Τετάρτη, 25 Μαΐου, 2022

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ – Χωρίς τέλος η αντιπαράθεση για τα απορρίμματα

Την παραίτηση της Διοίκησης του Αναγκαστικού Συνδέσμου, ζήτησε ο Μ. Ελισάφ – «Σκληρή» κριτική προς τη δημοτική αρχή, από την Τ. Καλογιάννη, την πολιτική τοποθέτηση για τις αρμοδιότητες, ζητά από τη Δημοτική Αρχή, ο Θ. Μπέγκας

 

 

 

Δεν έχει τέλος η πολιτική αντιπαράθεση και στον Δήμο Ιωαννιτών, για το μείζον ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, την ίδια στιγμή που συνεχίζεται η έντονη κόντρα ανάμεσα στον ΦΟΔΣΑ και την Περιφέρεια Ηπείρου.

Κατά την διάρκεια της προχθεσινής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων, ο Δήμαρχος, Μωυσής Ελισάφ, ζήτησε την παραίτηση της διοίκησης του Συνδέσμου Διαχείρισης Αποβλήτων, επιρρίπτοντας την ευθύνη στη διοίκηση, για τα αδιέξοδα που έχουν δημιουργηθεί στη διαχείριση των απορριμμάτων και στις σχέσεις τόσο μεταξύ των ΟΤΑ του α’ βαθμού, όσο και με την Περιφέρεια Ηπείρου.

«Οι ευθύνες είναι πολλές και ανήκουν στο σύνολό τους στη διοίκηση του Αναγκαστικού Συνδέσμου. Με τις ενέργειές της έχει οδηγήσει σε διάσπαση τους δήμους της Ηπείρου και σε μία ανεπίτρεπτη κόντρα με την Περιφέρεια η οποία μπορεί να έχει απρόβλεπτες συνέπειες. Ο δήμος μας είναι ο πιο συνεπής έναντι των υποχρεώσεών του προς τον Σύνδεσμο. Είναι αυτός που είχε προειδοποιήσει για τον κατήφορο του ΦΟΔΣΑ. Η λογική του κατήφορου είναι ο πάτος και αυτό βιώνουμε τώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Ιωαννίνων.

Παράλληλα, τόνισε ότι ο δήμος Ιωαννιτών έχει καταθέσει τους τελευταίους 18 μήνες σειρά προτάσεων στην διοίκηση του ΦΟΔΣΑ, οι οποίες θα μπορούσαν να δώσουν διέξοδο και μάλιστα στον κατάλληλο χρόνο.

«Η διοίκηση του ΦΟΔΣΑ δίχασε τους δήμους, οδήγησε σε μετωπική αντιπαράθεση με την Περιφέρεια, έχει να επιδείξει ελάχιστο έργο και το κόστος λειτουργίας του είναι υψηλό. Τελικά αυτό που πληρώνουμε είναι μία καλή ΔΕΚΟ» ανέφερε ο κ. Ελισάφ.

Όπως επισήμανε ο κ. Ελισάφ, δεν υπάρχει άλυτο πρόβλημα όταν οι άνθρωποι έχουν διάθεση για συζήτηση.

«Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τι έχει υπογραφεί με την Περιφέρεια, ποιες είναι οι συμβάσεις, τι προβλέπουν, ποιες υποχρεώσεις απορρέουν από αυτές. Είμαστε κάθετα αντίθετοι σε μονομερείς ενέργειες. Η διαχείριση των απορριμμάτων είναι αρμοδιότητα των δήμων, όμως η αντιπαράθεση με την Περιφέρεια δεν βοηθά. Οφείλουμε όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Αν ήμουν στη θέση της διοίκησης του ΦΟΔΣΑ θα είχα παραιτηθεί. Δεν μπορεί να φέρει σε πέρας το έργο για το οποίο αναδείχθηκε», κατέληξε ο Δήμαρχος.

Οι επικεφαλής

των άλλων παρατάξεων

Στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο επικεφαλής της παράταξης «Ενότητα Πολιτών – Νέα Γιάννενα», Θωμάς Μπέγκας, επανέλαβε όσα είχε πει και στην προηγούμενη συνεδρίαση, ότι οη δημοτική αρχή θα πρέπει να τοποθετηθεί πολιτικά επί του ζητήματος και αν συμφωνεί ή αποδέχεται, ότι η αρμοδιότητα ανήκει στον ΦΟΔΣΑ και στην πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση. Υποστήριξε ακόμη, ότι η λειτουργία του ΦΟΔΣΑ κοστίζει λιγότερο στον δήμο Ιωαννιτών, από ότι ο ΦΟΔΣΑ σε επίπεδο της 1ης Διαχειριστικής Ενότητας.

Η επικεφαλής της παράταξης «Ιωάννινα 2023», Τατιάνα Καλογιάννη από την πλευρά της, υπεραμύνθηκε του έργου που έγινε στην Περιφέρεια, όσο η ίδια ήταν αντιπεριφερειάρχης και πως η τομή που έγινε στη διαχείριση των απορριμμάτων στην Ήπειρο προκάλεσε και προκαλεί τριβές.

Επί του ζητήματος που απασχολεί την επικαιρότητα σημείωσε, ότι η αρμοδιότητα της διαχείρισης των απορριμμάτων είναι των δήμων και του ΦΟΔΣΑ και πως οι πράξεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου αναφέρουν, ότι από τη στιγμή που ο περιφερειακός ΦΟΔΣΑ λειτουργήσει ουσιαστικά, αυτός θα αναλάβει αυτοδίκαια, ως εκ του νόμου καθολικός διάδοχος, τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την Προγραμματική Σύμβαση.

Ακόμη, ασκησε σκληρή κριτική στη δημοτική αρχή για τις αποφάσεις της σε σχέση με τη διαχείριση των απορριμμάτων στον δήμο.

«Η αναδιάταξη του τρόπου αποκομιδής και ελέγχου των απορριμμάτων που είχε προεκλογικό μπαϊράκι, αφορούσε τελικά την εγκατάσταση εργολάβου αποκομιδής σε διπλάσιες Δ.Ε. από όσες η προηγούμενη δημοτική αρχή και ο δήμος είναι πιο βρώμικος από ποτέ. Είναι παράδοξο να επικαλούνται, για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα, κάποιοι εντός της αίθουσας αυτής, την υπεράσπιση τάχα του δημοσίου συμφέροντος και την «τσέπη των πολιτών», όταν όπως αποδεικνύεται από τα πράγματα είναι θιασώτες του ολιγοψωνιακού συστήματος και οι απευθείας αναθέσεις πάνε σε άλλον τόπο», ανέφερε η κα Καλογιάννη.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Γιάννενα Πολίτες για την Ανατροπή» Λάζαρος Νάτσης στην τοποθέτησή του επεσήμανε ότι η δημοτική αρχή θα πρέπει να επιλύσει με πιο ταχείς ρυθμούς σοβαρά ζητήματα της πόλης.

«Ο ΦΟΔΣΑ έχει στηθεί για να εξυπηρετεί τις ανάγκες των πολιτών της Ηπείρου. Υπάρχουν δυσκολίες. Η Περιφέρεια είχε αναλάβει ένα ρόλο εξαιτίας της αδυναμίας των δήμων, αλλά αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Νάτσης ο οποίος υποστήριξε ακόμη την ανάγκη των δια ζώσης συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου.

Η επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Όλυ Τσουμάνη υποστήριξε ότι δεν πρόκειται για αντιπαλότητα Αναγκαστικού Συνδέσμου και Περιφέρειας, αλλά για αντιπαλότητα επιχειρηματικών συμφερόντων.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία», Νίκος Γκόντας ανέφερε ότι φτάσαμε στο τραγελαφικό να γίνονται αναθέσεις για το ίδιο αντικείμενο από δύο φορείς.

«Ο δήμος οφείλει να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των πολιτών και εκεί αποσκοπούν όλες οι ενέργειες της δημοτικής αρχής», είπε χαρακτηριστικά.

Για την έκπτωση του 0,08%

Τέλος, σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν, για πρώτη φορά όμως στο δημοτικό συμβούλιο τέθηκαν ερωτήματα για το ποσοστό έκπτωσης, με το οποίο ο Δήμος Ιωαννιτών, αποδέχθηκε την μία και μοναδική προσφορά που ανοίχθηκε για την αποκομιδή των απορριμμάτων στις ΔΕ τον Ιούλιο, με την έκπτωση να είναι στο όριο του 0,08%.

Το θέμα τέθηκε υπό τη μορφή ερωτημάτων τόσο από τον κ. Μπέγκα, όσο και από τον δημ. σύμβουλο Ιωάν. Λυκογιώργο, που ζήτησε να ενημερωθεί και να του δοθεί το σύνολο των εγγράφων από τον διαγωνισμό και τα τεύχη δημοπράτησης μέχρι και την αποδοχή της προσφοράς και επιλογή του αναδόχου.

Την απάντηση έδωσε, χωρίς να απαντήσει όμως για το μείζον θέμα της σχεδόν μηδενικής έκπτωσης, ο κ. Ελισάφ, λέγοντας, ότι ο διαγωνισμός ακολούθησε τις νόμιμες διαδικασίες εγκρίθηκε από τους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτούς που ετοίμαζε ο Αναγκαστικός Σύνδεσμος για τη λειτουργία των ΣΜΑ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ