ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΙΕΚ – Παράταση εγγραφών και για το τμήμα Γαλακτοκομίας – Τυροκομίας

Με απόφαση της διοίκησης του ΕΛΓΟ – «Δήμητρα» παρατείνονται έως 21 Σεπτεμβρίου οι εγγραφές για το διδακτικό έτος 2022- 2023, στα Δημόσια Ινστιτούτα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (ΔΙΕΚ)  του Οργανισμού.

Οι εγγραφές αφορούν:

1. Νέους σπουδαστές, κατόχους απολυτηρίου Γενικού ή Επαγγελματικού Λυκείου και ισότιμων τίτλων

2. Τους επιτυχόντες υποψηφίους, που υπέβαλαν παράλληλο μηχανογραφικό

Ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ διαθέτει περισσότερα από 100 χρόνια ιστορίας και εμπειρίας στην αγροτική εκπαίδευση και είναι διαπιστευμένος φορέας Erasmus+. Προσφέρει σπουδές για μια σύγχρονη Αγροτική Επαγγελματική Εκπαίδευση σε νέους από ολόκληρη την χώρα, που θέλουν να δραστηριοποιηθούν ή/και να απασχοληθούν σε εκμεταλλεύσεις και επιχειρήσεις του αγροτοδιατροφικού τομέα.

Όπως ανέφερε η διευθύντρια του Δ.ΙΕΚ Αλεξάνδρα Μέγα, ήδη η Σχολή έχει ενημερωθεί από το ψηφιακό σύστημα, για εισακτέους στη σχολή μέσω των Πανελλαδικών, σημειώνοντας πως κάποιοι εξ αυτών είχαν ήδη υποβάλλει και αίτηση εγγραφής, πριν την έκδοση των αποτελεσμάτων των εξετάσεων.

Από το σύνολο των 60 πρωτοετών σπουδαστών, ο μέγιστος αριθμός που μπορεί να αφορά πάντως εγγραφές μέσω των Πανελλαδικών είναι 20, δηλαδή το 1/3 της δυναμικότητας.

«Έχουμε ήδη αρκετές αιτήσεις από ολόκληρη την Ελλάδα, την ηπειρωτική και τη νησιωτική, όπως σχεδόν πάντα συμβαίνει και αυτό που θέλουμε, είναι να συνεχίσουμε να παρέχουμε υψηλού επιπέδου εκπαίδευση στη γαλακτοκομία και την τυροκομία, απευθυνόμενοι σε σπουδαστές που θέλουν να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα, από διάφορες θέσεις, εξασφαλίζοντας σε μεγάλο βαθμό την επαγγελματική τους αποκατάσταση», ανέφερε η κα Μέγα.

Η ειδικότητα των Ιωαννίνων

Στο Νομό Ιωαννίνων λειτουργεί στα Γιάννενα το ΔΙΕΚ γαλακτοκομίας- τυροκομίας, δίνοντας στους αποφοίτους του δίπλωμα επαγγελματία, ο οποίος μπορεί να εξελιχθεί σε ένα κλάδο που ήδη ανθεί στη χώρα μας και έχει εξαιρετικές προοπτικές.

Συγκεκριμένα, ο τεχνικός γαλακτοκομίας- τυροκομίας έχει μετατραπεί σε ένα σύγχρονο επαγγελματία, με αναγνωρισμένη αξία στον χώρο και με σίγουρη επαγγελματική αποκατάσταση.

Η παραγωγή γάλακτος και τυριού αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς πυλώνες της κτηνοτροφικής παραγωγής στην Ελλάδα, καθώς η χώρα μας σημειώνει ρεκόρ στις εξαγωγές τυριών, καθώς και στην κατά κεφαλήν κατανάλωση τυροκομικών προϊόντων.

Οι σπουδαστές της ειδικότητας Τεχνικός γαλακτοκομίας-τυροκόμος μέσα από την υψηλού επιπέδου κατάρτιση πάνω στις σύγχρονες τάσεις παραγωγής και επεξεργασίας γάλακτος και τυροκομικών προϊόντων, θα μπορούν να απασχοληθούν στην παραγωγή διαφόρων μορφών τυποποιημένου και μεταποιημένου γάλακτος ή προϊόντα αυτού. Στην αγορά εργασίας μόνο το 10% των εργαζομένων που ασχολείται με το επάγγελμα έχουν εκπαιδευτεί σε τεχνικά σχολεία, ενώ το 90% έχουν εμπειρική ειδίκευση. Μέσα από την κατάρτιση στην ειδικότητα Τεχνικός γαλακτοκομίας-τυροκόμος οι σπουδαστές μπορούν να πάρουν τις κατάλληλες γνώσεις ώστε να μπορέσουν να λειτουργήσουν τη δική τους μικρή οικογενειακή επιχείρηση και να συνδυάσουν την παράδοση με την υψηλή τεχνολογία, παράγοντας ανταγωνιστικά προϊόντα με υψηλές προδιαγραφές ποιότητας.

Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών ο απόφοιτος, έχει τη δυνατότητα να εργαστεί ως εξειδικευμένος επαγγελματίας σε: βιομηχανίες γάλακτος, τυροκομεία, μονάδες παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων (βούτυρο, γιαούρτι, παγωτό κ.α.), συνεταιρισμούς, κτηνοτροφικές μονάδες, ως υπεύθυνος ποιοτικού ελέγχου, ως ελεύθερος επαγγελματίας.

Με δεδομένο ότι οι ανάγκες της σύγχρονης εποχής απαιτούν εξειδικευμένες γνώσεις ώστε οι αγρότες να μπορούν να ανταποκριθούν για να καταστεί η αγροτική οικονομία βασικός πυλώνας της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Γεωργαντάς δήλωσε:

«Μέσα από τα αγροτικά Δημόσια ΙΕΚ δίνουμε γνώσεις και στηρίζουμε εκείνους που επιλέγουν να ασχοληθούν επαγγελματικά με τον πρωτογενή τομέα. Αποτελεί πολιτική επιλογή μας η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας του πρωτογενούς τομέα, η πράσινη ανάπτυξη, η ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών στην αγροτική παραγωγή, η ενίσχυση της αγροτικής εκπαίδευσης με τη λειτουργία Δημοσίων ΙΕΚ για τα αγροτικά επαγγέλματα, η προώθηση των θησαυρών της ελληνικής γης, και κυρίως αποτελεί βασική μας επιλογή η  μετάβαση από το μοντέλο της οικογενειακής εκμετάλλευσης σε αυτό της αγροτικής επιχείρησης και ταυτόχρονα της ενδυνάμωσης των συνεταιριστικών, αγροτικών συλλογικών σχημάτων».

Ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ προσφέρει σπουδές για μια σύγχρονη Αγροτική Επαγγελματική Εκπαίδευση σε νέους κάτοχους απολυτηρίου Γενικού ή Επαγγελματικού Λυκείου και ισότιμων τίτλων, από ολόκληρη την χώρα, που θέλουν να δραστηριοποιηθούν ή/και να απασχοληθούν σε εκμεταλλεύσεις και επιχειρήσεις του αγροτοδιατροφικού τομέα.

Το έτος κατάρτισης 2022-2023 θα λειτουργήσουν με πρωινό ωράριο, έξι ΙΕΚ στις Περιφερειακές Ενότητες Ιωαννίνων, Ηρακλείου, Κορίνθου, Λάρισας, Αττικής και Τρικάλων.

Στο ΙΕΚ Ιωαννίνων θα λειτουργήσει η ειδικότητα Τεχνικός Γαλακτοκομίας – Τυροκόμος. (Εθν. Αντιστάσεως 3, 45221, Κατσικάς, galateei@otenet.gr, 2651092219).