Τετάρτη, 25 Μαΐου, 2022

ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ – Στο «κάδρο» η βελτίωση της καθημερινότητας

Στις προτεραιότητες της Δημοτικής Αρχής για την επόμενη διετία αναφέρθηκε σε συνέντευξη ο Μ. Ελισάφ – «Δεν με ενδιαφέρει να βρίσκομαι μόνιμα στην καρέκλα του Δημάρχου. Θα πρέπει να δούμε αν είμαστε αποδεκτοί από τους πολίτες», απάντησε για τις δημοτικές εκλογές του 2023

 

Σε έναν σύντομο απολογισμό της διετίας που ολοκληρώθηκε για τη σημερινή Δημοτική Αρχή, προχώρησε χθες, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Μωυσής Ελισάφ, δίνοντας ταυτόχρονα και το στίγμα για τα επόμενα δύο χρόνια.

Με τη φράση «έγιναν πολλά, πρέπει να γίνουν ακόμη περισσότερα», ο Δήμαρχος, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, προχώρησε στον απολογισμό των έργων και των δράσεων που έχουν υλοποιηθεί και υπογράμμισε ότι η βελτίωση της καθημερινότητας και η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής παραμένει κυρίαρχη προτεραιότητα.

Παράλληλα και με την αξιοποίηση κάθε χρηματοδοτικής πηγής δρομολογείται ένα πλήθος έργων σε όλη την έκταση του Δήμου. Πολλά απ’ αυτά έχουν ήδη δημοπρατηθεί και άλλα βρίσκονται στην διαδικασία της δημοπράτησης.

Συνάμα γίνεται συστηματική δουλειά για την ολοκλήρωση των μελετών ανάπλασης του Πάρκου Πυρσινέλλα ώστε να διεκδικηθεί η χρηματοδότηση του έργου από το Ταμείο Ανάκαμψης.

«Οι συνθήκες της διετίας δεν ήταν ευνοϊκές. Το εκλογικό σύστημα δεν επέτρεψε την άσκηση εξουσίας σε πολλά επίπεδα ενώ η πανδημία ανέτρεψε όλες τις προτεραιότητες. Δεν θέλω να κρυφτώ πίσω από τις δυσκολίες και αναλαμβάνω όλη την ευθύνη για τις ανεπάρκειες και τις καθυστερήσεις που παρατηρήθηκαν», τόνισε ο Δήμαρχος στην τοποθέτησή του.

Οι παρεμβάσεις

Ειδικότερα, κάνοντας έναν σύντομο απολογισμό, ο κ. Ελισάφ, μεταξύ άλλων ανέφερε:

– Βελτιώθηκε η καθαριότητα με την συνδρομή ιδιώτη. Αντικαταστάθηκε μεγάλος αριθμός κάδων και ολοκληρώθηκε το σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων που σταδιακά θα μπει σε εφαρμογή με αρκετές καινοτομίες, όπως η διαχείριση βιοαποβλήτων, το πράσινο σημείο κι άλλα.

– Αποκαταστάθηκαν κοινόχρηστοι χώροι και πλατείες. Η προσπάθεια αυτή θα συνεχιστεί με αμείωτη ένταση το επόμενο διάστημα από τις υπηρεσίες του Δήμου.

– Εκσυγχρονίστηκαν αθλητικές εγκαταστάσεις, δημιουργήθηκαν νέοι χώροι οι οποίοι είναι στην διάθεση όλων των πολιτών.

– Έγιναν παρεμβάσεις στις παιδικές χαρές. Περισσότερες από σαράντα έχουν ήδη αδειοδοτηθεί ενώ αναβαθμίζονται άλλες είκοσι.

– Είναι δρομολογημένη η επέκταση του κυνοκομείου ενώ με τις απαραίτητες παρεμβάσεις έχει βελτιωθεί η διαχείριση των αδέσποτων.

– Η πλατφόρμα novovil παρέχει την δυνατότητα στους πολίτες να στέλνουν άμεσα τα προβλήματα και τα αιτήματά τους στο Δήμο.

– Υλοποιείται η πλειοψηφία των έργων του εγκεκριμένου τεχνικού προγράμματος.

– Αξιοποιήθηκαν όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία και οι πόροι του ΕΣΠΑ και μεγάλες παρεμβάσεις όπως το Πάρκο Πολιτισμού και το Κέντρο για το Παιδί είναι στο στάδιο της υλοποίησης. Ο Δήμος αναμένει τις εγκρίσεις μιας σειράς έργων από το πρόγραμμα «Τρίτσης» για το οποίο το Υπουργείο θα πρέπει να επιταχύνει τις διαδικασίες.

– Η κοινωνική πολιτική αποτέλεσε την αιχμή του δόρατος για την διετία που πέρασε. Ο Δήμος στάθηκε δίπλα στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού ενώ διαχειρίστηκε υποδειγματικά και με διεθνή αναγνώριση το προσφυγικό- μεταναστευτικό.

– Εν μέσω πανδημίας παρουσίασε σημαντικό πολιτιστικό έργο με εκδηλώσεις σε όλη την έκταση του Δήμου που κορυφώθηκαν το καλοκαίρι.

– Ανέπτυξε δράσεις εξωστρέφειας στο βαθμό που οι συνθήκες το επέτρεψαν.

– Στήριξε έμπρακτα τις τοπικές επιχειρήσεις με σειρά μέτρων.

– Μείωσε τα δημοτικά τέλη.

– Προχώρησε στην αξιοποίηση των κληροδοτημάτων και η προσπάθεια αυτή συνεχίζεται αμείωτη.

– Αντιμετωπίζει τα προβλήματα των σχολείων με παρεμβάσεις σε όλες τις σχολικές μονάδες.

– Η ΔΕΥΑΙ ξεμπλόκαρε μεγάλα έργα και δρομολόγησε την επέκταση του εργοστασίου βιολογικού καθαρισμού.

«Η βελτίωση της καθημερινότητας απαιτεί πολύ περισσότερα. Χρειάζεται μεγαλύτερη ταχύτητα στην ανταπόκριση των αιτημάτων των πολιτών. Πρέπει να γίνουμε πιο γρήγοροι και πιο αποτελεσματικοί» τόνισε ο Δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ.

Για τις δημοτικές εκλογές του 2023

Εξάλλου, μπορεί να βρισκόμαστε στη μέση της θητείας της δημοτικής αρχής αλλά η συζήτηση για την επόμενη ημέρα και για το εάν ο σημερινός Δήμαρχος θα είναι εκ νέου υποψήφιος έχει ξεκινήσει.

Προγενέστερα ο Δήμαρχος όταν είχε ρωτηθεί σχετικά είχε απαντήσει: «Μια θητεία φτάνει!». Δυο χρόνια μετά στο ίδιο ερώτημα – εάν φτάνει μια θητεία στο Δημαρχείο, ο κ. Ελισάφ, υποστήριξε πως δεν είναι προσωπική απόφαση η διεκδίκηση του Δήμου και ότι η απόφαση για τη διεκδίκηση θα είναι συλλογική.

Το χρονικό διάστημα για τις δημοτικές εκλογές του 2023 είναι ικανό και όλα τα σενάρια είναι ανοικτά για όλους.

Ο κ. Ελισάφ σημείωσε ότι δεν είναι αυτοσκοπός να είναι δήμαρχος λέγοντας ότι δεν θέλει να κάνει καριέρα δημάρχου.

«Δεν πρόκειται για μία προσωπική απόφαση. Θα πρέπει να την λάβουμε συλλογικά ως Δημοτική Αρχή. Δεν με ενδιαφέρει να βρίσκομαι μόνιμα στην καρέκλα του Δημάρχου. Θα πρέπει να δούμε αν είμαστε αποδεκτοί από τους πολίτες. Αν το σύνολο της Δημοτικής Αρχής εκτιμήσει ότι μπορούμε να συνεχίσουμε τότε θα το κάνουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο κ. Ελισάφ αναφερόμενος στο πως διαπιστώνεται από τη σημερινή δημοτική αρχή η αποδοχή ή μη της διοίκησής τους από  τους πολίτες, τόνισε πως αφενός υπάρχουν αντικειμενικά εργαλεία μέτρησης ενώ είπε πως όλη την περίοδο του καλοκαιριού είχε την ευκαιρία να κάνει επισκέψεις σε όλη σχεδόν την έκταση του Δήμου και να έχει επιμέρους συναντήσεις  με πολίτες όσο και με εκπροσώπους τοπικών συμβουλίων.

«Η εκτίμηση μου είναι παρά τα προβλήματα και τις καθυστερήσεις, η άποψη των τοπικών κοινωνιών δεν είναι αρνητική, είναι μάλλον θετική. Κριτικά θετική, για να μην καταφύγω σε υπερβολές που δε μου αρέσουν», δήλωσε.

Απάντηση στην «Ενότητα Πολιτών»

Τέλος, χθες τη δική του απάντηση στα όσα ανέφερε σε σχετική ανακοίνωση η παράταξη «Ενότητα Πολιτών – Νέα Γιάννενα» του Θωμά Μπέγκα, έδωσε στο περιθώριο συνέντευξης Τύπου, ο δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ.

Στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για «κορύφωση  πρωτόγνωρης αντιδημοκρατικής και οπισθοδρομικής λειτουργίας της δημοτικής αρχής», ενώ αναφέρεται ότι υπήρξαν

«δημόσιες καταγγελίες των δημοκρατικά εκλεγμένων προέδρων τοπικών κοινοτήτων για την απαξίωσή τους εκ μέρους της δημοτικής αρχής». Επίσης εξαπολύονται πυρά και για την απόφαση του Πνευματικού Κέντρου να καταργήσει την ενιαία αντιμετώπιση για δωρεάν δίδακτρα στις δομές τους σε όλες τις κατηγορίες των ΑμεΑ, ανεξαρτήτως ποσοστού αναπηρίας. Απόφαση που τροποποιήθηκε άμεσα από την διοίκηση του Πνευματικού Κέντρου όπως προανήγγειλε ο κ. Ελισάφ.

Στο υπόλοιπο σκέλος της ανακοίνωσης αναφορικά με την «απαξίωση» εκλεγμένων προέδρων ο κ. Ελισάφ παρουσίασε το ιστορικό των συναντήσεων δίνοντας μια εντελώς διαφορετική εικόνα για όσα έγιναν και αφορούσαν σύμφωνα με τον Δήμαρχο τον πρόεδρο της κοινότητας Μαρμάρων αλλά και τον πρόεδρο της Αμφιθέας.

 

Επιμέλεια: Βασίλης Λούπας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ