ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ – Εν μέσω διαφωνιών η στήριξη των τοπικών επιχειρήσεων

«Ναι» κατά πλειοψηφία στη δεύτερη δέσμη μέτρων στήριξης της επιχειρηματικότητας,

από το Δημοτικό Συμβούλιο

«Ναι» κατά πλειοψηφία είπε προχθές το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων, στα επιπλέον μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την πανδημία.

Η δεύτερη δέσμη όπως είχε εξαγγελθεί πριν από λίγες ημέρες από τον αντιδήμαρχο Οικονομικών Φώτη Βάββα εγκρίθηκε από το Σώμα στην συνεδρίαση της Πέμπτης.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Βάββας τα μέτρα είναι ρεαλιστικά και υλοποιήσιμα, στο πλαίσιο των οικονομικών δυνατοτήτων του Δήμου ο οποίος έρχεται έμπρακτα αρωγός της τοπικής επιχειρηματικότητας.

Η πρόταση όπως παρουσιάστηκε στο δημ. συμβούλιο από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Φώτη Βάββα υπερψηφίστηκε από τις άλλες παρατάξεις πλην της «Λαϊκής Συσπείρωσης», που είχε αποχωρήσει μετά την συζήτηση εκτός ημερήσιας και της «Αριστερής Παρέμβασης».

Σύμφωνα με τον κ. Βάββα, τα μέτρα που θα υλοποιήσει ο δήμος Ιωαννιτών είναι ρεαλιστικά και εφαρμόσιμα, στο πλαίσιο των οικονομικών δυνατοτήτων του δήμου, που στέκεται αρωγός στην τοπική επιχειρηματικότητα, όπως ανέφερε.

Παραδέχθηκε πάντως, πως υπάρχει ανάγκη περαιτέρω στήριξης της επιχειρηματικότητας και ειδικά εκείνων που έχουν εισέλθει σε ένα νέο καθεστώς λειτουργίας και απαγορεύσεων μετά τα πρόσφατα μέτρα που τέθηκαν σε εφαρμογή στην περιοχή και προφανώς μετά από όσα ακολουθήσουν.

«Ο δήμος Ιωαννιτών έρχεται να στηρίξει με ουσιαστικά μέτρα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για να παραμείνουν ζωντανές μετά το τέλος της πανδημίας Covid-19, για να μη καταρρεύσει ο κορμός της τοπικής μας οικονομίας και εκτοξευθεί η ανεργία σε πρωτόγνωρα επίπεδα, για να μη βιώσουμε μία άνευ προηγουμένου οικονομική και κοινωνική κρίση», τόνισε ο κ. Βάββας.

Βολές από την αντιπολίτευση

Ταυτόχρονα, την απόσυρση του θέματος τόσο για ουσιαστικούς όσο και για τεχνικούς λόγους πρότεινε ο εισηγητής της παράταξης «Ενότητα Πολιτών – Νέα Γιάννενα», Θωμάς Γιωτίτσας, σημειώνοντας, ότι μετά τη λήψη νέων περιοριστικών μέτρων θα χρειαστεί επικαιροποίηση του σχεδίου της δημοτικής αρχής.

«Προτρέξατε να προεξοφλήσετε τα μέτρα με δηλώσεις σας πριν καν τα αποφασίσουμε στο δημοτικό συμβούλιο, χωρίς όμως να γνωρίζετε ούτε το ύψος της δαπάνης ούτε τη διαδικασία υλοποίησης. Μετά από τόσους μήνες η δική μας πρόταση που κατατέθηκε την περασμένη άνοιξη παραμένει η μόνη κοστολογημένη. Μας καλείτε σήμερα να πάρουμε μια πολιτική απόφαση που δεν μπορεί να εφαρμοστεί αφού δεν γνωρίζετε ούτε εσείς τον τεχνικό τρόπο με τον οποίο θα γίνει. Δεν υπάρχει κοστολόγηση. Πρέπει λοιπόν να αποσύρετε το θέμα, να συζητήσουμε, όπως υποσχεθήκατε, αλλά δεν το κάνατε πράξη όλοι μαζί, να δούμε τις προτάσεις των επαγγελματικών φορέων και να πάρουμε μια απόφαση οριζόντιας μείωσης των δημοτικών τελών στις επιχειρήσεις», κατέληξε ο κ. Γιωτίτσας.

Ο επικεφαλής της παράταξης, Θωμάς Μπέγκας, επέστρεψε τους χαρακτηρισμούς περί λαϊκισμού που ακούστηκαν από τη δημοτική αρχή, τονίζοντας ότι είναι αυτή που έσπευσε να επικοινωνήσει τη δεύτερη δέσμη μέτρων πριν το δημ. συμβούλιο.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι τα μέτρα, αν είχαν ληφθεί νωρίτερα, προφανώς και θα μπορούσαν να εφαρμοστούν μέσα στο 2020 και μάλιστα από τον Ιούνιο.

«Από τη στιγμή που η δημοτική αρχή καθυστέρησε δεν υπάρχει περίπτωση οι επιχειρήσεις να δουν κάποιο όφελος την τρέχουσα χρονιά.

Εμείς είχαμε τη διάθεση να προσέλθουμε στο ίδιο τραπέζι και να συζητήσουμε όλοι μαζί για να είναι αποτελεσματικά τα όποια μέτρα αποφασίσουμε. Η δημοτική αρχή όμως δεν ξέρει ούτε καν η ίδια πως θα εφαρμοστούν. Βρίσκεται σε ένα χάος».

Την αξιοποίηση του πλεονάσματος των 7 εκ. ευρώ στα ανταποδοτικά, αλλά και του επιπλέον ποσού, το οποίο θα καταλήξει στα ταμεία του δήμου μέσω τη αύξησης των δηλωθέντων τετραγωνικών, που υπολογίζεται σε 1 εκ. πρότεινε η παράταξη «Ιωάννινα 2023» με εισηγητή τον Β. Κοσμά.

«Προτείνουμε τα προαναφερόμενα ποσά να διατεθούν σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο:

Α) για πρόσθετη δέσμη (3η δέσμη) μέτρων ανακούφισης των επιχειρήσεων αλλά και των νοικοκυριών του δήμου και

Β) για τη μείωση των ανταποδοτικών τελών σε όλον τον δήμο, με αναλογικό τρόπο, ώστε να προκύψει σύγκλιση χρεώσεων μεταξύ των δημοτικών ενοτήτων. Είναι προφανές και αντιληπτό σε όλους ότι το προϋπολογιζόμενο ποσό των 700.000€, για τη στήριξη των επιχειρήσεων που συζητάμε σήμερα, πόρρω απέχει από το να λογίζεται ως ύστατη οικονομική δυνατότητα του δήμου.

Η θετική ψήφος είναι δεδομένη, οι διεκδικήσεις, όμως, για περαιτέρω ελαφρυντικά μέτρα, λόγω των ταμειακών δυνατοτήτων του δήμου, θα παραμείνουν ενεργές», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Ο Βλ. Παπαχρήστος από τους «Πολίτες για την Ανατροπή» ισχυρίστηκε, ότι τα μέτρα με τον αναδρομικό τους χαρακτήρα από τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο του 2021, δε θα έχουν καμία άμεση επίπτωση στα οικονομικά των επιχειρήσεων, πολλές από τις οποίες θα έχουν βάλει λουκέτο, όταν θα γίνει ο συμψηφισμός με τις οφειλές.

Δριμύ κατηγορώ προς τη δημ. αρχή για την στάση της και το περιεχόμενο της δεύτερης δέσμης μέτρων εξαπέλυσε ο Χρ. Πατσούρας από την Αριστερή Παρέμβαση.

Θετική ψήφο τέλος έδωσαν οι παρατάξεις των Ν. Γκόντα και Αρ. Μπαρτζώκα αντίστοιχα.

Ο δήμαρχος Μ. Ελισάφ απαντώντας στα επιχειρήματα, την κριτική και τις ενστάσεις της αντιπολίτευσης έκανε λόγο για «λαϊκισμό» και τόνισε, ότι οι οικονομικές δυνατότητες του δήμου είναι σαφείς και περιορισμένες, προσθέτοντας, ότι είναι η Πολιτεία εκείνη, που οφείλει να στηρίξει έμπρακτα τις επιχειρήσεις, ειδικά μετά τα νέα απαγορευτικά μέτρα που οδηγούν σε περαιτέρω απώλειες εσόδων.