμους της χώρας στο πρόγραμμα της Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης, όμως μέχρι και σήμερα, δε γνωρίζει ούτε καν τα στοιχεία των ποσοτήτων που ανακυκλώνονται, επομένως, επί της ουσίας δεν γνωρίζουμε ποιες είναι οι πραγματικές ποσότητες των ανακυκλώσιμων απορριμμάτων που συγκεντρώνει ο δήμος», ανέφερε ο κ. Πήχας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ