Τρίτη, 21 Μαρτίου, 2023

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ – Διαξιφισμοί με φόντο τα έργα του ΕΣΠΑ

Αντιπαράθεση στη συνεδρίαση του Σώματος, με τη Δημοτική Αρχή να προβάλει τα συγχρηματοδοτούμενα έργα και τις προτάσεις στο «Αντώνης Τρίτσης» και τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης να εξαπολύουν βολές για τους χειρισμούς και την απορρόφηση των κονδυλίων

 

Με κύριο χαρακτηριστικό την αντιπαράθεση μεταξύ της Δημοτικής Αρχής και των παρατάξεων της αντιπολίτευσης για τα ευρωπαϊκά έργα, ολοκληρώθηκε το βράδυ της Τετάρτης, η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων.

Στη συνεδρίαση κατατέθηκε ο απολογισμός της Δημοτικής Αρχής για την πορεία υλοποίησης των συγχρηματοδοτούμενων έργων, με τον Δήμαρχο Μ. Ελισάφ να παρουσιάζει  ένα περισσότερο προωθημένο έργο που βρίσκεται σε φάση υλοποίησης και όχι σχεδιασμού, όπως επίσης και μεγάλες παρεμβάσεις, όπως το Πάρκο Πολιτισμού στο Κάστρο και το Κέντρο για το Παιδιά στο παλιό Άσυλο Ανιάτων.

Στην απέναντι πλευρά, η αντιπολίτευση και συγκεκριμένα η παράταξη «Ενότητα Πολιτών» του Θ. Μπέγκα, εξαπέλυσε πυρά κατά της Δημοτικής Αρχής, για – επί της ουσίας – υλοποίηση του σχεδιασμού της δικής της δημοτικής αρχής την προηγούμενη θητεία, ενώ η παράταξη «Ιωάννινα 2023» της Τατ. Καλογιάννη έκανε λόγο για υλοποίηση σχεδιασμού και έργων με ρυθμούς χελώνας.

Όπως και προηγούμενες συζητήσεις και συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου, έτσι και αυτή της Τετάρτης κινήθηκε στο ίδιο μοτίβο, χωρίς κάτι που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως έκπληξη, σε σχέση με τις προσεγγίσεις των παρατάξεων.

Την παρουσίαση του προγράμματος έργων έκανε ο δήμαρχος κ. Ελισάφ, τονίζοντας, ότι βρίσκονται σε εξέλιξη 30 συγχρηματοδοτούμενα έργα με προϋπολογισμό 59 εκ. ευρώ, ενώ στο πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης» έχει καταθέσει προτάσεις συνολικού προϋπολογισμού 28,2 εκ. ευρώ.

Η προσπάθεια επιτάχυνσης των ρυθμών υλοποίησης είναι καθημερινή τόσο από το πολιτικό προσωπικό όσο και από τις υπηρεσίες του δήμου.

Ο δήμαρχος Μ. Ελισάφ στην τοποθέτησή του αναγνώρισε τις καθυστερήσεις που υπήρξαν, όμως καυτηρίασε και τους μηδενικούς ρυθμούς απορρόφησης κοινοτικών πόρων που παρέλαβε η σημερινή αρχή, όπως και το μεγάλο έλλειμμα στην ωρίμανση μελετών.

«Όποιος θέλει να είναι πραγματικά αντικειμενικός, έστω και τώρα που βρισκόμαστε μακριά από τις προηγούμενες δημοτικές εκλογές και εξ ίσου μακριά από τις επόμενες εκλογές, οφείλει να αποδεχθεί ότι οι ρυθμοί υλοποίησης του προγράμματος στο δήμο Ιωαννιτών ήταν εξαιρετικά χαμηλοί. Μόλις δύο έργα συμβασιοποιημένα από την κοσμογονία που πιστεύαμε ότι συνέβαινε γύρω μας. Απορρόφηση μηδενική.

Δεν παραγνωρίζω τις καθυστερήσεις που παρατηρήθηκαν που σε μεγάλο βαθμό οφείλονται στις συνθήκες της πανδημίας, στο ασφυκτικό γραφειοκρατικό και αναποτελεσματικό τρόπο λειτουργίας του ελληνικού δημοσίου αλλά και στις δικές μας αδυναμίες. Κατά γενική ομολογία το έργο της δημοτικής αρχής έχει τους τελευταίους μήνες επιταχυνθεί με απτά αποτελέσματα. Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες μας, θα επιταχύνουμε τους ρυθμούς μας και είμαστε σίγουροι ότι θα τα καταφέρουμε. Τα έργα δεν ανήκουν στον δήμαρχο και την δημοτική αρχή. Ούτε την σημερινή, ούτε την προηγούμενη, ούτε την επόμενη. Γίνονται κι ανήκουν στους πολίτες» υπογράμμισε στην τοποθέτησή του.

Την παρουσίαση από την άλλη για τα συγχρηματοδοτούμενα έργα που υλοποιούνται στη ΔΕΥΑΙ έκανε ο πρόεδρος του Δ.Σ., Άρης Μπαρτζώκας.

Η παράταξη Μπέγκα

Με τη σειρά της η παράταξη «Ενότητα Πολιτών» και ο Θ. Μπέγκας, υπεραμύνθηκαν των ενεργειών, του σχεδιασμού και των αποφάσεών της δικής του δημοτικής αρχής, τονίζοντας πως είχε όραμα και σχέδιο και πως πάνω σε αυτό στηρίζεται σήμερα η δημοτική αρχή, για να υλοποιήσει το έργο, που σχεδιάστηκε.

Ο Θ. Μπέγκας, αφού αναγνώρισε, ότι αντικειμενικά, η δημοτική αρχή δεν είχε κανένα χρονικό περιθώριο να σχεδιάσει ή να μελετήσει κάποιο μεγάλο έργο, εξέφρασε την άποψη, ότι και είχε το χρόνο δεν έχει την ικανότητα να το πράξει.

Το πλέον επικίνδυνο για τον τόπο, τόνισε, είναι το γεγονός ότι μέχρι σήμερα δεν έχει καταθέσει καμία συγκροτημένη πρόταση για τη νέα προγραμματική περίοδο. Αναφέρθηκε σε επιμέρους παραδείγματα έργων (Κεντρική πλατεία, οδοφωτισμός, επέκταση βιολογικού, Παλιό Άσυλο, Πάρκο Πολιτισμού) και κατέληξε λέγοντας πως είναι έκδηλη και αυτονόητη η ανησυχία για την πορεία των έργων στην πόλη.

«Ανησυχούμε, γιατί οι μέχρι σήμερα πολιτικές επιλογές της δημοτικής αρχής δεν μας επιτρέπουν να αισιοδοξούμε. Μετά από δύο χρόνια διοίκησης σας φταίει για όλα ο κορωνοϊός, η γραφειοκρατία και η κακή προηγούμενη δημοτική αρχή, κατέληξε ο κ. Μπέγκας.

Την κεντρική εισήγηση της παράταξης, πραγματοποίησε ο δημοτικός σύμβουλος, Θωμάς Γιωτίτσας, που επιχείρησε να απαντήσει στην επιχειρηματολογία της δημοτικής αρχής, ότι δεν παρέλαβε καμία ώριμη μελέτη και πως οι επιδόσεις στην απορρόφηση κονδυλίων της προηγούμενης δημ. αρχής, ήταν μηδενικές.

«Γιατί η δημοτική σας αρχή αντί να μας προσεγγίσει για να ενημερωθεί αρμοδίως από τους πολιτικούς προϊσταμένους για το που βρίσκονται τα έργα αυτά, γνωρίσαμε μια πρωτοφανή προσπάθεια απαξίωσης αφού επιλέξατε να συνομιλείτε μόνο με τις υπηρεσίες και να ακυρώνετε έργα του ΕΣΠΑ, όπως αυτό της κεντρικής πλατείας και των led, με γνωστά τα αποτελέσματα σήμερα που είμαστε στο μηδέν; Και για να σταματήσει το παραμύθι, 13 ενταγμένα έργα στο ΕΣΠΑ παραλάβατε τον Σεπτέμβριο του 2019, έργα ακόμα και ολοκληρωμένα τα όποια αποκρύψατε από την εισήγησή σας. Οι καθυστερήσεις έχουν ονοματεπώνυμο και σήμερα δύο χρόνια μπροστά βρίσκεστε σε πολύ κακή κατάσταση. Είχατε χρόνο να δουλέψετε αλλά δεν λέτε την αλήθεια».

Ειδική αναφορά στη ΔΕΥΑΙ, έκανε ο δημοτικός σύμβουλος και πρώην αντιπρόεδρος της επιχείρησης, Μάκης Χρυσοστόμου. Όπως τόνισε, το πρόγραμμα το οποίο υλοποιεί σήμερα η ΔΕΥΑΙ είναι προϊόν σύλληψης και σχεδιασμού της προηγούμενης διοίκησης με συνολικό προϋπολογισμό έργων άνω των 52 εκ. ευρώ.

Η παράταξη της Τ. Καλογιάννη

Στην τοποθέτησή της η επικεφαλής της παράταξης «Ιωάννινα 2023», Τατιάνα Καλογιάννη, έκανε λόγο για μία διάψευση προσδοκιών των πολιτών από το έργο της δημοτικής αρχής, τονίζοντας πως η ανικανότητα και αναποτελεσματικότητα, επιχειρείται να καλυφθούν με ένα μπαράζ επικοινωνιακής διαχείρισης και τακτικής.

«Είναι θετικό, βέβαια, ότι ο δήμαρχος αντιλήφθηκε νωρίς ότι ηγείται μιας ανεπαρκούς ομάδας. Ακόμη θετικό είναι και για αυτόν και για την πόλη, το ότι προσφεύγει, αδιάλειπτα και συνεχώς, σε διάφορες συμφωνίες, συμμαχίες και συνεπικουρίες με διάφορους παράγοντες, φορείς, υπηρεσίες και κεντρικές κυβερνητικές υπηρεσίες, αναλαμβάνοντας με τον τρόπο αυτόν να υπερκεράσει το έλλειμμα της επιχειρησιακής επάρκειας της ομάδας του. Καλώς πράττει.

Έκανε όμως ένα λάθος. Νόμισε, ότι μπορεί να εκκινήσει από την αρχή. Από το μηδέν. Έτσι, γιατί αυτός το είχε ανάγκη ή κάποια μερίδα πολιτών τον έπεισε ή μπορεί – εν τέλει – και να το πίστευε. Όμως, η πραγματικότητα οριοθετεί την πολιτική δράση με την αρχή ότι παραλαμβάνουμε κάτι από το παρελθόν, το προωθούμε, το αναπτύσσουμε και το παραδίδουμε καλύτερο και πιο εύρωστο στον επόμενο. Όλα τα παραπάνω αντικατοπτρίζονται στην αξιοποίηση των διατιθέμενων πόρων και ακόμη περισσότερο στην έγκυρη παράδοση λειτουργικών έργων προς χρήση στους πολίτες.

Εύκολα, λοιπόν, καταλαβαίνει, κανείς ότι η δημοτική αρχή κινείται με ρυθμούς χελώνας», ανέφερε η κα. Καλογιάννη.

Ο Λαζ. Νάτσης από τους «Πολίτες για την Ανατροπή» τέλος, στηλίτευσε τις προσεγγίσεις δημοτικής αρχής και των άλλων παρατάξεων αντίστοιχα, με την εμφάνιση εγωιστικών συμπεριφορών, που δεν ωφελούν κανέναν όπως είπε, πολύ περισσότερο τους πολίτες του δήμου Ιωαννιτών.

Η απάντηση Ελισάφ

Κλείνοντας τη συνεδρίαση και απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης ο κ. Ελισάφ σημείωσε ότι οι παρατάξεις είχαν προετοιμαστεί για την «μητέρα των μαχών» αλλά ο θησαυρός αποδείχθηκε άνθρακας.

«Δεν χάθηκε καμία ευκαιρία, δεν χάθηκε καμία προθεσμία. Πρέπει να τρέξουμε περισσότερο. Όμως είναι άλλο πράγμα να καταγράφονται κάποιες καθυστερήσεις κι άλλο να παρουσιάζεται μία ειδυλλιακή εικόνα των προηγούμενων ετών όταν γινόταν πρωταθλητισμός στις μακέτες. Δε μπορούμε να ωραιοποιούμε το παρελθόν, δεν μπορούμε να μηδενίζουμε ό,τι γίνεται σήμερα», κατέληξε.

Τα σημαντικότερα έργα

Σύμφωνα με τον Μ. Ελισάφ, στον Δήμο Ιωαννιτών τα συγχρηματοδοτούμενα έργα ανέρχονται σε 30 με προϋπολογισμό 59 εκ. ευρώ. Ειδικότερα:

Το 2016 είχε ενταχθεί μόλις ένα και αφορούσε στην προμήθεια τροφίμων –ΤΕΒΑ-.

Το 2017 είχαν ενταχθεί δύο έργα, το νέο νηπιαγωγείο στους παλιούς στρατιωτικούς φούρνους και η ανάπλαση των παλιών στρατιωτικών φυλακών.

Το 2018 εντάχθηκαν επτά έργα εκ των οποίων τον Σεπτέμβριο του 2019 δεν ήταν κανένα συμβασιοποιημένο.

Σήμερα σε όλα αυτά τα έργα υπάρχουν συμβάσεις και θα ολοκληρωθούν εντός των προβλεπόμενων χρονικών ορίων.

Το 2019 εντάχθηκαν οκτώ έργα. Έξι δημοπρατήθηκαν το 2020 και ένα το 2021. Τέσσερα έχουν συμβασιοποιηθεί, ένα είναι σε φάση κατακύρωσης και ένα σε διαδικασία ανάθεσης.

Το 2020 εντάχθηκαν επτά έργα, εκ’ των οποίων τα έξι έχουν δημοπρατηθεί και αναμένονται να ολοκληρωθούν εντός της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου.

Το 2021, έως σήμερα έχουν ήδη ενταχθεί πέντε έργα.

Τα σημαντικότερα συγχρηματοδοτούμενα έργα είναι:

– Νέο νηπιαγωγείο στους παλιούς στρατιωτικούς φούρνους.

– Ανάπλαση πάρκου Κουραμπά και Λακκωμάτων.

– Διαμορφώσεις- πεζοδρομήσεις στην περιοχή Σιαράβα.

– Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου.

– Διασύνδεση, ανάπλαση, αναβάθμιση και ανάδειξη κοινόχρηστων χώρων, οδών και πλατειών στο Κάστρο.

– Δημιουργία Κέντρου για το Παιδί.

– Αναβάθμιση κοινόχρηστου χώρου στο εσωτερικό της Ανατολής.

– Κατασκευή Πράσινου Σημείου.

– Διαχείριση βιοαποβλήτων.

– Κατασκευή, επισκευή και συντήρηση αθλητικών εγκαταστάσεων.

– Ολοκληρωμένη παρέμβαση στην υποδομή των φωτεινών σηματοδοτών.

Για τον μεγάλο δακτύλιο ήδη έχει δημοσιευθεί η διακήρυξη δημοπράτησης χωρίς να υπάρξει η παραμικρή καθυστέρηση καθώς έγινε μία ημέρα μετά την έγκριση των όρων δημοπράτησης από την διαχειριστική αρχή.

 

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ