Τετάρτη, 25 Μαΐου, 2022

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ – Διαξιφισμοί για τις συνεδριάσεις του Σώματος

«Πολιτική διαμαρτυρία» η αποχώρηση από το Δ.Σ. της παράταξης «Ενότητα Πολιτών» – Βολές και αιχμές από την παράταξη «Ιωάννινα 2023»

 

Τους λόγους για τους οποίους αποχώρησε από τη συνεδρίαση του τελευταίου δημοτικού συμβουλίου ανέλυσε σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο επικεφαλής της παράταξης «Ενότητα Πολιτών – Νέα Γιάννενα», Θωμάς Μπέγκας.

Όπως τόνισε, η απόφαση αυτή ήταν μια πολιτική διαμαρτυρία εξαιτίας της συνεχιζόμενης απαξίωσης εκ μέρους της δημοτικής αρχής, της δημοκρατικής λειτουργίας των θεσμών του δήμου Ιωαννιτών.

«Από τη μια οι χοροί καλά κρατούν, οι διάφορες εκδηλώσεις και συναθροίσεις στις δημοτικές αίθουσες διαδέχονται η μία την άλλη, με πρωταγωνιστές σε πολλές απ’ αυτές τον ίδιο το δήμαρχο, από την άλλη οι συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν δια ζώσης», ανέφερε εισαγωγικά ο κ. Μπέγκας και συνέχισε: «Επανήλθαμε σε μια διαδικτυακή συνεδρίαση όπου και πάλι η δημοτική αρχή προφασίζεται την πανδημία. Πριν λίγες μέρες επικοινώνησα με τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου θέλοντας να μάθω πότε προγραμματίζεται η επόμενη συνεδρίαση και στην συνομιλία μας μου ανέφερε ότι σκέφτεται να συγκαλέσει μια συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης. Του εξέφρασα τη διαφωνία μου και συμφωνήσουμε ότι θα συζητήσουμε το θέμα όταν οριστεί η ημερομηνία της συνεδρίασης. Αντ’ αυτού, βρεθήκαμε, λαμβάνοντας την πρόσκληση για τη συνεδρίαση, μπροστά σε μια ειλημμένη απόφαση».

Ο επικεφαλής της «Ενότητας Πολιτών», πρόσθεσε ότι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, σε πλήρη εκφυλισμό έχει περιέλθει και η λειτουργία των λοιπών συλλογικών οργάνων του δήμου, όπως η Οικονομική Επιτροπή, φέρνοντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τη συνεδρίαση δια περιφοράς που διεξήχθη τη Δευτέρα.

Συνεχίζοντας, έκανε λόγο για μια συνεχιζόμενη επιπολαιότητα και  προχειρότητα στις εισηγήσεις που κατατίθενται στο δημοτικό συμβούλιο, κάτι που επιβεβαιώθηκε μόλις πρόσφατα όταν ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Βάββας ζήτησε από τον κ. Μπέγκα  να αλλαχτεί μια απόφαση του δημοτικού συμβουλίου που αφορά τις ενεργειακές κοινότητες διότι δεν είχε ληφθεί όπως θα έπρεπε προκειμένου να εγκριθεί από τον ΔΕΔΔΗΕ.

«Η παράταξή μας αποχώρησε χθες από τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου σε ένδειξη διαμαρτυρίας, καταγγέλλοντας τον βαθιά αντιδημοκρατικό τρόπο με τον οποίο πολιτεύεται η δημοτική αρχή, εκμεταλλευόμενη στο έπακρο τα νομοθετήματα περί covid, καθώς και τα νομοθετήματα Θεοδωρικάκου. Θα συνεχίσουμε όμως να είμαστε δυναμικά παρόντες, σε επαφή με την κοινωνία, το μοναδικό κριτή όλων μας.

Γνωρίζουμε ότι βρισκόμαστε σε μια περίοδο όπου το Δημοτικό Συμβούλιο θα κληθεί να αποφασίσει για μείζονα ζητήματα που αφορούν τους πολίτες. Επίσης εξελίσσονται διάφορα σοβαρά θέματα όπως το κλειστό γυμναστήριο, η ένταξη του έργου της αντικατάσταση των λαμπτήρων led του δήμου Ηγουμενίτσας στο ΕΣΠΑ και οι δικές μας χαμένες ευκαιρίες, σε μια περίοδο που η ενεργειακή κρίση κορυφώνεται, η διαχείριση των απορριμμάτων κι άλλα πολλά για τα οποία θα θέλαμε να τοποθετηθούμε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Να είστε σίγουροι όμως ότι έχουμε τον τρόπο να επικοινωνήσουμε τις απόψεις μας με την κοινωνία, με βασικές αρχές τη δημοκρατία, τη συλλογικότητα και τη διαφάνεια», κατέληξε ο κ. Μπέγκας.

Η παράταξη «Ιωάννινα 2023»

Βολές και αιχμές για τις συνεδριάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων, άφησε στην τοποθέτησή της και η επικεφαλής της παράταξης «Ιωάννινα 2023», κατά τη συνεδρίαση του Σώματος, το απόγευμα της Δευτέρας.

«Η δημοτική αρχή για μία φορά ακόμη αποδεικνύεται ότι δεν την ενδιαφέρει καθόλου να τηρεί στοιχειωδώς τις διαδικασίες. Ούτε καν επιδεικνύει αστική ευγένεια. Δεν σέβεται τους συναδέλφους που συμμετέχουν στις συνεδριάσεις των οργάνων του δήμου», είπε αρχικά η κα. Καλογιάννη.

Στη συνέχεια τόνισε και τα εξής: «Σε ότι αφορά τη στάση της παράταξης την μείζονος αντιπολίτευσης είμαι αναγκασμένη να δηλώσω τα εξής: Κατ’ αρχάς θεωρώ ότι σε όλες τις διαδικασίες (πολύ περισσότερο στο δημοτικό συμβούλιο) ή είσαι παρών, εκφράζεις τις θέσεις σου και καταθέτεις τις προτάσεις σου ή απέχεις. Απέχω σημαίνει μια λέξη και φεύγω. Οτιδήποτε διαφορετικό είναι υποβάθμιση και του θεσμού και των συναδέλφων που θα καθίσουν 7 και 8 ώρες και θα κουβεντιάσουν θέμα-θέμα, λέξη – λέξη ότι η ημερήσια διάταξη ορίζει. Κύριε Πρόεδρε, αυτή η κατάσταση (αν όχι παράσταση) Ελισάφ-Μπεγκα, ή Μπέγκα-Ελισάφ δεν αντέχεται άλλο. Από την αρχή της θητείας υπομένουμε πότε θα εκτονωθούν για να ξεκινήσουμε τη συνεδρίαση και κάθε διαδικασία. Γιατί δεν το ελέγχεται; Γιατί μας υποβαθμίζετε όλους εμάς τους υπολοίπους με αυτόν τον τρόπο; Κάντε μία συνεδρίαση οι τρείς σας μία φορά τον μήνα για να αξιοποιήσουμε και μείς το χρόνο μας σύμφωνα με τις ανάγκες μας. Και όχι να γινόμαστε εκόντες – ακόντες θεατές και ακροατές σε μία παράσταση χωρίς πρόγραμμα και μέτρο».

Η Λαϊκή Συσπείρωση

Τέλος, κατά την προχθεσινή συνεδρίαση η εκπρόσωπος της «Λαϊκής Συσπείρωσης στο Δήμο Ιωαννιτών, Όλυ Τσουμάνη, δήλωσε ότι «είναι τουλάχιστον υποκριτικό οι συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου να γίνονται με τηλεδιάσκεψη για να προστατευθούν οι δημοτικοί σύμβουλοι και την ίδια στιγμή στην πόλη να λειτουργούν όλα κανονικά».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ