Σάββατο, 4 Φεβρουαρίου, 2023

ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ – Νέοι πολιτικοί διαξιφισμοί για το Π.Δ. της Παμβώτιδας

Ένας νέος κύκλος πολιτικής αντιπαράθεσης ξεκίνησε στον Δήμο Ιωαννιτών, με αφορμή την εν εξελίξει διαβούλευση για την ειδική περιβαλλοντική μελέτη για το Προεδρικό Διάταγμα της Παμβώτιδας.

Η νέα «κόντρα» ξεκίνησε το πρωί της Τετάρτης, όταν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο επικεφαλής της παράταξης «Ενότητα Πολιτών», Θωμάς Μπέγκας, τόνισε η διαβούλευση αυτή αφορά ένα μείζον και κρίσιμο ζήτημα της περιοχής και λήγει στις 31 Ιανουαρίου.

«Σήμερα ο μήνας έχει 18. Από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής δεν ακούγεται ούτε φωνή ούτε ακρόαση. Το βασικό ερώτημα είναι αν η Δημοτική Αρχή του Δήμου Ιωαννιτών σκοπεύει να συμμετάσχει καταθέτοντας απόψεις στη διαδικασία. Εάν έχει σκοπό να το πράξει, θα θέλαμε να γνωρίζουμε με ποια μέθοδο θα συγκροτήσει τις απόψεις της», είπε αρχικά ο κ. Μπέγκας.

Το ερώτημα αυτό τίθεται θυμίζοντας ότι, κατά την διαβούλευση που διεξήχθη το 2019 για το ίδιο ζήτημα, η δημοτική αρχή της «Ενότητας Πολιτών» κατέθεσε τις απόψεις του Δήμου μετά από συζήτηση και λήψη απόφασης στο Δημοτικό Συμβούλιο, στο οποίο προσκλήθηκαν όλοι οι ενδιαφερόμενοι φορείς, μεμονωμένοι πολίτες και συλλογικότητες που επιθυμούσαν να ενημερωθούν και να καταθέσουν τις απόψεις τους.

«Πιστεύοντας, ότι η ορθή μεθοδολογία για να κατατεθούν οι απόψεις του Δήμου Ιωαννιτών στη διαβούλευση ενός τόσο σημαντικού ζητήματος είναι αυτή που αναφέραμε παραπάνω, στον χρόνο τον οποίο συζητούμε, θεωρούμε ότι είναι αδύνατο η σημερινή Δημοτική Αρχή να ολοκληρώσει μία τέτοια διαδικασία στα ασφυκτικά χρονικά πλαίσια που απομένουν. Η δική μας παράταξη παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την κρίσιμη αυτή διαδικασία και είμαστε έτοιμοι να καταθέσουμε τις απόψεις μας», επισήμανε.

Και καταλήγοντας ο κ. Μπέγκας ανέφερε: «Αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά το τελευταίο διάστημα, ότι την περίοδο αυτή ο Δήμος βρίσκεται σε κατάσταση κενού εξουσίας. Η παράταξή μας δηλώνει παρούσα για να εγγυηθούμε και να συνεισφέρουμε στην ομαλή λήξη της τρέχουσας δημοτικής περιόδου, με σύνεση και συναίνεση».

Η απάντηση

της Δημοτικής Αρχής

Λίγη ώρα μετά η Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων, απάντησε στον επικεφαλής της «Ενότητας Πολιτών», σημειώνοντας αρχικά πως «για μία ακόμη φορά βιάστηκε».

Και στη συνέχεια αναφέρεται στην απάντηση του Δήμου: «Και βιάστηκε εις διπλούν.

Από τη μία είδε αδράνεια της Δημοτικής Αρχής σχετικά με την Ειδική Περιβαλλοντική για την λίμνη και το λεκανοπέδιο και από την άλλη κενό εξουσίας στο Δήμο.

Η Δημοτική Αρχή θεωρεί υποχρέωσή της να διευκρινίσει τα ακόλουθα:

– Η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη για την Παμβώτιδα και το λεκανοπέδιο τυγχάνει της απαραίτητης επεξεργασίας από όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου. Πρόκειται για ένα πολυσέλιδο κείμενο το οποίο μελετάται στο σύνολό του και με μεγάλη προσοχή. Με την ολοκλήρωση της επεξεργασίας η πρόταση των υπηρεσιών και η πολιτική θέση της Δημοτικής Αρχής θα τεθούν προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ο χρόνος δεν εξαντλείται στο τέλος του μήνα καθώς ήδη σήμερα από τα Γιάννενα ο αρμόδιος Υφυπουργός Περιβάλλοντος ανακοίνωσε ότι θα δοθεί παράταση.

– Ο Δήμος Ιωαννιτών εξακολουθεί να λειτουργεί θεσμικά χωρίς να έχει ανασταλεί καμία δραστηριότητα, κανένα έργο, καμία καθημερινή παρέμβαση. Ο επικεφαλής της «Ενότητας Πολιτών» και η παράταξή του, επί τρία και πλέον χρόνια προέβαιναν στην πιο σκληρή αντιπολίτευση επιδιώκοντας να βάλουν φρένο σε σημαντικές πρωτοβουλίες της Δημοτικής Αρχής. Όψιμα λοιπόν ο πρώην δήμαρχος τείνει «χείρα» συνεργασίας. Και υποκριτικά. Βιάζεται. Οι εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβριο και ως τότε η Δημοτική Αρχή του συνιστά υπομονή.

Η ασθένεια του Δημάρχου έγινε γνωστή από τον ίδιο και αντιμετωπίζεται με σεβασμό από την συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών. Είναι θέμα που δείχνει το επίπεδο πολιτισμού και αγωγής του καθενός. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο».

Και η παράταξη «Ιωάννινα 2023»

Στην αντιπαράθεση αυτή «μπήκε» χθες και η παράταξη «Ιωάννινα 2023», με την επικεφαλής Τατιάνα Καλογιάννη να αναφέρεται αρχικά στο θέμα της υγείας του Δημάρχου.

«Μέχρι σήμερα, ο Δήμαρχος δεν παρίσταται στις διαδικασίες που διενεργούνται στον δήμο μας. Ευχόμαστε, όπως δηλώσαμε κατ’ επανάληψη, ο Δήμαρχος να ξεπεράσει το συντομότερο δυνατόν το πρόβλημα που προέκυψε με την υγεία του και να επανέλθει πλήρως στην καθημερινότητά του και στην άσκηση των καθηκόντων του στον δήμο μας. Αποδεχόμαστε, να χειριστεί το θέμα όπως και όταν νομίζει σκόπιμο ο Δήμαρχος Μωϋσής Ελισάφ», αναφέρει και σημειώνει χαρακτηριστικά, σε αντίθεση με τον Θωμά Μπέγκα, πως «στο δήμο μας δεν παρατηρείται κανένα κενό εξουσίας» και πως «οι διαδικασίες τηρούνται και ο δήμος ανταποκρίνεται στις κάθε είδους υποχρεώσεις του, τόσο σύμφωνα με τις προβλέψεις του νόμου, αλλά κυρίως σύμφωνα με τις επιλογές του Δημάρχου Μ. Ελισάφ».

Στη συνέχεια η κα Καλογιάννη επισημαίνει πως « παράταξή μας, όπως δηλώσαμε από καιρού και στον ίδιο τον δήμαρχο και στον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου, θα είναι παρούσα σε όλες τις διαδικασίες που απαιτείται απαρτία και απαραίτητη, για το σύννομο των πράξεων και των διαδικασιών, συμμετοχή. Πλην όμως αυτό δεν προσδιορίζει αυτομάτως και συμφωνία μας, στις επιλογές της δημοτικής αρχής» και παράλληλα αναφέρει και τα εξής για το Π.Δ. της Παμβώτιδας: «Ειδικά για το υπό διαβούλευση σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για τη Λίμνη Παμβώτιδα, θα είμαστε παρόντες με τεκμηριωμένες θέσεις, όταν θα τεθεί υπό συζήτηση στο Δημοτικό συμβούλιο. Μέχρι τότε κάθε σχετική αναφορά, είναι «τουφεκιά στον αέρα χωρίς λάμψη. Δηλώνουμε, ότι η παράταξή μας συνεχίζει να είναι διαρκώς διαθέσιμη στον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Δημήτρη Παπαγεωργίου, στον Αντιδήμαρχο και Αναπληρωτή δημάρχου κ. Ευάγγελο Πήχα, στον Γενικό Γραμματέα του Δήμου κ. Βασίλειο Ζωγράφο, για κάθε συνεννόηση, που θα διευκολύνει την ανεμπόδιστη εξέλιξη των διοικητικών διαδικασιών στο δήμο μας, ώστε να εξυπηρετείται κατά προτεραιότητα ο πολίτης και η συναλλακτική δυνατότητα του δήμου μας».

Και νέα απάντηση του Δήμου

Τέλος, χθες, αργά το απόγευμα η Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων, απάντησε και στην παράταξη «Ιωάννινα 2023».

Στην απάντηση αναφέρονται τα εξής: «Η Δημοτική Αρχή ούτε ζήτησε, ούτε χρειάζεται την κηδεμονία από την παράταξη «Ιωάννινα 2023» όπως και από καμία άλλη. Εκτιμά το γεγονός ότι η κ. Καλογιάννη αναγνωρίζει πως δεν υπάρχει κενό εξουσίας στο Δήμο και ότι τα θεσμικά όργανα λειτουργούν.

Όμως δεν μπορεί να δεχθεί υποδείξεις για την εφαρμογή του προγράμματός της και για τις δράσεις οι οποίες έχουν ήδη αποφασιστεί από τα θεσμικά όργανα και είναι κατά κοινή ομολογία προς όφελος των πολιτών. Η Δημοτική Αρχή θα συνεχίσει να εργάζεται θεσμικά και με συνέπεια στο πρόγραμμά της σύμφωνα με τις επιλογές του Δημάρχου Μωυσή Ελισάφ.

Η Δημοτική Αρχή έχει αποδείξει στην πράξη την διάθεσή της για διάλογο και συνεργασία κάτι που οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης, κάνοντας συχνά επίδειξη δύναμης, τα απέρριψαν. Η παράταξη της κ. Καλογιάννη λοιπόν, όπως και οι λοιπές, θα κριθούν από την στάση που θα κρατήσουν στο Δημοτικό Συμβούλιο και στα θεσμικά όργανα του Δήμου στα οποία μετέχουν».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ