Πέμπτη, 23 Μαρτίου, 2023

ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ – Περίπλοκη κατάσταση για την εκλογή νέου Δημάρχου

Μετά την απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης να απευθύνει ερώτημα προς το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους κανείς δεν είναι σε θέση να προβλέψει πότε και με ποιον τρόπο θα ολοκληρωθεί η διαδικασία εκλογής, με αποτέλεσμα ο δήμος να είναι στον «αέρα»

 

Μια περίπλοκη κατάσταση έχει διαμορφωθεί, ενόψει της οριστικής απόφασης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, για την εκλογή του νέου Δημάρχου Ιωαννίνων, μετά τον θάνατο του Μωυσή Ελισάφ.

Όπως φαίνεται και από το ρεπορτάζ, η απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης να απευθύνει ερώτημα προς το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους σχετικά με τη νομιμότητα ή μη της εκλογής του νέου δημάρχου Ιωαννίνων, αντί να αποφανθεί επ’ αυτής, στη δεσμευτική προθεσμία των πέντε εργάσιμων ημερών, είναι σε κάθε περίπτωση δυσερμήνευτη.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Ioannina TV, και καθώς πέρασε το δεσμευτικό διάστημα που προαναφέραμε, χωρίς απόφαση της Αποκεντρωμένης διοίκησης επί της νομιμότητας της εκλογής, κανείς πλέον δεν είναι σε θέση να προβλέψει πότε και με ποιον τρόπο θα ολοκληρωθεί το τυπικό, αλλά και το ουσιαστικό σκέλος της διαδικασίας, καθώς το δεύτερο είναι απόλυτα εξαρτώμενο από το πρώτο.

Έτσι φαίνεται πλέον ξεκάθαρα πως αν τελικά το τυπικό σκέλος εγκριθεί, τότε ο δήμος Ιωαννιτών προχωρά με τον νέο δήμαρχο, τον Δημήτρη Παπαγεωργίου, προφανώς χωρίς να δίνεται κανένα νομικό έρεισμα για οποιαδήποτε προσφυγή.

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση και ο Γεν. Γραμματέας, Σεραφείμ Λιάπης αναζητώντας προφανώς τη μεγαλύτερη δυνατή θεσμική και πολιτική κάλυψη για την απόφασή τους, απευθύνθηκαν στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, η γνωμοδότηση του οποίου δε θα μπορεί να αμφισβητηθεί. Ο χρόνος όμως στον οποίο θα δοθεί η απάντηση δεν είναι δεσμευτικός και ως εκ τούτου προκύπτει μείζον ζήτημα για τη λειτουργία του δήμου, καθώς τη δεδομένη χρονική στιγμή, πλην των έκτακτων αναγκών, κανείς άλλος πλην του προσωρινού αναπληρωτή, Γιάννη Τσίμαρη, δεν έχει δικαίωμα υπογραφής.

«Μπέρδεμα»

Όπως αναφέρθηκε και στο ρεπορτάζ του Ioannina TV, την Παρασκευή, η κατάσταση περιπλέκεται ακόμη περισσότερο αν σκεφτεί κάποιος, ότι όπως προκύπτει από το ίδιο το έγγραφο της Αποκεντρωμένης προς τον δήμο Ιωαννιτών, ακόμη και το υπουργείου Εσωτερικών έχει απευθυνθεί για το ίδιο θέμα στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, με έγγραφό του με ημερομηνία 6 Φεβρουαρίου, το οποίο επίσης δεν έχει απαντηθεί…

Η απορία έχει να κάνει φυσικά με το πώς είναι δυνατό και πως ερμηνεύεται και νομικά και πολιτικά το υπ. Εσωτερικών που έχει ψηφίσει το Νόμο που αναφέρεται και στη διαδικασία εκλογής του δημάρχου, απευθύνεται και ζητά διευκρινίσεις επί του δικού του Νόμου, από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.

Ο Φιλ. Φίλιος

Το βράδυ της Πέμπτης, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Ioannina TV, ο πρώην δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος από τα πρόσωπα της αυτοδιοίκησης στη χώρα με τη μεγαλύτερη εμπειρία σχολίασε το θέμα που δημιουργήθηκε με την εκλογή του κ. Παπαγεωργίου, εκφράζοντας την άποψη, ότι είναι απολύτως σύννομη η διαδικασία που ακολουθήθηκε.

Έθεσε μάλιστα και μία επιπλέον διάσταση που είναι, ότι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση υποχρεούται να απαντήσει εντός πέντε εργάσιμων ημερών και πως σε περίπτωση που αυτό δε γίνεται, τότε θεωρείται, ότι έχει απαντήσει θετικά.

«Οποιαδήποτε άλλη σκέψη ή απόφαση αντίκειται στη λογική και στο Νόμο. Θεωρώ, ότι η εκλογή του κ. Παπαγεωργίου είναι απόλυτα νόμιμη. Αν η Αποκεντρωμένη δεν απαντήσει, θεωρείται αυτόματα, ότι έχει κάνει αποδεκτή την διαδικασία. Οι τρεις παρατάξεις συνέπραξαν εκ των υστέρων, μετά τις εκλογές όπου οι πολίτες έδωσαν το 51% στην παράταξη Ελισάφ από την οποία και μόνο μπορεί να εκλεγεί ο νέος δήμαρχος», ανέφερε ο κ. Φίλιος.

Εκκρεμότητες

Τέλος, και με βάση τα παραπάνω, φαίνεται πως το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα που διανύουμε, ο δήμος Ιωαννιτών βρίσκεται «στον αέρα», με τη διοίκηση να μη μπορεί να προχωρήσει ούτε καν τα αυτονόητα, πέρα από τις υπογραφές για θέματα έκτακτων αναγκών.

Εκκρεμούν όμως υπογραφές για τις συμβάσεις που σχετίζονται με σημαντικά έργα, όπως είναι το κτίριο της Δομπόλη, το έργο της αντικατάστασης του οδοφωτισμού και άλλα, που αντικειμενικά, δε μπορούν να περιμένουν πότε και εάν το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους εκδώσει τη γνωμοδότησή του.

Επίσης, θα πρέπει σε εύλογο χρόνο να διεξαχθούν και οι εκλογικές διαδικασίες για την ανάδειξη του νέου προέδρου του δημοτικού συμβουλίου, αφού ο Δημ. Παπαγεωργίου θα πρέπει να παραιτηθεί και να αναλάβει χρέη δημάρχου, ενώ παράλληλα θα πρέπει να ακολουθήσει και η ορκωμοσία του νέου δημοτικού συμβούλου από την παράταξη «Γιάννενα – Νέα Εποχή», που θα είναι ο Χάρης Δολιώτης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ